Takaisin Sodankylään

Sodankylän elokuvajuhlia vietetään 15.–19.6.2022 ja tällä kertaa ne pidetään paikan päällä Sodankylässä kahden poikkeusajan nettifestivaalin jälkeen. Kolme vuotta on siis kulunut edellisestä keskiyön auringon alla pidetystä festivaalista, joten pitkään odotettu elokuvan ystävien joukkovaellus pohjoiseen on taas käynnistymässä. Toki muistakin ilmansuunnista Sodankylään tullaan.

Edellisten Sodankylän kokoontumisien tapaan paikalla on kiinnostavia tekijävieraita ja heidän elokuviaan, niin uusia kuin vanhoja. Mukana on tietysti klassikoita ja uudempia kiinnostavia teoksia, joista monet ovat herättäneet huomiota ja keränneet palkintoja etelän festivaaleilla, mutta myös unohduksesta elokuvia on esiin nostettu. Filmikopioilta esitettäviä elokuvia on edelleen mukana kunnioitettava määrä perinteisen elokuvaesitysestetiikan ja -tekniikan ystävien iloksi.

Elokuvajuhlien vieraiksi saapuvat niin ranskalainen näyttelijä-ohjaaja, Cannesissa menestynyt Mathieu Amalric, amerikkalainen tieteiselokuvan tekijä Nicholas Meyer, unkarilainen Ildikó Enyedi kuin irlantilainen Lenny Abrahamson ja brasilialaisalgerialainen Karim Aïnouz. Pitkän näyttelijänuran tehnyt Mathieu Amalric esiintyy Sodankylässä ennen kaikkea ohjaajana ja hänen töistään nähdään vaikkapa amerikkalaisen naisten burleskishow’n matkaa Ranskassa kuvaava Kiertue (2010) ja tunnetun chanson-laulaja ja -lauluntekijän elämäkertaelokuva Barbara (2017).

Nicholas Meyeriltä nähdään kahden Star Trek -elokuvan lisäksi muun muassa hänen satiirinen    esikoiselokuvansa Aikakone eli mitä Jack Viiltäjälle kuuluu tänään (1979) ja keskiviikkona avajaisnäytöksessä Lapinsuussa kylmän sodan kääntymisestä kuumaksi ydinsodaksi kertova post-apokalyptinen Seuraava päivä (1983). Jopa unkarilaisessa omaperäisessä kulttuurissa omaperäiseksi elokuvantekijäksi katsotulta Ildikó Enyediltä nähdään neljä elokuvaa hänen esikoispitkästään My Twentieth Century (1989) alkaen. Mainittakoon, että myös unkarilaisista 1960- ja 1970-lukujen animaatioista on erikoisnäytös otsikolla Kurittomia kuvia. Lenny Abrahamson on irlannin tunnetuin nykyohjaaja ja häneltä nähdään kolme elokuvaa, kuten kauhudraama The Little Stranger (2018).

Elokuvan historian merkkiteoksia nähdään säveltäjä Kaija Saariahon carte blanche -sarjassa. Jean-Marie Straubin ja Danièle Huillet’n Anna Magdalena Bachin kronikka (1968) kertoo Johan Sebastian Bachista hänen toisen vaimonsa näkökulmasta. Tietysti Sodankylässä on festivaalin kohokohtiin sen historian aikana kuuluneet livesäestetyt mykkäelokuvaesitykset jälleen mukana: tänä vuonna kuullaan ja nähdään Buster Keatonin Steamboat Bill, Jr. (1928), jota säestää Mauri Suménin M/S Tempo -yhtye, ja neuvostogeorgialainen Kote Mikaberidzen Isoäitini (1929) Cleaning Women -yhtyeen kuuluisalla säestyksellä.

Festivaalille vieraaksi saapuu myös Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva Jonas Selberg Augustsén, joka on kiinnostunut Ruotsin vähemmistökielistä ja on tehnyt niin saamen- kuin meänkielisenkin elokuvan. Napapiirin alueen suomenkieliseen yhteisöön ja juhannukseen sijoittuvassa episodielokuvassa The Longest Day (2020) nähdään monia suomalaisia näyttelijöitä, joista pääosassa oleva Ville Virtanen on myös Sodankylässä vieraana. Muita kotimaisia vieraita tänä vuonna ovat ohjaajat Hanna Bergholm, Khadar Ayderus Ahmed ja Einari Paakkanen, joilta kaikilta nähdään tuoreet ohjaukset. Mika Kaurismäeltä tarjolla on korona-aikana tehty Yö armahtaa (2020). Näyttelijävieraana on myös Hytti nro 6 pääosassa oleva Seidi Haarla.

Erityinen merkkitapaus on Mikko Niskasen 50 vuotta täyttäneen suurtyön Kahdeksan surmanluotia (1972) restauroinnin ensi-ilta torstaina Lapinsuussa. Martin Scorsesen johtaman säätiön World Cinema Projectin ensimmäinen toteutunut pohjoismainen hanke tuo tyylilleen uskollisesti katsojien nähtäväksi upouuden 35 mm -filmikopion, mikä tekee tilaisuudesta erityisen merkittävän suomalaisen elokuvakulttuurin – tässä kohdin on perusteltua sanoa myös filmikulttuurin – kannalta. Sellainen tietysti on festivaali kokonaisuudessaankin.

Ohjelmisto ja lisätietoja osoitteessa: www.msfilmfestival.fi