Amerikkalaisen deittikulttuurin alennustila

Se alkaa lapsuudesta. Kun naapurinpoika kaataa sankokaupalla santaa niskaan, lohdutetaan pikkutyttöä, että poika vain pitää hänestä. Jätä se! siirtää tämän tilanteen aikuismaailmaan ja kutoo kollaasin itsenäisistä ja sosiaalisista naisista, jotka lukevat väärin kaikki miesten lähettämät signaalit. He valitsevat hääpukua yhden kahvikupillisen jälkeen ja kieltäytyvät tulkitsemasta sangollista sontaa minään muuna kuin kiinnostuksen osoituksena.

Jätä se! on naisille suunnattu romanttinen komedia, joka jumittuu amerikkalaisen deittailukulttuurin syövereihin. Elokuvassa pyritään ironisesti kommentoimaan niitä monimutkaisia sääntöjä, jotka muuttavat kahden ihmisen kohtaamisen loputtomaksi peliksi. Amerikkalaista kulttuuria ulkopuolelta tarkastelevaa tämä Ken Kwapisin ohjaama tekele onnistuu ajoittain huvittamaan lähes tragikoomisella maailmankuvallaan.

Jätä se!Suurimmaksi osaksi Jätä se! päätyy kuitenkin vahvistamaan niitä stereotypioita, joita se pyrkii ivaamaan, kuten sukupuolirooleja ja seksuaalisuutta. Elokuva valjastaa sekä naiset että miehet avioliittomarkkinoiden uhreiksi, mutta tämä sivaltava huomio vesittyy yleistämisen ja yksinkertaistamisen takia.

Jätä se! on rakennettu polveilevien sivujuonien varaan, ja tarinassa hahmojen kohtalot alkavat vähitellen linkittyä yhteen deittikuvioiden kautta. Episodimaisuus ja toisto ovat tarinan huumorin ydin, mutta elokuvan rakenteen kompastuskivi. Toistuvuus johtaa löysään kerrontaan ja ylipitkiin vitseihin. Monin paikoin tekele vaikuttaakin enemmän televisiosarjalta loputtomine sivujuonineen ja henkilöineen.

Jätä se!Lukuisia hahmoja on saatu esittämään varsin nimekäs näyttelijäkaarti Jennifer Anistonista Drew Barrymoreen. Itse asiassa elokuva on täynnä populaarikulttuurin viittauksia näyttelijäkaartin tähtikuvien ja henkilöhahmojen suhteista. Tunnistamisen ilo on kuitenkin lyhytaikaista, sillä tuotanto vaikuttaa lähinnä tekijöiden pitkittyneeltä sisäpiirivitsiltä.

Elokuva pohjautuu Sinkkuelämää-sarjan käsikirjoittajien Greg Behrendtin ja Liz Tuccillon romaaniin Jätä se! Älä tuhlaa aikaasi vääriin miehiin. Tarina saattaisikin toimia paremmin televisiosarjana, ellei se muistuttaisi niin paljoa isoa sisartaan ja vaikuttaisi lähinnä kokoelmalta ideoita, jotka eivät mahtuneet mukaan suosittuun televisiosarjaan. Sinkkuelämää kummittelee jatkuvasti elokuvan taustalla, henkilökuvissa, välikuvissa ja kerrontatyylissä. Jätä se! päätyy olemaan esikuvansa keskiluokkaistettu versio.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 9 henkilöä