Kuusi tarinaa rakkaudesta

Mitä rakkaudelle tapahtuu, kun ihminen vanhenee? Lauluja rakkaudesta on Anu Kuivalaisen ohjaama ja käsikirjoittama dokumenttielokuva, joka kertoo siitä, miten ikääntyminen vaikuttaa rakkauteen ja suhteisiin. Kuivalainen on kokenut dokumentaristi, joka on myös opettanut elokuvaa Aalto yliopistossa. Idea dokumenttielokuvaan vanhuksista ja rakkaudesta on lähtöisin ohjaajan henkilökohtaisesta elämästä, josta hän on ammentanut inspiraatiota tuotantoonsa ennenkin.

Lauluja rakkaudestaOlen ollut 34 vuotta onnellisessa parisuhteessa. Pitkässä suhteessa tulee mietittyä haasteita, joita tulevaisuudessa voi kohdata. Miten oma ja puolison vanheneminen tulee muuttamaan rakkautta, kuinka kauan on vielä kivaa?

Lauluja rakkaudesta on noin neljä vuotta kestäneen prosessin tulos. Lopputuloksen kannalta merkittävä vaihe oli kaksi vuotta kestänyt casting, sillä elokuvaan etsittiin tietoisesti monipuolisia tarinoita. Tavoitteena oli löytää erilaisissa elämäntilanteissa olevia henkilöitä, niin pareja, leskiä kuin yksineläjiäkin. Elokuvaan valikoitui kuusi tarinaa rakkaudesta.

Kerroin kaikille tekeväni elokuvaa ikäihmisistä ja rakkaudesta ja kyselin ympäriinsä, tietävätkö he ketään sopivia henkilöitä. Otin yhteyttä palvelutaloihin, vanhustenpalveluihin ja omaishoitajaliittoihin. Elokuvassa esiintyvä tuore aviopari, Sirkka ja Yki, löydettiin palvelutalon päivätansseilta.

Dokumentissa kuvataan koteja ja arkipäivän hetkiä, kukkien kastelua, puunkaatoa ja kahvittelua. Kohtauksista välittyy aitous ja lavastamattomuus. Kun yli 30 vuotta yhdessä olleita Ahtia ja Paavoa kuvataan luonnossa Ahdin kotiseuduilla Ivalossa, pari solahtaa maisemaan kuin he kuuluisivat sinne.

Jokaisella rakkaustarinalla on omat yksilölliset piirteensä ja elokuvassa kuvaus sekä taustat ilmentävät näitä piirteitä.

Rakkaus muuttuu elämän mukana

Rakkaus on aiheena herkkä ja henkilökohtainen. Dokumentin kuvaus menee kirjaimellisesti iholle, se ottaa katsojan mukaan saunaan selänpesuun ja tanssilattialle. Dokumentissa esiintyvät henkilöt kertovat avoimesti elämänsä rakkauksista ja menetyksistä, iloistaan ja suruistaan. Lauluja rakkaudesta päästää katsojan lähelle, mutta siinä esiintyvien ihmisten ehdoilla.

Lauluja rakkaudestaDokumentin tekemiseen kuuluu olennaisesti luottamussuhde kuvaajan ja kuvattavien välillä. Tärkein työ tehdään jo ennen kuin kameraa on edes otettu esiin. Tutustutaan ja jutellaan puolin ja toisin, sillä ilman suhteen luomista ei ole mahdollista päästä lähelle toista ihmistä. Ennen kuvauksia määritellään selkeät rajat ja puhutaan siitä, mitä henkilö haluaa käsiteltävän ja mitä ei, jolloin he voivat kuvaushetkellä olla kameran edessä rohkeina ja avoimina, rehellisinä omina itsenään.

Dokumentissa näytetään rakkauden moninainen kirjo. Erilaiset tarinat ja ihmiskohtalot muistuttavat siitä, että pohjimmiltaan rakkaudessa on kyse sekä toisen ihmisen, että myös itsensä arvostamisesta.

Ikäihmisiltä opin miten tärkeää on elää hetkessä. Oli lohdullista huomata, että rakkaus ja seksuaalisuus muuttuu iän karttuessa, mutta ei katoa mihinkään. Elokuva puhuu myös siitä, että on olennaista riittää itselleen ja rakastaa itseään.

Oman elämänsä subjekti

Määrittelyvalta suhteessa siihen, miten omaa elämäänsä voi elää, ei häviä vanhetessa. Dokumentissa nähdään esimerkiksi yli 70-vuotias Maricca, joka seurustelee yli 20 vuotta nuoremman Antin kanssa ja nauttii elämästä, sekä näyttelijä ja laulaja Ritva Oksanen, joka nostaa painoja ja mökkeilee ahkerasti.

Usein vanhuus nähdään omien isovanhempien tai muiden läheisten kautta. Dokumentissa halusimme esittää vanhukset toimijoina, subjekteina omissa elämissään. Ritva on hyvä esimerkki työtä tekevästä 80-vuotiaasta, jolla on oma elämä ja joka viihtyy yksin.

Dokumentissa Oksanen myös esittää lauluja ja runoja. Alun perin häntä lähestyttiin, koska elokuvaan haluttiin joku laulamaan ”Tahdon rakastella sinua”. Tummaääninen Oksanen lauloi kappaleen, mutta valmiiseen elokuvaan päätyi lopulta hänen tulkintojaan muista suomalaisista rakkauslauluista.

Lauluja rakkaudestaRitvan laulu toimi tunteiden korostajana, joten oli tärkeää valita oikea henkilö esittämään rakkauslaulut. Joissain kohtauksissa tunnelataus oli niin voimakas, että niihin valittiin pelkästään Ritvan ääni kuulumaan ilman taustoja. Säestyksen lisääminen olisi voinut olla liikaa ja pilata tunteikkaan hetken.

Koskettaa monia

Lauluja rakkaudesta käsittelee kysymyksiä, joiden kautta paljastuu olennaisia sävyjä ihmisenä olemisesta. Millaista on oman rakkaan poismeno, miten mielen ja kehon kivut ja vaivat lisääntyvät vanhemmiten, kuinka pysyä aktiivisena ja ottaa elämä päivä kerrallaan.

Elokuva koskettaa monia, koska sen aiheet ovat niin universaaleja. Rakkaus koskee meitä kaikkia ja me kaikki myös vanhenemme joskus, ja tämä ymmärrettävästi herättää katsojissa tunteita.

Lue myös