Nikolaksesta Joulupukiksi

Oletko koskaan miettinyt, millainen Joulupukki oli lapsena? Joulutarinan myös kirjaksi kirjoittanut Marko Leino on selvästi asiaa pohtinut. Yhdessä elokuvan ohjanneen Juha Wuolijoen – ja niin ikään toisen elokuvaohjaajan, Aku Louhimiehen – kanssa tämä pohdinta on nyt myös visualisoitu valkokankaalle. Pääosin Levin ja Utsjoen uljaissa maisemissa kuvattu koko perheen satu kertoo yhden mahdollisen tarinan siitä, kuinka pienestä orpopojasta kasvoi eräs maailman tunnetuimmista henkilöistä.

© 2006 Marco Melander / Snapper FilmsSatojen vuosien takaisessa Tunturi-Lapissa elävä pieni Nikolas jää orvoksi juuri joulun alla. Köyhyyden kanssa painiva kyläyhteisö joutuu sijoittamaan pojan yhteen perheeseen vain vuodeksi kerrallaan, ettei ylimääräisen suun ruokkiminen rasittaisi yhtä taloutta liikaa. Aina joulun alla perheestä toiseen siirtyvä, käsistään kätevä Nikolas veistää kiitolliseksi hyvästiksi lahjat sijaisperheensä lapsille. Vuosien mittaan lahjottavia lapsia kertyy yhä enemmän, mutta alati kasvavalla innolla ja ihailtavalla tunnollisuudella Nikolas jatkaa lahjojen saajia suuresti ilahduttavaa perinnettä.

© 2006 Marco Melander / Snapper FilmsPoikkeuksellisen ankaran katovuoden jälkeen kyläyhteisö joutuu toteamaan, ettei yhdelläkään perheellä ole varaa ottaa Nikolasta huollettavakseen seuraavan talven ajaksi. Niinpä poika päätyy puusepän verstasta ylpeänä pyörittävän Hullu-Iisakin (loistava Kari Väänänen) syrjäiseen mökkiin. Pienen pojan silmissä jättimäinen ja ilmaisussaan tyly Iisakki on taatusti pelottava, mutta urheasti Nikolas lähtee miehen mukaan.

Muutto puusepän luo sinetöi lahjakkaan Nikolaksen tulevaisuuden, sillä Iisakin ankarassa opissa pojan potentiaalinen "joulupukkius" puhkeaa kukoistukseensa. Muutos Nikolaksesta joulu-ukoksi, eli nykyään Joulupukkina tuntemaksemme hahmoksi, kuvataan elokuvassa varsin tyylikkäästi, huumoria ja katsojan omalle mielikuvitukselle tilaa jättäviä aukkoja unohtamatta. Kaiken kaikkiaan Joulutarina on varsin onnistunut kuvitelma salaperäisen, pelätyn ja rakastetun jouluntuojan lapsuudesta.

© 2006 Marco Melander / Snapper FilmsOtto Gustavsson selviää nuoren Nikolaksen roolista hyvin, Kari Väänänen on mahtava jylisevänä Hullu-Iisakkina. Aikuista joulu-ukkoa esittää tekopartaan puettu Hannu-Pekka Björkman ja hänen nuorina ystävinä nähdään Laura Birn ja Antti Tuisku. Tuiskun valkokangasdebyytti on kankea ja hieman vaivaannuttava, sillä katsojan on vaikea olla näkemättä Tuiskua Tuiskuna saati olla jännittämättä hänen puolestaan. Popparin rooli on onneksi pieni ja vuorosanoja vain vähän. Tuiskun eksoottinen ulkonäkö sopii kieltämättä hyvin elokuvan lappilaiseen miljööseen.

© 2006 Marco Melander / Snapper FilmsMenneiden vuosisatojen tuntu on Joulutarinassa saavutettu varsin uskottavasti, joskaan lavastus ja puvustus eivät tuo mitään uutta jouluisten tunnelmien visualisoimiseen. Mika Orasmaan jäätyneessä sinisessä seesteisinä lepäävät kuvat Tunturi-Lapin ainutlaatuisista maisemista huikaisevat ja toimivat kaikessa osoittelemattomuudessaan erinomaisena matkailumainoksena.

Viime aikoina on keskusteltu elokuvien rahoittamiseen osallistuvien sponsoreiden näkymisestä valmiiden elokuvien sisällä, niiden maailmoissa. Joulutarinan yhteydessä puhutaan harvinaisen suurista yritystuista, sillä yhteistyökumppanit rahoittivat reilun kolmanneksen elokuvan kokonaiskustannuksista. Ohjaaja Wuolijoki onkin todennut, että pitkän elokuvan tuotanto on Suomessa mahdotonta toteuttaa pelkän julkisen tuen varassa.

Pelko rahoittajatahojen logoista tai lentävistä lauseista elokuvan sisällä on tällä kertaa onneksi turha, sillä sponsoreiden näkyminen on Joulutarinassa toteutettu juuri niin tyylikkäästi kuin toivoa saattaa: ennen elokuvaa yhteistyökumppanit esitellään logojensa avulla, lopputeksteissä tahoja kiitellään eritellymmin.

Joulutarina on ensimmäinen vakava yritys taustoittaa Joulupukin myyttistä elämää. Mysteerin verhon raottamisesta voidaan olla montaa mieltä, mutta kohtuullisen uskottavan ja puhuttelevan taustan Joulutarinan tekijät ovat valkoparralle loihtineet. Jäykkä dialogi ja myötätunto tässä tarinassa ilman Joulumuoria jätettävää Joulupukkia kohtaan häiritsevät hieman aikuista katsojaa, mutta lapsia tämä tunnelmallinen satu puhuttelee varmasti.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 4 henkilöä