Suo, kuokka ja Timo

Kannabis on alati ajankohtainen aihe Suomessakin. Hamppumarsseja järjestetään vuosittain, internetistä löytyy kansalaisaloite kannabiksen laillistamiseksi ja kysymys nousee esille aina vaalien yhteydessä. Kannabis on keskiössä myös Sampsa Huttusen ohjaamassa dokumentissa Kasvukausi (2012), mutta elokuva ei kuitenkaan käsittele kannabiksen eniten puhuttavaa päihdekäyttöä vaan sen viljelyä.

KasvukausiDokumentti seuraa kahden vuoden ajan Timo Haaraa, joka kasvattaa hamppua Suomessa ja Virossa. Pienten kaappiviljelmien sijaan Haara kasvattaa kannabista maanviljelijänä pelloilla, eikä salaa toimintaansa. Hän on avoin viljelyksistään myös viranomaisille, koska omien sanojensa mukaan hän ei kasvata kasvia laittomaan käyttöön, vaan esimerkiksi kuiduksi ja polttoaineeksi. Hän kuitenkin myöntää luovuttaneensa kannabista lääkekäyttöön.

Haaran suvussa on jo kauan viljelty hamppua, eikä hän siksi voi ymmärtää, miksi hyödyllinen kasvi on leimattu vaaralliseksi huumekasviksi. Hän itse uskoo, että hamppu voisi olla Suomen maataloutta kohentava hyötykasvi, jonka vienti vetäisi.

Kamera seuraa Haaraa hamppumarssille, oikeudenkäynteihin, kunnantoimistolle ja etenkin itse pelloille. Mukaan mahtuu monia pettymyksen hetkiä. Esimerkiksi kun kunta haluaa Haaran harjoittaman toiminnan vuoksi irtisanoa tämän käyttämän tilan vuokrasopimuksen tai kun Haara löytää täydessä kasvussa olleen peltonsa kynnettynä. Toisaalta myös huumori kulkee elokuvassa koko ajan mukana maalaiskomedian mieleen tuovien musiikkien ja Patakakkos-tyyliin toteutetun Timon keittiössä -episodin muodossa.

Dokumentissa ei ole kertojaääntä, joten Haara saa selittää toimintaansa omin sanoin. Itse elokuvan kannanottona voidaan nähdä alun ja lopun tekstit, joissa todetaan, ettei kannabiksen kasvattaminen ole Suomessa laitonta, ja että Timo Haara todettiin myöhemmin terveystarkastuksessa täysin terveeksi. Silti elokuvan dokumentaarinen ote pysyy sopivan etäällä, ja jättää tilaa katsojan omille ajatuksille.

Asialleen täysin omistautuneen ihmisen tavoin Haara luonnollisesti saarnaa, mutta dokumentti itsessään sopii monipuoliselle yleisölle mielipiteestä riippumatta. Ensinnäkin se tarjoaa paljon, mahdollisesti unohdettua, tietoa kasvista, jonka nimi tarkoittaa nykyään monelle vain huumetta. Toisaalta se on myös, Haaran asiasta riippumatta, mielenkiintoinen, ”suo, kuokka ja Jussi” -henkinen kuvaus periksi antamattoman yksilön ja yhteiskunnan välisestä suhteesta.

Dokumentti sai maailman ensi-iltansa Yhdysvalloissa 2012. Suomessa elokuva ei ole saanut vielä teatteri- tai dvd-levitystä. Kasvukausi on vuokrattavissa suoratoistovideona Makuuni24.fi-palvelusta sekä Elisa Viihde-palvelusta.

* * *
Arvostelukäytännöt