Voihan vempele!

Walt Disneyn kokoillan animaatiot ovat mammuttiyhtiön hienointa tuotantoa, jolle on vaikea hakea edes vertaistaan. Valitettavasti Disney tuottaa piirrettyjen ohella myös ns. "oikeita" elokuvia. Näiden oikeiden elokuvien saralla Disney onnistuu harvoin ja nyt yhtiö raapii todellista aallonpohjaa lasten omalla robocopillaan Etsivä Gadget, joka lukeutuu varmastikin yksiin kaikkien aikojen huonoimpiin lasten elokuviin.

Etsivä Gadgetin juoni on apinoitu Paul Verhoevenin Robocopista lähes yksi yhteen -periaatteella. Rikollisten vakavasti haavoittama poliisin alku harsitaan kasaan sairaalassa lisänään roimasti hienointa nykytekniikka. Tästä ihmisen ja koneen yhdistelmästä tulee totta kai se päättäjien toivoma superpoliisi, joka suoriutuu lähes mistä vain ja ennen kaikkea lähtee jahtaamaan omia satuttajiaan. Näin alas on siis Disneyllä jo vajottu. Milloinkohan George Millerin Mad Maxeista tehdään Disney-versio, sehän voisi kulkea vaikka nimellä Mad Toy.

Etsivä Gadgetina häärivän Matthew Broderickin uraa tällainen floppi tuskin enempää enää urkentaa, mutta vielä enemmän hämmästystä herätti tarinan pahiksena häärivän draamanäyttelijä Rupert Everettin eksyminen tällaiseen käsittämättömyyteen. Etsivä Gadget on alusta loppuun pelkkää olematonta kohkaamista ja lopputulosta pahentaa entisestään käsittämättömän huono suomenkielinen toteutus. Elokuvan ikäraja on kahdeksan vuotta ja ainakin tietääkseni siinä iässä mukelot osaavat jo lukea vai pyritäänkö näillä ainaisilla dubbauksilla entisestään edesauttamaan uuslukutaidottomuutta. Tällaiset vihoviimeiset vempelehassutukset eivät ole mitään muuta kuin törkeää lasten aliarvioimista. Jos joku on menossa lapsensa kanssa elokuviin, niin valitkoon nyt ihmeessä ennemmin Tarzanin kuin tällaisen törkyn. Eikö mikään laki kiellä tällaisen saastan tekemistä ja levittämistä.?

*
Arvostelukäytännöt