Karhuja ja ihmisiä

Oikeat elämänarvot ovat keskiössä Disneyn animaatiopajan uusimmassa tuotoksessa Karhuveljeni Koda. Se kertoo vilkkaasta intiaanipoika Kenaista, joka metsästysretkellään muuttuu karhuksi. Hänen seuraansa lyöttäytyy karhunpentu Koda, jonka seurassa nuorukainen oppii ymmärtämään eläinten maailmaa. Näin Kenai tajuaa, ettei väkivalta ole oikea ratkaisu elämän kipeissä käänteissä. Tarjolla on siis tyypillistä keskitien Disneytä.

© 2003 Buena Vista Pictures DistributionVaikka näin digi-aikaan on ilahduttavaa nähdä aidosti piirretyn näköistä jälkeä valkokankaalla, on elokuvan visualinen ilme silti vaisu. Niin ihmiset kuin eläimetkin ovat sieluttoman näköisiä, kuin suoraan piirustusoppaasta repäistyjä. Varsinkin omituisesti virnistelevä karhuveli Koda toimii huonosti. Myös sinänsä komeat maisemat ovat kuin suoraan Disneyn arkistoista.

Karhuveljeni Koda ei vaikuta kovin suurelta satsaukselta. Samanlaisia tusinapiirrettyjä tulee television iltapäivissä viikoittain. Elokuvassa kierrätellään ärsyttävästi Disneyn aiempien menestysanimaatioiden teemoja, hahmoja ja tarinarakennetta. Tylsintä onkin tarinan ennalta arvattavuus ja opettavainen asenne. Vastuuntuntoiset aikuiset opettavat lapsille, kuinka elämän ongelmiin tulee suhtautua.

Perheen pienimmät saattavat viihtyä tarinan parissa, mutta jo kouluikäiset pitkästynevät tusinatuottetta katsoessaan. Aikuisille ei ole luvassa paljon, vain Turun murretta vääntävät ääliöhirvet irrottavat muutamat naurut.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 6 henkilöä