Kotimainen harvinaisuus

Marko Mäkilaakson (War of the Dead, 2012), (Ella ja kaverit 2 – Paterock, 2013) käsikirjoittama ja ohjaama It Came from the Desert on Cinemawaren legendaariseen Amiga-peliin perustuva live-action -jatko-osa, nostalginen tribuutti vanhoille 1950-luvun creature feature -klassikoille eli B-luokan hirviöelokuville sekä 1980- ja 1990-luvun toimintakomedioille.

It Came from the Desert on kiertänyt viime syksystä lähtien festivaaleja eri puolilla maailmaa ja löytänyt hyvin kansainvälisen yleisönsä. Nyt se nähdään Suomen valkokankailla.

It Came from the DesertNew Mexico. Ystävykset Brian ja Lukas lähtevät aavikolle juhlimaan Lukaksen morocross-kilpailun voittoa, jonka pääpalkintona on tapaaminen B-toimintaleffojen tähden The Eradicatorin kanssa. Joukkoon liittyy myös Lisa, johon Brian on aina ollut ihastunut. Juhlat alkavat ja meno kasvaa. Brian ja Lukas ajautuvat syrjäiseen paikkaan, josta he löytävät salaisen tutkimuskeskuksen, josta paljastuu salainen operaatio. Brianin ja Lukaksen täytyy pelastaa maailma ja tulla oikeiksi elämän sankareiksi.

Jättimuurahaiset eloon

Vuonna 1989 ilmestyi tietokonepeli It Came from the Desert, jossa pelaajan ohjaama tohtori kulkee pelikartalla pyrkien suorittamaan erilaisia tehtäviä oikeassa järjestyksessä. Tarkoituksena on estää maahan syöksyneen meteoriitin säteilyn jättimäisiksi muuttamien muurahaisten maailmanvalloitus.

Peli teki suuren vaikutuksen nuoreen Marko Mäkilaaksoon. Hän diggasi siitä täysillä. Elokuva It Came from the Desert on kunnianosoitus tuolle lapsuudensuosikille.

Mäkilaakso halusi tehdä pelistä elokuvan, mutta ajatteli, ettei koskaan saisi siihen elokuvaoikeuksia. Hän suunnitteli elokuvaa aavikolla olevista jättihämähäkeistä, jonka nimeäisi It Came from Desertiksi. Hän yllättyi kun sai Cinemawarelta lisenssin tehdä adaptaatioeloluvan pelistä.

Marko Mäkilaakso

Se oli hienoa.

Riittävää budjettia tehdä 1950-luvulle sijoittuva elokuva ei kuitenkaan ollut. Syntyi peliin perustuva live-action -jatko-osa.

Se kuvattiin Espanjassa aavikolla, jossa on kuvattu menestyselokuvia. Sisäkohtaukset kuvattiin joulukuisessa Turussa. Kuvauspäiviä oli 20.

Budjetti oli minimaalinen. Otimme siitä kaiken ilon irti.

Pienellä budjetilla ja kieli poskessa

Marko Mäkilaaksoa pieni budjetti ja aikataulujen tiukkuus ei haittaa. Hän tekee niiden raameissa ja laittaa hommat toimimaan. Keinot löytyvät. Tekee aina niin hyvin kuin mahdollista.

It Came from the Desert on tribuutti elokuville, joiden kanssa Mäkilaakso kasvoi. Hän on päästänyt ulos maailman, jonka näki lapsena ja nuorena. Hän on yhä siinä maailmassa.

Käsikirjoituksen tekeminen oli hauskaa, koska olen kasvanut lajityypin kanssa. Se oli helppoa.

Pari jenkkiläistä käsikirjoittajaa työsti käsikirjoitusta ja Mäkilaakso muokkasi sitä. Käsikirjoitus valmistui noin neljässä kuukaudessa. Mäkilaaksolla oli selkeä visio johon hän uskoi alusta asti. Sillä mentiin.

Marko MäkilaaksoTiesin, ettei tämä ehkä ole ihan kaikkien makuun, mutta tämä on minun tapani ilmaista itseäni ohjaajana. Olen aiemmin tehnyt samanlaisia elokuvia muun muassa Yhdysvalloissa, pienellä budjetilla ja kieli poskessa. Tunnen itseni hyvin kotoisaksi tässä maailmassa. Toivottavasti se välittyy.

It Came from the Desertin yksi mielenkiintoisuus suomalaisittain on, että se on tehty kokonaan englanniksi ja casting sekä koekuvaukset olivat Englannissa. Mäkilaakso halusi elokuvaan mahdollisimman tehokkaat näyttelijät, ja ne hän sai. Pääosissa ovat Harry Lister Smith, Alex Mills, Vanessa Grasse ja Mark Arnold. Elokuvassa on myös paljon suomalaista osaamista. Esimerkiksi elokuvan musiikki on Mäkilaakson veljen käsialaa.

Sitten olimme aavikolla ja pidimme hauskaa.

Toive maailmalta

It Came from the Desert on suomalainen feature creature, harvinaisuus. Se yhdistelee CGI:tä ja practical-tehosteita. Sellaisia elokuvia ei ole Suomessa juurikaan tehty.

Indie-elokuville on haasteellista saada Suomessa rahoitusta. Saada rahoittajat näkemään sen maailman ja luottamaan siihen. Luottamaan, että katsojia on. Mutta saimme myös elokuvasäätiön tukea.

Suomalaiset rahoittajat ovat nähneet indie-elokuvat ristialttina. Marko Mäkilaakson mukaan niiden osuus on kuitenkin kasvamassa Suomessa. Uusia tekijöitä on tulossa. Asenne elokuvia kohtaan on muuttumassa. Ne ovat yhä hyväksytympiä. Niitä ei enää katsota vain alaspäin.

Marko MäkilaaksoNiille pitäisi antaa mahdollisuus, eikä väheksyä ”elokuvan mustina lampaina”. Se seinä pitäisi rikkoa täysin. Myös indie-elokuvien ohjaajat ovat vakavasti otettavia, eivät he leiki.

Kaikenlaisille elokuville on tilausta, laidasta laitaan. Oma yleisö löytyy, Mäkilaakso sanoo.

Täydet salit

It Came from the Desert on mennyt maailmalla hyvin. Sieltä kantautuu vahva viesti ja toive, että genre-elokuvia tehtäisiin Suomessa lisää ja vietäisiin maailmalle. Siellä odottaa suuri yleisö. Suomalaisia tekijöitä pidetään ainutlaatuisina.

Olen hyvilläni, että saimme It Came from the Desertin tehtyä, ja että se on otettu maailmalla hienosti vastaan ja elokuva on myynyt hyvin. Että se on löytänyt yleisönsä. Olen ollut näytöksissä, jossa salit ovat täynnä. Katsojat huutavat, taputtavat, nauravat ja ovat fiiliksissä. Se on antoisaa.

Elokuva on nähty uudenlaisena, ronskina ja rohkeana, joka rikkoo kaavoja.

En yritä muuttaa maailmaa. Toivon vain, että elokuvasta jää hyvä fiilis.

Mäkilaakso työstää parhaillaan tv-sarjaa, kuvaukset alkavat joulukuussa. Valmisteilla on myös leffa Yhdysvaltoihin.

Lue myös