Suomalaista elokuvaa 1950-luvun hengessä

Järjestyksessään 24. Suomalaisen elokuvan festivaali saapuu jälleen huhtikuiseen Suomen Turkuun. Kotimaista elokuvaa mykkä- ja studiokauden helmistä ja aina uudempiin tuotantoihin asti esittävä festivaali pidetään Logomossa 16.–19.4. Tapahtuman järjestää Varsinais-Suomen elokuvakeskus yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ja Yleisradion tv-arkiston kanssa.

Elokuvien lisäksi tarjolla on kaksi festivaalin teemoihin liittyvää seminaaria. Torstaina 16.4. seminaarin aiheena on ”1950-luvun kansalainen – miehet, nuoret ja perheet kotimaisessa elokuvassa” ja perjantaina 17.4. käsitellään Olavi Virran musiikki- ja elokuvauraa.

Festivaalin teemasarjat

Tämän vuoden festivaalin teemasarjoissa näytetään edustava otos Markku Pölösen elokuvia, joista monissa elää 1950-luvun suomalaisen studioelokuvan henki ja perintö. Ohjaaja Pölönen ja hänen luottoelokuvaajansa Kari Sohlberg – kotimaisen elokuvan kuvaaja-ammattilaisten ”grand old man” – saapuvat myös SEFin vieraiksi.

Onnen maaFestivaalilla esitetään Pölösen tuotannosta harvoin nähty varhaistyö Taivaan lahja (1988), ohjaajan koko kansan tietoisuuteen nostanut tangopastissi Onnen maa (1993), maaltapaon ja rakennemuutoksen vuosiin sijoittuva Kivenpyörittäjän kylä (1995), 1950-luvulle asettuva tukkilaisfilmi Kuningasjätkä (1998), laulajalahjakkuudesta tulkittu taiteilijamuotokuva Badding (2000), itsetietoisen kokeileva ”dogma-elokuva” Emmauksen tiellä (2001) ja jälleenrakennusaikaan sijoittuva Koirankynnen leikkaaja (2004).

Toisena teemana festivaalilla on 1950-luvun kotimainen tukkilaiselokuva, komedia ja musiikkielokuva, jotka lajityyppeinä ovat usein myös innoittaneet ohjaaja Pölöstä hänen omissa elokuvissaan. Samalla festivaaliohjelmistossa muistetaan myös Olavi Virtaa ja Tapio Rautavaaraa, joiden syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta tänä vuonna ja jotka kumpainenkin on nähty myös muun muassa studiokauden tukkilaiselokuvien komeina sankareina.

Kolmantena temaattisena kokonaisuutena tarjolla on kotimaiset neonoir-elokuvaa. Festivaalilla nähtävä neonoir-kattaus on jatkoa viime vuonna esitetylle suomalaiselle studiokauden film noir -sarjalle. Neonoiria voidaan pitää erityisesti 1980-lukulaisena ilmiönä ja se muodostaa oman pienen alalajityyppinsä suomalaisessa elokuvassa. SEFin neonoir-sarjaan on valittu elokuvia 1970-luvun lopulta aina 2010-luvulle.

Yleisö itse pääsee laulamaan perjantaina 17.4. rakastettuja elokuvasävelmiä ”Kulkurin valssista” ”Lentävään kalakukkoon”, kun festivaalilla esitetään KAVI:n kokoama Suomifilmi Sing Along -kooste. Esilaulajaksi saapuu ”KAVI:n kultakurkku” Jari Sedergren, elokuvatutkijana mutta myös karaoke-entusiastina tunnettu laulumies.

Runoilija muuttaaLauantaina 18.4. pääsalissa pidetään festivaalin perinteinen mykkäelokuvanäytös, jonka äänimaiseman loihtii livenä kokeellisista ratkaisuistaan tunnettu Kari Mäkirannan ryhmä. Mykkänäytös rakentuu tänä vuonna kahdesta harvoin nähdystä 1920-luvun komediasta Runoilija muuttaa (1927) ja Neiti Nimismies (1929).

Teemasarjojen ulkopuolella

Festivaalin alkajaisiksi torstai-iltana 16.4. on tarjolla omaperäisestä musiikista tunnettujen Jimi Tenorin ja Jori Hulkkosen yhteinen voimainnäyte, syksyllä 2014 ensi-esityksensä saanut Nuntius. Elokuvantekijät Tenor ja Hulkkonen säestävät livenä ja osittain improvisoidusti sekopäisen scifi-pastissinsa. Elokuvaa tai sen säestystä ei tulla julkaisemaan millään formaatilla. Jori Hulkkosen mukaan Nuntius onkin ”vastaveto download-kulttuurille”, ja sen voi kokea vain tulemalla itse paikan päälle.

Nuorena nukkunutPerjantaina 17.4. Teuvo Tulion ohjaama, kokonaan tuhoutuneeksi luultu Sillanpää-filmatisointi Nuorena nukkunut (1937) herää SEFissä henkiin ensi kertaa lähes kuuteen vuosikymmeneen. Ranskalaisen elokuva-arkiston Cinémathèque françaisen kokoelmista löytyi tammikuussa 2015 noin 20-minuuttinen katkelma elokuvan keskeltä. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin digitoima filmilöytö esitetään ensi kertaa yleisölle Suomalaisen elokuvan festivaalilla.

Lisätietoja festivaalin kotisivuilta: www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi