Tukholma täyttyy elokuvista

Pian on aika hypätä laivaan ja käpertyä Tukholman elokuvateatterien kotoisaan pimeyteen. Todellisuuspakoa synkkenevästä syksystä voi viettää 20.–30. marraskuuta järjestettävillä Tukholman kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Tarjolla on jälleen monipuolista elävää kuvaa maailman monesta kolkasta. Kekseliäiden lyhytelokuvien, suurkaupunkitunnelmointien ja omintakeisten road-seikkailujen joukossa on huomattava määrä kiinnostavia esikoisohjauksia, sekä totta kai myös vanhojen visionäärien alati kiehtovia töitä.

Valokeilassa Venäjä

Vuoden 2008 erikoisteema on Venäjä, jonka uusi ohjaajasukupolvi on yhä enenevissä määrin alkanut herättää kansainvälistä kiinnostusta. Festivaaleilla nähdään kahdeksan uutta venäläistä elokuvaa, joista Everybody Dies But Me sekä Shultes sijoittuvat Moskovan harmaisiin betonilähiöihin. Ensin mainittu sisältää teinidraamaa, ensirakkautta ja halpoja kännejä Fucking Åmålin tyyliin. Jälkimmäisessä muistinsa menettänyt taskuvaras etsii identiteettiään draamassa, jonka on tyylillisesti ja esteettisesti sanottu muistuttavan Kieslowskin töitä.

Paper SoldierPaper Soldier, Venetsian hopeisen karhun ansainnut ohjaus, on kertomus 1960-luvun Neuvostoliitosta, isänmaallisuudesta ja koti-ikävää potevista kosmonauteista. Road-elokuvassa The Railway yhdistyvät surrealismi, mystiikka ja huumori, kun neljän miehen seurue matkaa junalla Venäjän arojen ja hiljaisten pikkukylien halki. Fiktion ohella Nyky-Venäjää tarkastellaan dokumentissa East/West - Sex & Politics, joka osoittaa seksuaalivähemmistöjen edelleen painivan tiukkaan istuvien ennakkoluulojen ja epäoikeudenmukaisuuksien kanssa.

Aasian tuliaisia

Vuoden visionääripalkinnon tulee pokkaamaan legendaarinen Wong Kar Wai, jonka martial arts -rakkaustarina Ashes Of Time on poimittu ohjelmistoon uudelleen leikattuna versiona. Muutkin aasialaiset festivaaliveteraanit kunnioittavat tapahtumaa läsnäolollaan: japanilainen monialaosaaja Takeshi Kitano sekä Korean Kim Ki-Duk ovat myös mukana uutukaisillaan. Tukholman valkokankaille heijastetaan lisäksi lukuisten uusien aasialaisohjaajien taidonnäytteitä, joita ei voi jättää väliin.

ParkingKaoottinen Taipei-kuvaus Parking löytyy ehdottomasti Pakko nähdä -listan kärkipäästä. Omituiset tapahtumat, kalanpäät ja yksikätiset kampaajat kietoutuvat herkulliseksi mustaksi komediaksi, kun Chen Mo lähtee jäljittämään kusipäätä, joka kehtasi pysäköidä autonsa elokuvan sankarin tientukkeeksi! Toinen hyvä syy hykerrellä on kolmen ohjaajan yhteistyö, omintakeinen kaupunkikuvaus Tokyo!, jossa muun muassa Michel Gondrylla on sormensa pelissä. Aasialaisherkuista mainittakoon vielä Mulholland Driven surrealistisia tunnelmia toisteleva huikean visuaalinen Written, jonka päähenkilö herää kylpyammeesta ilman toista munuaistaan ja saa huomata olevansa vain hahmo elokuvassa.

Totta ja tarua

Viime vuoden tapaan festivaaleilla nähtävien dokumenttien kirjo on laaja. Collage-kategoria pitää sisällään kiehtovia henkilökuvia, monenlaisia kuriositeetteja, sekä yhteiskuntakriittisiä pohdiskeluja useammalta mantereelta. Kurkistaa voi vaikkapa Hurrikaani Katrinan jälkeiseen New Orleansiin, Nigerian alati vahvistuvaan elokuvateollisuuteen tai amerikkalaiseen kehonrakennuskulttuuriin.

Eksentrisiä kohtaamisia lupailee mm. With Gilbert & George, kollaasin muotoon rakennettu dokumentti itseään eläväksi veistokseksi tituleeraavasta taiteilijaparivaljakosta. Intiimit haastattelut, vanhat elokuvakatkelmat ja monipuolinen kuvamateriaali valottavat pariskunnan elämää ja taidetta peräti neljän vuosikymmenen varrelta. Chelsea On The Rocks esittelee New Yorkin raadollisessa kulttuurielämässä painivia luovia sieluja. Arkistomateriaalia ja haastatteluita sisältää tämäkin elokuva, jonka kertojina vuorottelevat muun muassa Sid Vicious, Janis Joplin sekä Andy Warhol. Kiinnostava on niin ikään Wild Combination: A Portrait of Arthur Russell, dokumentti 40-vuotiaana aidsiin kuolleesta newyorkilaisesta avantgardemuusikosta.

Viime vuonna Tukholman lyhytelokuvien sarja jäi ikävään paitsioon, kun sitä esitettiin pienimmässä mahdollisessa salissa ja vain kertaalleen. Tänä vuonna vahingosta ollaan viisastuttu, ja lyhytelokuvia näytetään muiden elokuvien yhteydessä alkupalana. Kymmenminuuttisessa Nosebleedissa David Arquetten esittämä hahmo kohtaa sitkeän nenäverenvuodon, joka ei ota loppuakseen. Päähenkilön on sukellettava syvälle itseensä päästäkseen ongelman todelliseen ytimeen. Ehdoton on myös mustavalkoinen, 1950-luvun scifielokuvien tunnelmissa liikkuva The Stars Don't Twinkle in Outer Space, jossa lapsiastronautit Peter ja Anna tekevät avaruusaluksellaan pakkolaskun vieraalle planeetalle ja joutuvat ilkeän diktaattorin haaviin.

Festivaalien nettisivuilta www.stockholmfilmfestival.se löytyvät elokuvien esittelyt sekä täydellinen ohjelmisto.