Elokuva on totuuden illuusio

Aku Louhimiehen taivallus pitkien elokuvien parissa alkoi vuonna 2000 seksin, kohun ja filmikelojen kera teattereihin saapuneella Levottomat-draamalla. Sittemmin helsinkiläisen menestyksekäs ura on nostanut hänet Suomen nimekkäimpien elokuvaohjaajien kaartiin.

Louhimiehen 2000-luvulle on mahtunut niin kevyt Kuutamolla (2002) kuin komediallinen Riisuttu mies (2006). Tosiasia kuitenkin on, että hänen perintönsä kumpuaa rankkojen, likaisten ja jopa vastenmielisten ihmisten asuttamasta urbaanista Suomesta. 8-pallo (2013) jatkaa sujuvasti Pahan maan (2005), Valkoisen kaupungin (2006) ja Vuosaaren (2012) linjoilla.

Pika-aikataulu

8-pallo tehtiin verrattain ripeästi, mikä oli eritoten tuottaja Tero Kaukomaan mieleen. Hän nimittäin oli viettänyt viimeiset kuusi vuotta Iron Skyn (2012) parissa. Kuopiolaisen vanhemman konstaapelin Marko Kilven Elävien kirjoihin -teoksen valkokangassovitus sai alkusyksystä 2012 nopeasti tuulta siipiensä alle ja jo puoli vuotta leffaidean jälkeen kamerat hyrräsivät.

Louhimies näkee tiiviin rytmin positiivisena seikkana.

Aku LouhimiesOn aina hyvä, jos projektit etenevät nopeasti. Käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala on tunnettu nopeudestaan. Romaanista toki kirjoitettiin ensimmäinen versio jo ajat sitten, joten pohja oli valmiina.

Louhimies on kirjoittanut yhdessä muiden kanssa monia ohjaamistaan elokuvista. Tällä kertaa hän jäi ilman naputtelukrediittiä, vaikka luonnollisesti olikin hiomassa juonikuvioita.

Ei ole merkittävää eroa, olenko ollut mukana kirjoitusprosessissa vai en. Tarinan laatu ratkaisee.

Keskustelun kääntyessä kuvauspaikalla ilmenneisiin ongelmiin, ei Louhimies juonipaljastusten pelossa suostu nimeämään mitään yksittäisiä kohtauksia, vaikka hankaliakin hetkiä matkan varrelle ilmeisesti sattui.

Emotionaalinen totuus

Synkeästä filmografiastaan huolimatta Louhimies ei suorilta myönnä etsivänsä kuvattavakseen vain armottomia tarinoita.

Jos joku tuo hyvän komediakäsikirjoituksen, niin mieluusti teen siitä elokuvan. En arvota lajityyppejä, sillä ne kaikki voi tehdä hyvin. Stanley Kubrick on tehnyt kaikissa genreissä jotain kiinnostavaa.

Alkuperäisromaanin kirjoittaneen Kilven poliisitaustasta huolimatta 8-pallo ei ole elämäkerrallinen elokuva. Louhimies kuitenkin muistuttaa, että komisario on joutunut näkemään elämän sellaisia puolia, joita keskimääräinen kaduntallaaja ei onnekseen joudu koskaan todistamaan.

Aku LouhimiesMarkon tarkat havainnot yhteiskunnasta vetivät mukaansa. Pidän dokumenteista, mutta tällaiset tarinat vaativat näyttelijöitä. Dokumentti tuhoaisi kuvattavat ihmiset.

Louhimies sanoo pyrkivänsä realismiin. Hänellä on yleensä selkeä näkemys siitä, millainen audiovisuaalinen maailma parhaiten tukee tarinaa. Toisinaan sen realisoimisessa onnistutaan paremmin, toisinaan vähän huonommin.

Elokuva on totuuden illuusio. Yritetään olla emotionaalisesti tosia ja kertoa jotain, jolla on kaikupohjaa realismissa.

Lue myös