Kaiken ikäisille Röllin ystäville

Suomalaisen tv-viihteen monitoimimies Taavi Vartia ei ollut ennen vuotta 2012 ohjannut pitkää teatterielokuvaa. Rölli ja kultainen avain (2013) ei kuitenkaan varsinaisesti ollut hyppy tuntemattomaan.

Kuvaustilanteessa ero ei ole järisyttävä. Jengiä on kuvauspaikalla hieman enemmän ja asioiden pitää olla teknisesti ja visuaalisesti hieman tarkempia, koska yksityiskohdat tietysti näkyvät kankaalla paremmin.

Vaikka elokuvan tekeminen oli Vartialle tietystä kokemattomuudesta huolimatta lähes rutiinia – olihan mukana menossa muun muassa samoilla kuvauspaikoilla 15 vuotta pyörinyt kuvaaja Jyri Hakala – niin itse sankari, Rölli, oli kääntämätön kortti.

Taavi VartiaLiki suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvana hahmona Rölli oli toki Vartiallekin tuttu. Röllin vuonna 1986 alkaneet metsäseikkailut eivät kuitenkaan ole Vartian edustamalle sukupolvelle niin rakkaita kuin Pikkukakkosen parissa iltapalan mutustaneille veitikoille.

Vartian ja Allu Tuppuraisen luoman metsäpeikon paritanssin ensiaskeleet koettiin, kun Rölli-tuottaja Marko Röhr kysyi, olisiko Vartia kenties kiinnostunut käsikirjoittamaan ja ohjaamaan uuden luvun ekologisen harmaahapsen elämään. Toiveena oli, että sankari muistelisi menneitä.

Sain vapaat kädet luoda uuden tarinan, mutta totta kai se on ankkuroituna vanhaan perinteeseen. Tutustuin Rölliin lähinnä keskustelemalla Allu Tuppuraisen kanssa. Nyt kun Röllin kanssa on viettänyt aikaa 14 kuukautta, ei hän ole enää uusi tuttavuus.

Sukupolvenvaihdos?

Tarinaa suunnitellessa yksi asia tuli nopeasti selväksi. Tuoreinta Rölli-elokuvaa ei suunnattaisi vain äidin ja isän sylissä töllöä tuijottaville naperoille.

Tavoitteena oli, että aikuiset ja nuoret voivat mennä katsomaan elokuvaa myös yksin niin halutessaan. En kuvittele, että ainakaan kolmivuotias pysyisi juonirakenteessa mukana. Se on valinta. Rakenne ei ole monimutkainen, mutta pienten lasten leffaksi se on taatusti vaikea.

Taavi VartiaKunnioitettavan kuudenkymmenen vuoden iän pari vuotta sitten saavuttanut Allu Tuppurainen ei ole enää mikään nuori mies. Valkokankaalla on havaittavissa ilmiselvän sukupolvenvaihdoksen merkit. Tuppurainen tuskin jää viimeiseksi Röllikylän asukiksi. Kultaisessa avaimessa nimittäin rymyää uusi hännällinen asukki, röllityttö Juurakko (Linnéa Röhr).

Vartia ei kuitenkaan suostu kertomaan, tullaanko seuraavissa Rölli-seikkailuissa näkemään pääosassa Indiana Jonesin pojan tapaan lanseerattu Juurakko.

Sen verran voin paljastaa, että minulla on ilo ja kunnia jo suunnitella seuraavaa Rölliä. Sitä en lähde tässä vaiheessa spekuloimaan, miten siinä ikäluokat menevät ja keitä nähdään.

Lue myös