www.Film-O-Holic.com

GEORGE A. ROMERO'S LIVING DEAD TRILOGY:
Night of the Living DeadDawn of the DeadDay of the Dead
Ohjaus: George A. Romero

hyvähyvähyvähyvä

Dvd:nä ja videolla helmikuussa 2001
K–18
Future Film / Laurel

George A. Romero's Living Dead Trilogy
www.laaseri.com


Ylösnousemuksen tällä puolen – Romeron zombie-trilogia
AMPUKAA NIITÄ PÄÄHÄN

Lienee kulttuuriteko se, että amerikkalaisen independent-elokuvan merkittävin trilogia on julkaistu Suomessa, vihdoin ja viimein. George A. Romeron zombie-trilogia iskee tajuntaan kuin tuhat volttia, kun tarjolla on purevaa yhteiskuntakritiikkiä ja sysimustaa slapstick-huumoria kunnon splatter-kuorrutuksella. Future Film saakoon kiitokset ja kannukset siitä, että ammottava aukko on nyt paikattu, vaikka zombie-elokuvat edelleenkin ansaitsisivat teatterilevityksensä. Silloin kun olisi se mahdollisuus, että joku umpimielinen porvari tai markettien kuponkikettu edes vahingossa näkisi katkeraa ironiaa elämästä itsestään.

Zombie-trilogia toimii herkullisesti monella tasolla. Se tyydyttää veren nälän, poliittisen epäkorrektiuden janon, populaaritutkijoiden viisasteluntarpeen, ruokkii ennakkoluuloja marginaalielokuvia kohtaan, tarjoaa äidinmaitoa vastakulttuurin ihailijoille, kritisoi niin mennyttä, nykyisyyttä kuin tulevaakin – ja ennen kaikkea posauttaa monet arvomaailmat nurin kurin. On kai turha odottaa, että nykyvirrassa synkkä satiiri enää nousisi vastaavalle tasolle, kun hirviötä ja ihmistä on lopussa täysin mahdoton erottaa toisistaan.

 


NIGHT OF THE LIVING DEAD:
30th Anniversary Edition
Elävien kuolleiden yö
(1968)
93 min

30th Anniversary Edition:
roskaa
Alkuperäinen versio:
mestariteosmestariteosmestariteosmestariteosmestariteos

Night of the Living Dead

 

Nykykauhun raiskattu klassikko

Kauhuelokuvan pitkällä polulla Night of the Living Dead on suuri virstanpylväs. On vaikea edes kuvitella, mitä nykykauhuelokuva olisi ilman aikanaan närää ja sensuurinhimoa herättänyttä elokuvaa, joka pläjäytti kankaalle roisin annoksen sysimustaa komediaa, kulttuurikritiikkiä, graafista väkivaltaa ja totunnaisuuksille syljeskelyä. Ilmestyessään hämärien elokuvateattereiden yöohjelmistoihin vuonna 1968 Night of the Living Dead keräsi nopeasti kulttimaineen kauhuelokuvana, jota rakastettiin ja jota rakastettiin vihata, kun huutia saivat perinteiset käsitykset viranomaisinstituutioista, sankaruudesta, kuolleiden kunnioituksesta, ydinperheestä ja happy endistä.

On Romero mielestään tehnyt sitten purkkaviihdettä tai ei, yhteiskunnalliset kommentit tekoajankohdan tilanteeseen ovat ilmeiset. Alkuperäisversiossa näemme heti alkumetreillä liehuvan tähtilipun, joka johdattaa hyvin nopeasti ja hyvin koruttomasti kohti alati synkkeneviä vesiä. 1960-luvun lopulla Yhdysvallat oli jumittunut Vietnamin veriseen ja turhaan sotaan, kun samaan aikaan veri virtasi myös kaupunkien kaduilla ja campuksilla. Elävät ja kuolleet niin elämässä kuin filmilläkin lietsoivat toivottomuuden mielialaa ja kulttuurin vastavoimien henkiinheräämistä.

Mutta tätä pitää kirjoittaa raivosta tärisevin käsin, sillä Night of the Living Deadin 30-vuotisjuhlaversio on silkkaa sontaa, jolle eivät aivokuolleetkaan pysty keksimään mitään järjellistä selitystä. Elokuvan oikeudet ostanut käsikirjoittaja John A. Russo on pölhökustineen filmannut alkuperäisversioon prologin ja epilogin, eli uusia kohtauksia, joilla ei ole maatuneimmankaan materian verran konkreettista tekemistä alkuperäisen elokuvan kanssa. Käsittämätöntä talipäisyyttä. Suoraan sanoen piloille on pistetty, ikään kuin johonkin klassikkoromaaniin joku kirjoitustaidoton olisi vääntänyt koukeroitaan sinne tänne vailla mitään järkiperäistä motiivia. Lisäksi Russo on ronkkinut musiikkia ja tainnut lyhentää jopa joitakin kohtauksia. Luulisi tällaisen kohtelun lähentelevän jo rikosta. Ei oikeuksien ostaminen nyt sentään ihan kaikkeen pitäisi oikeuttaa. Katsokaa ja hämmästykää, jos ilkeätte. Olisi ollut zombien teilausmetodi poikaa tälle porukalle: "Ampukaa niitä päähän!"

DVD / kuva: 4:3 Full Frame; ääni: Dolby Digital; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); special features: trailers, photo gallery, George A. Romero's biography.

 


DAWN OF THE DEAD
(1978)
113 min / 140 min

Argento-cut:
mestariteosmestariteosmestariteosmestariteosmestariteos
Director's Cut:
hyvähyvähyvähyvä

Dawn of the Dead

 

Hullut päivät

Voi pojat, ei heti muistu mieleen yhtä uskomatonta jaksoa kuin Dawn of the Deadin pitkä kohtaus, jossa hylättyyn ostoskeskukseen linnoittautuneet ihmiset kytkevät sähkön päälle ja pöllähtäneet zombit alkavat ihmeissään riekkua ostarin ihmeille hilpakan muzakin tahdittamana. Aivan kuin eläessään ja todennäköisesti yhtä vähin ajatuksin, tyystin ajatustoimintoja vailla. No, enemmän dementiapotilaita muistuttaville zombeille sääliä heruttelee kuin citymarkettien tuulipukuolioille. Nykyisen kulutushysterian lievästi sanoen jo psykoottiselta vaikuttava touhu saa mainion peilauksen todelliseksi maanpäälliseksi helvetiksi muuttuneesta ostoshelvetistä. Romeron hurja postmoderni karnevalismi vie kulutuskritiikin huimiin mittoihin sivaltaen säälimättömällä satiirilla myös nykykuluttajaa.

Romeron oli alunperin vaikea löytää rahoitusta kuolleiden aamunkoitolleen. Lopulta mittava satsaus tuli Italiasta, tuottaja Alfredo Cuomolta, ohjaaja Dario ja tuottaja Claudio Argentolta. He myös ostivat levitysoikeuden ei-englanninkielisiin maihin. Dario Argento toimi myös konsulttina ja vaikutti mm. musiikin teossa. Argento vastasi myös Dawn of the Deadin Eurooppa-version leikkauksesta. Niin kutsuttu Argento-cut (tunnettu myös esim. nimellä Zombies) kuuluu dvd-pakettiin ja tarjoaa mukavan vertailukohdan pitkään versioon.

Argento-cut on kiehtovasti levottomampi, kokonaisuutena tiiviimpi ja mustalta huumoriltaan keskittyneempi kuin Director's Cut, joka ylipitkänä vesittää omaa loistavan purevaa tematiikkansa. Romeron oma versio ei kehity itsensä sisällä toivotulla tavalla, vaan jää toistamaan ideoitaan, jolloin loputtomalta tuntuva zombienkin ammuskelu alkaa olla yksinkertaisesti jo tylsää katsottavaa. Joka tapauksessa pitkä, leikkaamaton versio on tunnelmaltaan avarampi ja tarjoaa katsojalle aikaa funtsia näkemäänsä. Lienee pitkälti mielipidekysymys kummasta versiosta kukin pitää enemmän. Elokuvallisesti paremmin toimiva Argento-cut on kuitenkin dvd-paketin kahdesta Dawn of the Dead -versiosta teknisesti heikkotasoisempi kuvalaadultaan. Pitemmän version katsomista puoltaa widescreen-kuva ja kohtuullinen kuvan laatu.

DVD / (painos sisältää myös bookletin)
disc 1 / George A Romero's Dawn of the Dead (140 min), kuva: 16:9 Widescreen, ääni: Dolby Digital; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); special features: trailers, spots, photo gallery.
disc 2 / Dario Argento's European Cut: Zombie – Dawn of the Dead (113 min), kuva: 4:3 Full Screen; ääni: Dolby Digital; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); special features: trailers, talent files (bios), Document of the Dead (63 min).

 


DAY OF THE DEAD
(1985)
97 min

mestariteosmestariteosmestariteosmestariteosmestariteos

Day of the Dead

 

Synkkä lopetus

Romeron zombailut päättävä Day of the Dead on vähimmälle huomiolle ja arvostukselle jäänyt trilogian osa. Sitä, että tämä elokuva on hukkunut edeltäjiensä varjoon, voi pitää vähintäänkin outona. Kenties useimmat alan harrastajat ja arvostelijat olivat niin ihastuneita Dawn of the Deadin karkeloihin, että synkällä tematiikalla lastattu Day of the Dead oli jo liian vaikea pala nieltäväksi. Romeron ohjussiiloon sijoittuva zombie-helvetti on elokuvallisesti äärimmäisen toimiva ja tarinaltaan edeltäjiään filosofisempi. Elokuvaan viritetty painostava tunnelma on käsin kosketeltava, kun eripurainen ihmisyhteisö taistelee zombien ylivoimaa vastaan.

Parasta Day of the Deadissa on perusajatus, jossa kyseenalaistetaan ihmisen moraalia ja tarvetta olla kaiken yläpuolella. Elokuvan sanoma: "Ihmisen tehtävä ei ole tietää kaikkea," on tänä geenimuuntelun ja kloonaamisen jumalattomana aikana hyytävämpi kuin koskaan aiemmin. Koko trilogian ajan kuljetetaan kysyvää ajatusta siitä, mikä on zombien inhimillinen funktio. Lopulta zombeista löytyvä inhimillinen pilke piirtääkin niistä hulluja tiedemiehiä ja fanaattisia sotilaita helpommin ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä olentoja, jotka puolustavat paikkaansa maailmassa siinä missä ihmisetkin. Poikkeavan ja pelottavan hyväksyminen on ihmiskunnan ainoa tie pelastukseen, mikä universaalina filosofiana toimii erinomaisesti tätä nykyä niin eripuraisessa mutta globaalisaatioon sumeilematta vannovassa maailmassa.

Elokuvan synkkää lohduttomuutta tukee piinaava ahdistus väistämättömästä lopusta. Efektinikkari Tom Savinin luomat lihansyöntitalkoot ovat absurdi osoitus ihmisen heikkoudesta taistella yhtenäistä vihollista vastaan. Siinä missä zombit purevat vain ihmistä, ihmiset purevat myös toisiaan, mikä tekee meistä lopulta häviäjiä. Moralistit voivat pitää näitä Romeron elokuvia naiiveina ja häiriintyneinä. Tärkeintä olisi kuitenkin huomata se, että kolmeen osaan ripoteltuun tarinaan on sisällytetty merkittäviä huomioita ihmisyydestä, ihmisarvosta ja niistä yhteiskuntaa ja sen järjestystä uhkaavista asioista, jotka ovat ympärillämme läsnä kaiken aikaa.

Day of the Deadin dvd-painos on laadultaan kelvollinen hyvällä kuvalaadullaan ja widescreen-kuvasuhteellaan.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen; ääni: Dolby Digital; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); special features: trailers, bios, photo gallery, behind the scenes (20 min).

 

Janne & Juha Rosenqvist / © 2001 Copyright Film-O-Holic
- kaikki oikeudet pidätetään -

 

elokuvan sivu Internet Movie Databasessa (us-versio)
Night of the Living Dead

elokuvan sivu Internet Movie Databasessa (us-versio)
Night of the Living Dead:
30th Anniversary Edition
elokuvan sivu Internet Movie Databasessa (us-versio)
Dawn of the Dead
elokuvan sivu Internet Movie Databasessa (us-versio)
Day of the Dead

[pääsivu] [ensi-illat] [videot] [palsta] [wider screen]

www.Film-O-Holic.com