Veden alla kuvaamisen ammattilaiset

Suomalainen tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productions toteutti sukelluskohtaukset norjalaiselokuvaan Pioneer – sukellus meren syvyyksiin.

Yhtiö on erikoistunut arktisten vesien kuvauksiin. Ryhmän johtaja Marko Röhr on suorittanut sukeltajan tutkinnon ja kuvaaja Teemu Liakka on koulutukseltaan ammattisukeltaja. Sukelluskohtauksia he ovat tuottaneet jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan ulkomaisiin projekteihin.

PioneerPioneer on jännitystarina Norjan öljynporausten aloittamisesta. Sukelluskohtaukset toteutettiin 1980-luvun kypäräsukelluksina ja kuvattiin Islannissa viime vuoden joulukuussa. Vedenalaisten kohtausten toteuttamisessa on Röhrin mukaan paljon haasteita.

Kaikki on koteloitava vesitiiviiksi. Yksi karva jossain välissä ja koko homma voi olla pilalla. Meillä pitää olla erikoisvalot – kaikki koteloidut ja testatut – koska sähkön laittamista veteen ei tunnetusti ilman turvajärjestelyjä suositella.

Haastavimpana osa-alueena Röhr pitää ohjaajan näkemyksen toteuttamista. Suurin osa työajasta menee kohtausten suunnitteluun. Kuvauspaikat käytiin katsastamassa ja valokuvaamassa hyvissä ajoin. Kuvauspaikalle saavuttaessa kohtausten pitäisi olla toteuttamista vaille valmiita. Vedessä ei ole varaa improvisoida.

PioneerOhjaajalla (Erik Skjoldbjærg) oli tietynlainen perusvisio, joka oli avaruuden ja merenpohjan yhdistäminen. Äärettömän pitkät näkymät ja pitkät pudotukset, pohja pölisee mutta meri on kirkasta, Röhr sanoo.

Toki pyritään aina keksimään ratkaisu. Se on ratkaisujen löytämistä, kuvaaja Teemu Liekka kertoo.

Kuvattujen kohtausten maailman piti näyttää 350 metrin syvyydessä vellovalta meren pohjalta. Kohtaukset kuvattiin öisin. Jos kuva onnistui, siirryttiin eteenpäin. Lisäksi kuvauksia hankaloitti ajankuva, sillä vanhanaikaisiin kypäräsukelluspukuihin ei ollut saatavilla pumppua. Stunt-näyttelijät joutuivat käyttämään pukuja ilman lämminkiertovettä kaksi asteisessa vedessä pisimmillään jopa toista tuntia.

Näyttelijöiden kasvokuvat kuvattiin Saksassa, jonka jälkeen ne piti vielä sovittaa yhteen.

PioneerOlisimme halunneet kuvata ne Suomessa. Meillä on paikka, jossa näyttelijät olisi voitu kuvata nopeasti paremmissa oloissa, mutta sitten tulivat saksalaiset rahan kanssa. Koska rahoitussysteemit ovat alueellisia, meidän piti mennä Saksaan ottamaan lähikuvat, Röhr sanoo.

Tämä voi maallikosta kuulostaa älyttömältä, mutta näin se vain toimii.

Lue myös