Audiovisuaalinen koiranoksennus

102 Dalmatialaista -elokuvan ohjaaja on nimeltään Kevin Lima. Nimi on tietysti enne, vaikka olisihan tämä pitänyt kaiken aikaisemman perusteella arvata. Puistattavaa Disney-näljää, läjäpäin pilkkutautisia koiria. Kaiken kukkuraksi yhden kirppusäkin nimi on Kuola.

Liman ja Kuolan yhdistelmä ei lupaa hyvää edes juonellisesti. Pavlov-niminen tiedemies (joka tosielämässä laskeskeli koirien sylkipisaroita) on tehnyt ykkösosan pahiksesta Cruella De Vilistä (Glenn Close) innokkaan eläintenystävän. Mutta Big Benin kumina purkaa ehdollistuman, ja De Vil palautuu entiselleen: verenhimoiseksi muotikeisarinnaksi, joka haluaa teurastaa hurttia ensi sesongin turkismallistoaan varten.

Alkuperäinen Pavlov (1849-1936) oli eläinrääkääjä numero yksi. Hän havaitsi, että jos koiraa kiusaa tarpeeksi rankasti, se joutuu "ultraparadoksaaliseen vaiheeseen". Tässä olotilassa koira menettää vastakohtien tajun. Ikävä kyllä 102 Dalmatialaista on liian lyhyt elokuva ultraparadoksaalin vaiheen saavuttamiseksi. Jos raina jatkuisi vielä pari tuntia, herkimmät katsojat alkaisivat kai pitää sitä loistavana.

Cruella De Vilin ja hänen rikoskumppaninsa Le Peltin (Gérard Depardieu) yksilölliset ja chicit asukokonaisuudet ovat elokuvan kiinnostavinta antia. Mannermaista trendipelleilyä alkaa väkisinkin pitää sympaattisena, kun siihen yhdistetään syyhyisten Disney-rakkien vihaaminen. Moni anaalisadistisen kehitysvaiheen kiemuroissa kärhentelevä pikkutyttö löytää varmasti Cruella De Vilistä upean roolimallin.

102 Dalmatialaista on poikkeuksellisen huono lastenelokuva. Kuitenkin vasta dubbaus ja onnettomasti käännetyt sanaleikit tekevät siitä kiduttavan katsomiskokemuksen. Laulaja Ogden Edslin mukaan: "... dead puppies aren’t much fun." Vielä vähemmän hauskaa on 102 elävän ja suomea puhuvan dalmatialaisen söpö keikistely.

Kukaan, joka vihaa pieniä lapsia ja koiria, ei voi olla läpeensä paha. Silti kyseisiä otuksia ei pitäisi kohdella näin julmasti ja alentavasti. 102 Dalmatialaista loukkaa sekä eläinten että lasten oikeuksia. Luultavasti norjalainen hylkeenpyyntidokumenttikin ilahduttaisi lapsiyleisöä enemmän kuin 102 Dalmatialaista.

*
Arvostelukäytännöt