Eksyksissä Turussa

Turussa kuvataan kansainvälistä elokuvaa meksikolaisnyrkkeilijästä. Kylmyys ja synkkyys saivat ohjaaja Kyzza Terrazasin kuvaamaan elokuvansa Suomessa.

Hymyilevä mies on erittäin hyvä elokuva, ohjaaja Kyzza Terrazas toteaa minulle.

Se on myös elokuva, joka meinasi saada Terrazasin pasmat sekaisin. Hän oli suunnittelemassa elokuvaa nyrkkeilijästä Suomessa jo viime vuonna, kun yllättäen sattui kuulemaan Juho Kuosmasen kokopitkästä.

Kyzza TerrazasAjattelin, että ei helvetti voi olla totta! Onneksemme Bayoneta ei tule olemaan yhtään samanlainen elokuva. On lopulta kiva sattuma, että kävi näin, Terrazas hymyilee.

Turussa on kuvattu nyt muutaman viikon ajan meksikolais-suomalaista yhteistuotantoa nimeltä Bayoneta. Se kertoo nyrkkeilijästä, joka pakenee menneisyyttään Suomeen. Elokuva on ohjaajansa kolmas.

Kyseessä ei ole kuitenkaan perinteinen urheiluelokuva. Terrazas kertoo, että nyrkkeily on elokuvassa ikään kuin sivuroolissa. Keskiössä on henkisesti kadoksissa oleva päähenkilö, Bayoneta, joka ulkopuolisena asuu Turun Varissuolla.

Suomi valikoitui sattumalta

Nyrkkeily on Meksikossa suosittu laji ja sen piiriin mahtuu monenlaista elämäntarinaa. Eurooppaan muuttaneiden nyrkkeilijöiden taustoja selvittäessä kävi ilmi, että huipulle nousseillakin henkilöillä on omat kohtalontarinat kannettavanaan.

Luis Gerardo MéndezOsa nyrkkeilijöistä tulee heikoista olosuhteista ja on heikosti kouluttautuneita. Kun opimme eräästä henkilöstä, joka työskenteli Tanskassa, mietimme, että okei. Eurooppa. Idea alkoi kummuta siitä.

Suomi ei ollut kuitenkaan ensimmäinen vaihtoehto kuvauspaikkana. Se tuli lähinnä sattuman kaupalta. Alun perin elokuvaa haluttiin kuvata Oslossa, Norjassa. Sieltä ei kuitenkaan löytynyt samanlaista ammattinyrkkeilijäkenttää kuin Suomesta.

Sitten eräs ystäväni tunsi suomalaisia nyrkkeilijöitä. Rakastan lisäksi Aki Kaurismäen elokuvia. Yksi asia johti toiseen.

Elokuvaa halvempi tehdä Turussa

Kuvausryhmä etsi aluksi paikkaa, joka olisi hahmon kotiseutujen kannalta syrjäinen ja ”eristynyt”. Pian huomattiin, että elokuvaa on helpompi ja halvempi kuvata Turussa kuin Helsingissä.

Terrazas myöntää, että elokuvan tekeminen Suomessa on hyvin erilaista kuin Meksikossa. Eräs haaste tulee siitä, että joudutaan työskentelemään monikielisessä ympäristössä: noin kymmenen kuvaustiimistä tulee Meksikosta ja loput tulevat Suomesta.

Bayonetan kuvauksetMeillä on erilaiset työtavat. Meksikossa elokuvateollisuus on isompi kuin Suomessa. Ajattelemme eri tavalla työprosesseista. Toisaalta, samaan aikaan me kaikki olemme kuitenkin koulutettuja ja tiedämme, mitä pitää tehdä.

Osa suomalaisesta tiimistä on kertonut minulle, että ohjaajat eivät tee täällä kuvauspaikalla kohtausharjoitusta. Se on kuitenkin tärkeää. Me emme tee televisiota ja asiat pitäisi toteuttaa orgaanisesti.

Etujakin Suomessa kuvaamisessa on.

Tuotannon siirtäminen vie tuhottomasti aikaa Meksikossa etäisyyksien ja ruuhkien vuoksi. Täällä kaikki tapahtuu niin nopeasti, koska etäisyydet ovat pieniä, Terrazas kiittelee.

Turusta synkkä ja kolea kaupunki

Turussa on kuvattu viimeisten vuosien aikana paljon elokuvia. Yksi tärkeimmistä on Vares-sarja. Bayonetan toivotaan vaikuttavan siihen, että Turusta saadaan kansainvälisiä tekijöitä kiinnostava kaupunki. Elokuvaa on ollut rahoittamassa muun muassa Länsi-Suomen elokuvakomissio.

Turkua ei silti kuvata Bayonetassa kiiltokuvamaisena lomakaupunkina.

Luis Gerardo Méndez & Brontis JodorowskyMe emme yritä kuvata Turkua sellaisena kuin se on. Me yritämme tehdä siitä eristäytyneemmän näköisen paikan. On kiinnostavaa, miten ihmiset tulevat lukemaan tätä elokuvaa eri tavalla kuin me luemme.

Tuttuja paikkoja elokuvasta voi silti bongata. Elokuvaa on kuvattu muun muassa Ruissalossa ja Varissuolla. Elokuvassa esiintyy myös turkulainen bändi Pymathon.

Tuttuja kasvojakin voi nähdä elokuvassa. Bayonetassa esiintyy muun muassa Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula ja Ville Virtanen.

Pääosaa esittää meksikolainen näyttelijä Luis Gerardo Méndes. Hänet tunnetaan Netflixin tuottamasta jalkapallomaailmaan sijoittuvasta tv-sarjasta Club de Cuervos sekä elokuvasta The Noble Family.

Kulttielokuvien harrastajille sen sijaan suurempi yllätys on, että elokuvassa näyttelee Brontis Jodorowsky, joka tunnetaan rooleistaan hänen isänsä elokuvissaan El Topo, Elämän Tanssi ja Endless Poetry.

Cassavetesin jalanjäljissä

Elokuvan kuvaukset jatkuvat huhtikuussa Mexico Cityssä, jolloin kuvataan nyrkkeilykohtaukset. Noiden kohtausten tapahtumapaikka on kuitenkin – kuinkas muutenkaan – Turku.

Juonesta ohjaaja ei halua kertoa liikoja ja tyylistäkin hän on vaitonainen.

Kyzza TerrazasWow... vihaan näitä kysymyksiä. Olen oppinut tekemällä töitäni ja analysoimalla niitä, että teokseni kertovat ihmisistä ja tunteista. Siinä mielessä Bayoneta on draama- tai hahmovetoinen filmi. Olen kiinnostunut siitä, että mennään hahmojen mieleen ja sydämiin sekä äärimmäisiin tilanteisiin.

Rohkenen silti mainita John Cassavetesin vertailukohtana.

Noooh… jos voisin tehdä edes yhden kohtauksen, joka muistuttaisi Cassavetesin elokuvista, niin on kuin olisin valmistunut koulusta, Terrazas hymyilee.

Elokuva saa ensi-iltansa Suomessa vuonna 2018. Elokuvan budjetti on 2,3 miljoonaa euroa. Elokuvan pohjoismaiset oikeudet omistaa MRP Mattila Röhr Productions. Elokuvan kotimaista rahoitusta ovat tukeneet Suomen elokuvasäätiö, Yle ja Länsi-Suomen elokuvakomissio. Päätuottajan toimii meksikolainen Woo Films.

Lue myös