Vinokino - avoinna kaikille

Homo- ja lesbokulttuurin esille tuomiseen keskittynyt elokuvafestivaali Vinokino järjestetään tänä syksynä jo 12. kerran. Turussa tapahtuma pidetään 6.-9. marraskuuta. Esityspaikkoina toimivat elokuvateatterit Diana (Humalistonkatu 3) ja Domino (Humalistonkatu 7). Festivaali jatkaa seuraavalla viikolla, 14.-20. marraskuuta Helsingissä, jossa näytökset pidetään elokuvateatteri Andorrassa (Eerikinkatu 11). Tämä on kolmas kerta, kun festivaali järjestetään myös Helsingissä.

Varsinkin Helsingin merkityksen kasvuun on panostettu ja järjestäjät toivovatkin kaikenlaisten yleisöjen löytävän tiensä esityksiin. Projektikoordinaattori Sari Miettisen mielestä niin elokuvat kuin oheistapahtumatkin sopivat kaikenlaisille ennakkoluulottomille ihmisille. Vinokinoveteraani Erkki Lietzén uskoo festivaalin elokuvien tarjoavan erinomaisen samastumismahdollisuuden seksuaalisiin vähemmistöihin. Festivaalin tarkoitus ei siis ole jäädä homo- ja lesbopiirien sisäiseksi tapahtumaksi vaan nimenomaan tuoda heidän kulttuuriaan laajempaan tietoisuuteen.

Teemana sukupuoli

Tämän vuoden tarjonnasta teemoiksi nousevat sukupuolen tematiikkaa käsittelevät elokuvat ja runsas dokumenttitarjonta. Sukupuoli on aiheena myös keskustelutilaisuudessa, joka järjestetään lauantaina 8.11. kello 12.00-13.45 Turussa elokuvateatteri Dianassa. Tilaisuudessa esitetään dokumentit Gender Trouble ja Female, joiden jälkeen keskustelemassa ovat Jan Wickman ja jälkimmäisen dokumentin ohjaaja Aurora Reinhard.

Do I Love You?Keskeisimpiä elokuvia festivaalilla on Lisa Gornickin ohjaama Do I Love You? (UK 2002). Se kertoo kolmenkympin kriisissä painivasta Marinasta (Gornick itse), joka alkaa pohtia, mistä lesboudessa on oikein kyse. Gornick vierailee myös Helsingin festivaalilla. Hän heittää harvinaislaatuisen stand-up-keikan lauantaina DTM:ssä.

Maantieteellisesti ohjelmisto ulottuu Hongkongista Argentiinaan. Stanley Kwanin ohjaama Lan Yu (Hongkong, 2001) on ensimmäisiä Kiinassa tehtyjä homoseksuaalisuutta kuvaavia elokuvia. Se kertoo opiskelijan ja vanhemman liikemiehen ongelmallisesta suhteesta. Laura Muscardin elokuva Days (Italia, 2001) taas käsittelee HIV-positiivisuutta arkielämässä. Se kertoo kolmekymppisen Caludion valintojen vaikeudesta ja vastuun kantamisesta. Diego Lermanin Suddenly (Argentiina, 2002) on puolestaan mustaa huumoria pursuava road movie. Unohtaa ei sovi myöskään Michael Cuestan ohjaamaa elokuvaa L.I.E. (Long Island Expressway, USA 2001), joka on upea kuvaus 15-vuotiaasta Howiesta, joka etsii seksuaalisuuttaan epävakaissa olosuhteissa.

L.I.E.Dokumenttien keskeisenä teemana on tänä vuonna sukupuoli. Intialainen Manjuben Truck Driver (2002) kertoo rekkaa ajavasta maskuliinisesta Manjusta. Yhdysvaltalainen Brother Outsider: The Life of Bayard Rustin (2002) on festivaalin ehdoton helmi. Se valottaa ihmisoikeusaktivisti Bayard Rushtinin elämää. Hän eli avoimesti homoseksuaalina ja toimi muun muassa Martin Luther Kingin avustajana. Toinen Yhdysvaltalainen dokumentti Hooked (2003) tarkastelee homokulttuuriin vahvasti liitettyä netticruisailu-ilmiötä. Festivaalilla nähdään myös runsaasti lyhytelokuvia. Turussa ja Helsingissä on tarjolla osittainen erilainen ohjelma, joten esitettävät elokuvat kannattaa tarkistaa Vinokinon kotisivuilta osoitteesta www.tuseta.fi/vinokino/.

Oheistapahtumissa riittää

Vinokino tarjoaa elokuvien lisäksi myös runsaasti oheisohjelmaa. Turussa elokuvateatteri Dominossa on esillä Katariina Filppulan ja Rosemarie Särkän valokuvanäyttely Yksi koko sopii kaikille. He kommentoivat kuvillaan stereotypioita, sukupuolirooleja, kauneuskäsityksiä sekä seksuaalisuutta roolileikkien ja huumorin keinoin. Cosmic Comic Cafessa avautuu 6.marraskuuta. Mattipekka Ratian Nakki ja Tappi -sarjakuvanäyttely. Ratia tulee myös signeeraamaan albumiaan Baffin Booksin myyntipisteeseen Dominoon samana iltana.

Bileitä riittää molemmissa festarikaupungeissa. Turussa perjantain bileet järjestetään Turun Klubilla ja lauantaina juhlitaan Club Feenixissä, jossa esiintyy Killer. Helsingissä virallisena festivaaliravintolana toimii DTM, jossa pidetään torstaina nostatusbileet ja lauantaina Do I Love You? -teemainen klubi, jossa elokuvan ohjaaja Lisa Gornick siis esittää stand-up-komiikkaa.