Jatko-osan puikoissa

Suomessa tehdään harvoin jatko-osia, mutta nyt Napapiirin sankarit on saanut sellaisen. Edellisen osan ohjannut Dome Karukoski on jättäytynyt pois puikoista, ja hänen tilalleen on värvätty Teppo Airaksinen (Kulman pojat). Napapiirin sankarit 2 on hänen toinen pitkä elokuvansa ohjaajana.

Kävin katsomassa ensimmäisen elokuvan opiskellessani elokuvakoulussa ja pidin siitä kovasti. Se oli tekijöidensä näköinen teos, kertoo Airaksinen.

Napapiirin sankarit 2Näyttelijä Jussi Vatasen mukaan jatko-osasta vuoden 2010 hittileffaan ehdittiin puhua niin pitkään, että häneltä meni jo usko elokuvan valmistumiseen. Airaksisen mukaan Karukoski oli aluksi mukana projektissa, mutta jättäytyi pois, kun jatko-osaa ei saatu tulille. Hollywood-leffojen yhteydessä puhutaan usein tuotantohelvetistä, mutta Airaksisen mukaan mistään sellaisesta ei ollut tällä kertaa kyse.

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja ohjaaja Dome Karukoski lähtivät suunnittelemaan jatko-osaa, mutta koska molemmat ovat Suomen mittakaavassa kiireisiä elokuvantekijöitä – Dome varsinkin – jatko-osan tekemiselle ei löytynyt aikaa. Tämän nyt valmistuneen elokuvan tuotannossa ei ollut mitään viivästystä, mutta vuodesta 2010 on silti kulunut aikaa.

Vuonna 2012 elokuvaprojekti esiteltiin Airaksiselle, joka tarttui tilaisuuteen mielellään ja sai asiat nopeasti rullaamaan. Pekko Pesonen on jatkanut käsikirjoittajana. Jatko-osan tekemiseen Airaksinen tarttui kiinnostavana haasteena.

Jatko-osan tekemisessä helpointa ja haastavinta on, ettei voi lähteä nollasta. Hahmot on jo luotu ja nyt tarinaa pitäisi jatkaa eteenpäin.

Koska halusimme luoda jotain uutta, emme katsoneet ensimmäistä elokuvaa kertaakaan kuvausten aikana. Olen nähnyt sen kerran teatterissa ja mielikuva, mikä minulla sen katsomisen perusteella on, sai riittää. Lähdimme siis tavallaan puhtaalta pöydältä, mutta siitä huolimatta jouduimme tasapainottelemaan. Vaikka halusimmekin tehdä itsenäisen elokuvan, jatko-osan pitää palvella myös ensimmäisen osan faneja.

Napapiirin sankarit 2Jo ensimmäisessä elokuvassa esitettiin, että Pamela Tolan esittämä Inari on raskaana. Airaksisen mukaan tästä syntyi jatko-osan hallitseva teema, joka on isän rooliin kasvaminen. Kun teema oli lukittu, asiat lähtivät nopeasti etenemään. Edellisessä elokuvassa keskityttiin mieskolmikkoon, mutta jatko-osassa tekijät ovat antaneet miehille ja naisille omat tarinansa. Samalla kun Janne ja Räihänen metsästävät vauvaa Lapin metsistä, Inari ja Marjukka vaihtavat vapaalle.

Se tuki tarinaa, jota halusimme kertoa. Janne jää ensimmäistä kertaa elämässään yksin vahtimaan vauvaa Räihäsen kanssa, ja jotta tämä tapahtuisi, naisten pitäisi lähteä pois kotoa. Luonnollisesti orgaaninen tapa kertoa tarinaa on näyttää, minne he menevät ja mitä he tekevät, joten se tarjosi otollisen tilaisuuden erilaiselle komedialle.

Lue myös