Palomiehen burnoutista lääkettä kipuihin

Sakari Kirjavainen sai Risto Jarva -palkinnon vuonna 1997 kiitellyllä lyhytelokuvallaan Traanilamppu. Muitakin lyhytelokuvia miehen uralle on kertynyt ja nyt oli aika ottaa askel pitkän elokuvan puolelle. Askel oli luonteva siirtyminen ja myös miellyttävä kokemus, Kirjavainen tunnustaa.

- "Kerrankin oli sellainen ryhmä, jota oli riittävästi, jolloin pystyi tavallaan keskittymään omaan tonttiinsa. Ei tarvinnut hoitaa niin paljon ohjaajalle kuulumattomia asioita. Ja meillä oli myös aika mukavaa siellä kuvauksissa, että siinäkin mielessä se oli hyvä projekti."

Ken tulta pelkää - (c) 2001 KinotarKirjavaisen esikoispitkäelokuva, Ken tulta pyytää, kertoo palomiehen burnoutista. Aihe kiinnosti, eritoten burnoutin osalta, ohjaajaa jo henkilökohtaisista syistä. Päähenkilön tulisi tarinassa olla tavallinen suomalainen työmies. Monista eri vaihtoehdoista valittiin palomies, sillä tulipalo voisi kuvata myös päähenkilön luonnetta.

- "Tuli voisi kuvata hyvin sitä herran sisäistä tilaa, ja se alkoi tuntua hauskalta ajatukselta, että hän olisi palomies."

Elokuva sijoittuu pääosin lähiöön. Elokuvaa kehiteltäessä lähiötä ei oltu vielä liiemmälti suomalaisessa elokuvassa käsitelty. Sittemminhän Olli Saarelan Bad Luck Love ja Jarmo Lampelan Rakastin epätoivoista naista sijoittuivat lähiöön, minkä Kirjavainenkin toteaa.

- "Ne olivat vähän toisen tyyppisiä. Ajattelin, että halusin tehdä tällaisen oman tulkinnan tästä lähiömaisemasta."

Elokuvan sadunomaisella, romanttisen realistisella otteella Kirjavainen halusi ylevöittää henkilöidensä toimia.

- "Siinä voi tietyllä lailla nähdä selkeämmin heidän sisäiset liikkeensä ja toiveensa ja unelmansa näin tällä lailla tulkittuna."

Ken tulta pyytää on aika erilainen suomalaisensi-ilta. Ohjaajansa mukaan omansa näköinen elokuva, joka kiehtonee ainakin niitä katsojia, jotka ajattelevat asioista Kirjavaisen tavoin.

- "Tässä elokuvassa on kuitenkin aika paljon hauskaa ja koskettavaakin aineistoa. Luulen, että sen suurin vahvuus on sellainen suuri sydän, joka siinä on. Eli jos tavallaan etsii lääkettä kipuihinsa, niin sitten kannattaa käydä katsomassa tämä elokuva."

Mistä kivuista olisi kysymys, jäi valitettavasti tarkentamatta.