Digi-tv:n ihmeellisessä maailmassa

Film-O-Holicin toimittaja Kimmo Hämäläinen on päässyt ensimmäisten joukossa tutustumaan suomalaisiin digitaalisiin televisiolähetyksiin oltuaan mukana Helsinki Televisio Oy:n kokeilulähetysten testiryhmässä loppukeväästä alkaen. Ensi vaikutelma kuvan ja äänen laadusta oli myönteinen ja Hämäläisen katselu jatkuu nyt tavallisena kuluttajana Suomen siirryttyä digiaikaan 27. elokuuta. Alku on ollut kuitenkin hankalaa: ohjelmilla ei ole katsojia, uusinnat pyörivät ja onpa sitä paita kastunut laiteasennuksissakin. Ohessa toimittajamme kertomus tapahtumista tähän asti.

Film-O-Holic

Kokeilusta laitekatoon

Maksullisten tv1000-elokuvakanavien tilaajana minulle tarjottiin toukokuussa tilaisuutta ottaa käyttööni uusi lisälaite, digitaalinen vastaanotin, eli niin sanottu digiboksi, kokeiluluonteisten tv1000-lähetysten vastaanottamiseksi. Päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja sain kerralla käyttööni kuusi eri kanavaa, jotka tosin olivat käytännössä tv1000 ja tv1000 Cinema -kanavat kerrottuna kolmella, eli elokuvat yksinkertaisesti alkoivat tunnin välein. Äänen ja kuvan laatu olivat heti alusta alkaen kuitenkin erinomaiset, kotioloissa käytännössä täydelliset, eikä analogisten lähetysten vastaanottamiseen kehitetty vhs-videonauhurikaan hangoitellut yhtään vastaan, kun sen yhdisti scart-liitännällä digiboksiin.

Pääkaupunkiseudun kaapelitelevisioyhtiö Helsinki Televisio Oy tarjosi elokuussa kaikille testiryhmäläisille mahdollisuuden jatkaa digi-tv:n katselua myös jatkossa varaamalla näille erän uusia digibokseja, joilla näkyisi myös uudet suomalaiset digikanavat. Kävin hakemassa itselleni lisälaitteen suomalaisen digi-tv-historian toisena päivänä, 28. elokuuta. Kun pääsin HTV:n myymälään sateisena tiistaiaamuna, jouduin kuitenkin välittömästi todistamaan varsin epämiellyttävää asiaa. HTV:n henkilökunta nimittäin ilmoitti kaikille jonottajille, ettei digibokseja enää ole jäljellä, paitsi koeryhmäläisille. Suomalaiset lähetykset olivat siis tuolloin jatkuneet peräti yhden päivän eikä laitteita enää ollut. Tällä kertaa minun ei tarvinnut taistella peittääkseni supisuomalaista taipumusta vahingoniloon, jäin tyrmistyneenä ihmettelemään sitä älytöntä hoppua, joka vallitsi digilähetysten alkamisajankohdan suhteen. Miksi ei voitu odottaa, että laitteita on kuluttajilla tarpeeksi, kuten Saksassa on tehty?

Hikiset digipäivät

Saatuani tämän Galaxis-merkkisen ihmevempaimen haltuuni, valmistauduin henkisesti koko työpäivän, jotta jaksaisin illalla kontata piuhoja yhdistelemässä olohuoneen lattialla, asia, joka perinteisesti on polttanut omat ja samalla läheisten käämit useammin kuin kerran. Olin kuitenkin varsin luottavainen, sillä olin kerrankin kaukaa viisas. Ovelana miehenä jätin johdot suunnilleen paikalleen, kun vein digiboksin vaihtoon, jotta tehtävä helpottuisi. Kumma kyllä, homma hoitui noin minuutissa ylähuulen kastuttua Nixon-tyyliin hikipisaroista ainoastaan yhdistelyoperaatiota etukäteen odotellessa ja boksin erittäin niukkaa ohjekirjaa tavatessa. Ei muuta kun kaukosäädin käteen.

Uusi suomalainen digimaailma aukesi eteeni välittömästi. Tai ainakin periaatteessa, kun noin puolet kanavista näytti ohjelmien puutteessa vain testikuvaa (ja muutamat valitettavasti edelleen). Ilokseni huomasin, että HTV:llä oli karannut mopo käsistä sikäli, että televisiossani näkyivät myös maksulliset kanavapaketit, joita en ollut tilannut. Virhe oli kuitenkin korjattu jo seuraavana päivänä. Tilanne ei kuitenkaan ollut täysin tyydyttävä, sillä samalla vastaanottimestani oli blokattu pois myös tilaamani ja maksamani kanavat. Tämän asian korjaamiseen meni yhtiöltä taas päivä lisää. Oletteko pysyneet mukana? Elämme nyt digimaailman päivää numero neljä. Nyt pitäisi tekniikan vihdoin toimia ja, pyydän huomauttaa, tällä kertaa piuhat eivät olleet solmussa kuluttajan taholta, vaikka hän on suomalaisessa yrityskulttuurissa yleensä aina väärässä.

Digikanavat

Päästyäni moniin muihin digiboksiomistajiin verrattuna varsin vähillä tekniikkamurheilla, oli aika syventyä tarkemmin uusien ilmaiskanavien tarjontaan ja ohessa, mitä näkyi:

YLE TV1-D

Nykyinen YLE 1 digitaalisena, jonka ohjelmat kuitenkin lähetetään kuvasuhteella 16:9 aina kun mahdollista. Valmiudet tulevaisuudessa esimerkiksi supertekstitelevisiolle.

YLE TV2-D

Nykyinen kakkonen digitaalisena, joka myös leikkii uudella kuvasuhteella, mutta toistaiseksi ei muuta eroa analogiseen versioonsa verrattuna.

MTV3D

Ei eroa analogisesta versiostaan, tosin katsojat kaikkialla Suomessa ovat alati lisääntyvien tekstiviesti- ym. kilpailujen armoilla maikkarin rakentaessa pohjaa tulevalle vuorovaikutteisuudelleen. Eli nyt kaikki miettimään, mitä se Ridge oikein sanoikaan Brookelle eilisessä jaksossa, kun huomasi entisen vaimonsa intiimisti oman isänsä kanssa, joka itse asiassa onkin hänen pojanpoikansa.

NelonenD

Identtinen analogisen version kanssa tässä vaiheessa. Mutta missä pirussa viipyvät The Sopranos -sarjan kolmannen tuotantokauden jaksot!

FST

Ruotsinkielisten oma kanava parhaaseen katseluaikaan. Sisältö koostuu FST:n tutuista ohjelmista (lippulaivanaan Kanal Ett), lisänä kuitenkin kello 20:n uutiset, urheilua ja säätä sekä uudehko pohjoismaalainen elokuva joka viikko.

YLE Teema

Vielä lapsenkengissään, mutta kasvaa myöhemmin kirjavaksi valikoimaksi opetus-, kulttuuri- ja tiedeohjelmia klassisine konsertteineen ja vanhoine televisionäytelmineen. Ohjelmia tehdään myös eri opiskelijaryhmien ja oppilaitosten kanssa. Kanavan helmenä ovat toistaiseksi tiistai- ja keskiviikkoiltojen vanhat harvinaiset Hollywood-elokuvat, joita nähdään muutoin äärimmäisen harvoin (esim. I Married A Communist 18.9.).

YLE24

Tarkoitus muodostua ympärivuorokautiseksi uutiskanavaksi, mutta toistaiseksi ohjelmapaikalla näkyvät Aamu-tv:n ja iltauutiset (myös viittomakieliset) sekä esimerkiksi Eduskunnan televisioidut istunnot (muistuttaa siis tässä mielessä amerikkalaista C-Spania). Muina aikoina tekstitelevisiota, sitä mikä näkyy esimerkiksi aamupäivisin kakkosella.

Wellnet

Myöhemmin maksullinen, mutta toistaiseksi vaatimattoman ohjelmatarjonnan vuoksi kaikille näkyvä vapaa-ajan, asumisen ja terveyden kanava. Kanavalta on toistaiseksi tullut mm. halvalla kuvattuja kalastus- ja lääkäriohjelmia, joissa valkotakkiset päät puhuvat epämiellyttävän videokuvakankaan edessä.

Urheilukanava

Kärsii siitä, että muut kanavat ovat jo kaapanneet kaikkein kiinnostavimpien lajien tv-oikeudet, mutta pärjää hyvin sille jääneellä tarjonnalla. Ohjelmaa vain iltaisin, muutoin testikuvaa. Päivittäisten urheilu-uutisten nauha pyörii useasti, mutta kanava avasi itsensä näyttämällä laajasti flopanneita Hyvän tahdon kisoja. Tulevan talven helmenä yli 200 tuntia salibandyliigaa (mm. suora pelilähetys joka perjantai) ja mahdollisesti myös käsipallon SM-sarjaa. Puhdas urheilukanava on erinomainen idea ja toivottavasti tarjonta ja palvelu laajenee tulevaisuudessa runsaasti.

Subtv

Vanha uusintoja pyörittävä TVTV!, jossa lisänä kuitenkin esimerkiksi Tatun ja Eekan kuusituntinen tyhjäntoimitusohjelma Sixpak. Kiinnostavinta antia ovat edelleen vanhat kulttisarjat Kuplanja Kuuden miljoonan dollarin miehen johdolla sekä vulgaari Conan O'Brian.

Elokuvakanava

Tuleva maksullinen elokuvakanava, joka näyttää toistaiseksi vain trailereita Canal-elokuvakanavien tarjonnasta. Tämän kohdalla ei todellakaan voi puhua digiajan alkamisesta 27.8.

Post mortem

Yleisesti ottaen on helppo todeta, että digi-tv Suomessa ei ole mitätön surkimus, joksi se on julkisuudessa leimattu. Tämä toteamus koskee kuitenkin vain kanavien sisältöä, joilla on potentiaalia kasvaa "täyden palvelun" informaatio- ja viihdekeskukseksi - jos saa lainata Yleisradion pateettista ja alati nousevilla lupamaksuilla höystettyä mainoslausetta, jonka avulla perustellaan kaiken maailman marginaalisia kulttuurikeskusteluohjelmia. Digiboksien saatavuutta silmällä pitäen uudistus ei kuitenkaan ole ollenkaan tyydyttävä. Suuri kiire johti hutilointiin ja pelkkään testikuvaan luvattoman monella kanavalla.

Hienona lisänä digiboksin mukana tulee kolmisenkymmentä digitaalista radiokanavaa ilman mainoksia ja häiritsevää puhetta, ainakin Helsingissä. Jokaiselle musiikinlajille on oma kanavansa soul- ja kantriklassikoista turkkilaiseen kansanmusiikkiin ja klassiseen, joista saa mukava lisän musiikkikirjastoonsa, kun yhdistää piuhat stereoihin. Saundit ovat erinomaiset.

Tämän kirjoittajan henkilökohtaiset koettelemukset eivät kuitenkaan loppuneet HTV:n tekniikkaongelmiin. Kun kotona halusin tuntea olevani mies talossa ja laitoin kaikki kaukosäätimeni (4 kpl) pöydälle tarkkaan symmetriseen riviin, sain samassa tylyn käskyn ottaa ne pois "hänen pöydältään". Kun lisäksi suhteemme kauniimpi osapuoli ei huomannut eroa analogisen ja digitaalisen kuvan- ja äänenlaadun välillä, seurauksena oli syvää masennusta.

Lisätietoja digi-tv:n tekniikasta ja sen tilasta Suomessa saa mm. seuraavien linkkien kautta:

http://www.digitv.fi
http://www.digita.fi

Paikkakuntakohtaiset erot digi-tv:n saatavuudessa ovat vielä toistaiseksi suuret, joten tarkkojen tietojen osalta kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen kaapelitelevisioyhtiöön.