Thug Life

Rap-artisti Tupac ”2Pac” Shakurin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 21 vuotta. Las Vegasissa tapahtunut, ratkaisemattomaksi jäänyt, murha sinetöi Harlemissa syntyneen 25-vuotiaan artistin lopullisesti historian kirjoihin ollen samalla muistutus länsi- ja itärannikon tulisista kiistoista 1990-luvun hip hop -kentässä.

All Eyez on Me2Pacin nimen taakse kätkeytyy kuitenkin muutakin kuin traagisesti päättynyt ihmiskohtalo. Shakur oli aikansa musiikkikulttuurin suurimpia nimiä, eniten levyjä myynyt rap-artisti ja kokonaisvaltainen monitaiteilija. Baltimoressa koulunsa käynyt nuorukainen profiloitui niin lyyrikkona, näyttelijänä kuin levyttävänä artistinakin. Lukuisat lööppeihin nousseet otsikot vahvistivat räppärin manttelia ghetoista nousevana taistelijana.

Shakurin jättämä jälki moderniin hip hop -kulttuuriin on kiistämätön. Kuolemansa jälkeen räppäri jäi elämään aikansa ikonisena sankarina ja marttyyrina, jonka persoona on taltioitu lukuisia kertoja dokumenttielokuviksi. Näistä tunnetuin lienee Lauren Lazinin ohjaama Tupac: Ressurection (2003).

All Eyez on MeNyt ilmestyvä All Eyez on Me adaptoi Shakurin tarinan ensimmäistä kertaa elämäkertaelokuvaksi. Musiikkivideoista paremmin tunnetun Benny Boomin ohjaama kokonaisuus on kuitenkin pelkästään 2Pacin nimen varaan kyhätty heikkotasoinen kronologisointi, jonka täydellistä pointittomuutta voi vain ihmetellä.

Elokuva jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä avataan Shakurin (harvinaisen samannäköinen Demetrius Shipp Jr.) elämänvaiheita lapsuudesta aina vankilatuomioon asti. Tämän jälkeen siirrytään elokuvan nykyhetkeen, sopimuksiin Death Row Records levy-yhtiön kanssa sekä lopulta kohtalokkaaseen iltaan Las Vegasissa.

All Eyez on MeAll Eyez on Men taustalla lepää hyvin sotkuinen tuotantohistoria. Sopimustaisteluiden ja ohjaajavaihdosten käänteissä vuosia pyörinyt projekti juoksutettiin purkkiin ennen musiikkioikeuksien vanhenemista. Benny Boom oli lopulta hätävararatkaisu, kun John Singleton ja Carl Franklin jättäytyivät pois ohjaajan pallilta.

Nopeasti kasaan taottu lopputulos toisintaa 2Pacin elämänvaiheita vailla sydäntä taikka persoonallisuutta. Kyseessä on rivi toisiaan seuraavia kohtauksia, jotka eivät palvele mitään konkreettista funktiota tarinan, draaman tai tematiikan kannalta. Taustalta kuuluu etäisiä kaikuja sisäkaupunkien epäoikeuksia vastaan taistelleesta äänitorvesta, sekä Shakurin suhteesta Mustien pantterien aktivistina toimineeseen äitiinsä (loistava Danai Gurira). Huomiot jäävät kuitenkin vain sivumaininnoiksi marginaaliin.

All Eyez on MeHenkilökuvana kokonaisuus on läpeensä ontto. Shakurin hahmo on kirveellä veistetty pahvikuva, jonka taiteellista persoonaa alleviivataan korneilla Shakespeare-lainauksilla. Visuaalisuudeltaan ja kuvakerronnaltaan viritelmä muistuttaa tunkkaista tv-elokuvaa.

Parin vuoden takaisen Straight Outta Comptonin keräämä suosio lienee ollut suurin motivaatio sille, miksi All Eyez on Me heivattiin nyt valkokankaille. Trendillä ratsastaminen saattaa tuottaa tulosta, vaikka laadulliset erot kahden elokuvan välillä ovatkin valovuosien mittaiset. Tyhjänpäiväinen, ponneton ja ylipitkä teos on vain vetelä tekele, joka tuntuu tympeältä tahralta 2Pacin artistinimen varjossa.

*
Arvostelukäytännöt