Loppusyksyn elokuvallinen sateenkaari
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertoviin elokuviin keskittynyt sateenkaareva elokuvafestivaali Vinokino järjestetään jälleen koronasta huolimatta. Vinokinossa on huomioitu vallitsevat olosuhteet, ja vapaus muutoksiin on mahdollinen järjestäjän puolelta tarvittavissa muutostilanteissa. Näillä näkymin festivaali toteutuu ainakin Turussa, ja toivottavasti myös muilla ilmoitetuilla paikkakunnilla, Helsinki viimeisenä vuorossa marraskuun lopulla. Koronajärjestelyt on otettu näytöksissä huomioon, ja siitä voi lukea lisää festivaalin kotisivuilta.
Festivaali aloittaa Turussa jatkaen sieltä Tampereelle, Ouluun ja Helsinkiin. Luvassa on jälleen elokuvia, lyhytelokuvia ja dokumentteja laidasta laitaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Festivaali näyttää myös pari ilmaisnäytöstä, muun muassa seksuaalisuutensa tai sukupuolensa takia kodittomaksi joutuneita mustia nuoria puolustavasta Christopher Street Pieristä kertovan dokumenttielokuvan Pier Kids (2019) sekä Curve-lehden perustajasta kertovan dokumenttielokuvan Ahead of the Curve (2020).
Ilmaisnäytösten jälkeen festivaalin starttaa teiniromantiikkaa tihkuva australialainen elokuva Ellie ja Abbie (2020), jossa Ellien kuollut täti ilmestyy antamaan tytölle vinkkejä saada ihastuksensa deitiksi koulun tanssiaisiin. Komedialinjalla jatkaa myös italialainen My Big Gay Italian Wedding (2018). Vauhdikkaassa tarinassa Paolo ja Antonio matkaavat Berliinistä pieneen italialaiseen kylään kertomaan Antonion perinteitä rakastaville vanhemmille ilouutisen kihlauksesta.
Festivaalilla on mukana myös lyhytelokuvakokoelmia. Queer Gender -näytös on kokoelma lyhytelokuvia sukupuolten ja kehojen moninaisuudesta Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Brasiliasta ja Islannista. Queer Desire -näytös keskittyy ihmisten vetovoimaan lyhytelokuvissaan Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Sveitsistä ja Australiasta.
Festivaalilla on mukana myös kohahduttanut yhdysvaltalainen dokumenttielokuva Welcome to Chechnya (2020), joka seuraa 2017 Tšetšeniassa alkanutta puhdistusoperaatiota. Operaatiossa seksuaalivähemmistöjä napattiin kiinni kidutettavaksi ja kuulusteltavaksi, suuren osan kadottua lopullisesti salaiseen vankilaan pakotettuna tai jopa tapetuksi jouduttuaan. Dokumentin haastattelussa on käytetty teknologiaa, jossa haastateltujen kasvot on digitaalisesti piilotettu vapaaehtoisten luovuttamien kasvojen taakse. Festivaalin rakkauden ja komedian keskellä Welcome To Chechnya muistuttaa, ettei avoimuus ole mahdollista kaikille henkensä menettämisen uhalla.
Aikataulut, lisätietoja ja festivaalin koronainfo osoitteesta www.vinokino.fi.
Vinokino 2020:
Turku 23.–25.10.2020, Kino Diana.
Tampere 6.–7.11.2020, Arthouse Cinema Niagara.
Helsinki 27.–29.11.2020, Elokuvateatteri Orion.
Oulu ilmoitetaan myöhemmin.
Seuraava:
DocPoint 2021
Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään tällä kertaa verkossa 29.1.–7.2.2021.
Edellinen: Loud Silents 2020
Helsinkiläistyneellä festivaalilla nähdään viime vuosien tapaan seitsemän livesäestettyä mykkäelokuvaesitystä.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Arto Halonen ja Jälkeemme vedenpaisumus haastattelu
- Jälkeemme vedenpaisumus ensi-ilta
- Astrid Lindgrenin joulutarinoita ensi-ilta
- Otso Tiainen ja Shadowland haastattelu
- Shadowland ensi-ilta
- Woman of the Hour ensi-ilta
- Konflikti dvd
- Quisling: Viimeiset päivät ensi-ilta
- Tiedustelijat ensi-ilta
- Epäonnistunut tyhjyys ensi-ilta