Elokuvallisia elämyksiä

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali hemmottelee elokuvannälkäistä yleisöä peräti 130 elokuvan voimalla. Kolmatta vuosikymmentään käyvän elokuvatapahtuman tarjonta on ällistyttävän laaja. Johtoajatuksena on tarjota uusia, unohtumattomia elokuvaelämyksiä – ei jokaiselle jotakin, vaan monipuolisesti ja ajatuksella. Ohjelmakartalta löytyy laajasti pohjoismaista ja eurooppalaista elokuvaa sekä ohjaustöitä Amerikoista ja Aasiasta.

Laadukkaasti

Avajaiselokuvana nähtävä Burn After Reading on Coenin veljesten Ethanin ja Joelin tuorein ohjaustyö, joka vyöryttää valkokankaalle huikean näyttelijäkaartin ja edellistä taidonnäytettä, Menetetty maata, humoristisempaa Coen-kerrontaa. Tarina kuntosali-ihmisten ja CIA-agenttien odottamattomasta kohtaamisesta on hieno aloitus festivaalille, jonka ohjelmisto on sen tähänastisen historian laajin.

Lorna’s SilenceToisen lahjakkaan veljesparin, Jean-Pierre ja Luc Dardennen, elokuva Lorna’s Silence kertoo laittomasta siirtolaisesta Lornasta, jonka tavoitteina ovat Belgian kansalaisuus ja oman kahvilan perustaminen. Yhteiskunnan pelisääntöjen ja henkilökohtaisten haaveiden kohdatessa Lorna ajautuu kulissiavioliittoon ja sitä kautta vaikeiden valintojen eteen. Humaanin omaleimaisista ohjaustöistään tunnettujen belgialaisveljesten elokuva palkittiin Cannesissa parhaasta käsikirjoituksesta.

Festivaalin ohjelmistoon kuuluu niin ikään Cannesissa menestynyt ja Kultaisen Palmun pokannut Luokka. Elokuva pohjaa François Bégaudeaun kirjaan opettajan työstä. Luokkaa on kiitelty erityisesti sen autenttisesta tunnelmasta, joka on syntynyt Bégaudeaun itsensä tulkitseman opettajahahmon ja eri kulttuuritaustaisten, näyttelijöinä kokemattomien nuorten välisestä ymmärryksestä ja jännitteestä.

Chang-Dong Leen Secret Sunshine, tarina tragediasta tragediaan kulkevasta leskinaisesta, on kerännyt kiitosta erityisesti Do-yeon Jeonin taidokkaan pääosasuorituksen ansiosta. Cannesissa Grand Prix -palkinnon voittanut Matteo Garronen Gomorrah puolestaan tarjoaa katsauksen Italian alamaailmaan. Robert Savianon paljastuskirjaan perustuva hyytävä ohjaustyö on lohduttomuudessaan hyvin kaukana Hollywoodin väkivaltaviihteestä.

Go Nordic!

Festivaaliohjelmistoon on valikoitunut laaja paletillinen skandinaavista elokuvataidetta. Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinnosta kamppailee yhteensä viisi erilaista elokuvaa, joiden syksyinen yhteiskiertue kattaa kaikki Skandinavian pääkaupungit.

The Art of CryingPeter Schenau Fogin The Art of Crying sijoittuu 1970-lukulaiseen Juutinmaan maalaismaisemaan, jota lähestytään kiintoisasti 11-vuotiaan pojan silmin. Tanskassa palkintopöytiä puhdistanut elokuva on samanaikaisesti sekä kipeä insestidraama että vino musta komedia, joka herättelee katsojassa erilaisia tunnetiloja ja reaktioita. Elokuva on Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon edellinen voittaja.

Kotimaassaan Islannissa huikean suosittu Baltasar Kormákur otti uuden elokuvansa lähtökohdaksi Anton Tsehovin Ivanov-näytelmän. Nykypäivään sijoittuva kepeä romanttinen komedia on uudenlaista Kormákuria, jonka edellinen ohjaustyö Jar City oli synkkäsävyinen rikoselokuva nuoren tytön murhasta. Suomen ehdokkaaksi on valittu Dome Karukosken koulukotikuvaus Tummien perhosten koti ja Ruotsia edustaa Roy Anderssonin huikaiseva Sinä elävä.

Lisää pohjoismaista väriä tarjotaan Pohjantähdet-otsikon alla. Omar Shargawin Kööpenhaminaan sijoittuva esikoisohjaus Go with Peace Jamil käsittelee shiia- ja sunnimuslimien kostokierrettä asettaen kyseenalaisiksi kysymykset ihmisten uskosta ja vapaasta tahdosta. Trilleripuolta edustavat Anders Morgenthalerin Echo ja Josef Faresin uutukainen Leo. Sarjan suomalaiselokuvat Miika Ullakon Graffiti meissä ja Olli Ylisen Korkein oikeus ovat kuvauksia nuorten aikuisten elämästä.

Ilmiöitä Idäs

Pohjoismaisen elokuvan lisäksi myös itäisen Euroopan ohjaajakyvyt nousevat festivaalilla esiin. Tapahtumassa vierailevan virolaisohjaaja Ilmar Raagin The Class keskittyy aina yhtä ajankohtaiseen koulukiusauksen teemaan. Väkeviin aiheisiin on mieltynyt myös Aleksei Balabanov, jonka uusi elokuva Cargo 200 tuo rohkeasti ja provosoiden esiin neuvostoaikaisen yhteiskuntajärjestyksen epäkohdat ja häpeäpilkut.

AleksandraHyvin erilaista elokuvakerronta edustaa Alexandr Sokurovin Aleksandra. Elokuva käsittelee sodan, rakkauden ja eri sukupolvien kohtaamisen teemoja. Ohjaajan vaistonvarainen, viipyilevä tyyli tarjoaa pysäyttävän ja puhuttelevan katsomiskokemuksen.

Romanialaisohjaaja Cristian Mungiu nousi kertaheitolla elokuvamaailman kartalle hienolla teoksellaan 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää. Nyt R&A:ssa esitetään ohjaajan aikaisempi elokuva Occident vuodelta 2002. Occidentin näyttämönä toimii jälki-kommunistinen Romania, jossa risteävien tarinoiden ja ihmiskohtaloiden yhteiseksi nimittäjäksi muodostuu kaipuu pois lähtemiseen.

Muilta mailta

Tuttuun tapaan festivaaliohjelmistosta löytyy valikoima aasialaista nykyelokuvaa, animea ja Bollywoodia. Irak tänään -otsikon alle on kerätty neljä näkemystä Irakin tilanteesta. Boys of Britain -teeman elokuvat keskittyvät nuorten miesten elämiin iloineen ja suruineen. Omat sarjansa löytyvät muun muassa espanjankieliselle, argentiinalaiselle ja ranskalaiselle nykyelokuvalle. Ehdottomasti huomionarvoisia ovat myös tunnetusti vahvat dokumentti- ja musiikkielokuvien sarjat.

R&A:n kansainvälisiin vieraisiin lukeutuvat meksikolainen Carlos Reygadas, jonka elokuva Silent Light käsittelee uskovan miehen rakastumista toisen miehen vaimoon, argentiinalainen tuottajaveteraani Verónica Cura sekä Marttyyrit-kauhuelokuvallaan esiin noussut ranskalaisohjaaja Pascal Laugier.

Tarjolla on 11 päivän irtiotto tappavan tasaisesti lähestyvää kaamosta vastaan. Lähtölaskenta ja lippukauppa ovat käynnistyneet festivaalin nettisivuilla: www.hiff.fi