Täysi-ikäisellä festivaalilla laaja tarjonta

Täysi-ikäisyyden saavuttava Rakkautta & Anarkiaa -festivaali tarjoaa 18:ntena vuotenaan entistä laajemman tarjonnan sekä elokuvien että esityspaikkojen suhteen. Peruskiven, aasialaisen elokuvan lisäksi esillä on omat sarjat muun muassa Venäjän uutta elokuvaa ja pohjoismaista elokuvaa. Kotimaisuutta korostetaan ensimmäistä kertaa järjestettävässä Kotimaisessa gaalanäytöksessä sekä animaatioon keskittyvässä kaksipäiväisessä seminaarissa. Esityspaikkoja on Helsingissä laajennettu Bristoliin ja joitain elokuvia tullaan näkemään Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä ja Turussa. Vanhan ylioppilastalon seinustaan kiinnitettävä kangas tarjoaa lyhytelokuvien ohella myös musiikkivideoita ja mediataidetta.

Pohjoismaisessa sarjassa näytettävän Petri Kotwican Koti-ikävän lisäksi kotimaisuus on siis läsnä ensimmäisen viikonlopun gaalassa, joka keskittyy suomalaisen elokuvan uusiin lahjakkuuksiin. Ennakkonäytöksenä nähdään Klaus Härön Äideistä parhain. Gaalassa luovutetaan myös ensimmäinen Hinku ja Vinku -palkinto parhaan kotimaisen animaation ohjaajalle. 15.–16. päivä järjestettävä Rakkautta & Animaatiota -seminaari puolestaan käsittelee kotimaisen animaation mahdollisuuksia maailmalla ja tämänhetkistä tilannetta maailmanmarkkinoilla. Vieraita on mm. DreamWorksilta, brittiläisestä Aardmanista ja japanilaiselta IG Productionista. Festivaalin animaatiosarja tukee seminaaria esittämällä IG:n Ghost In The Shell 2: Innocencen.

Avajaiselokuvana nähdään Cannesissa tuomariston pääpalkinnon voittanut Jim Jarmuschin Broken Flowers.Bill Murray esittääpääosaa lakonisen hauskassa ja koskettavassa elokuvassa. Avajaisten jälkeisinä yhdeksänä päivänä tarjolla on melkein 90 elokuvaa. Avainelokuvista voisi mainita vaikkapa Kim Ki-Dukin Rautakolmosen ja Hayao Miyazakin Liikkuvan linnan. Ki-Dukin muutaman vuoden takainen Viisi vuodenaikaa oli levityksessä Suomessakin, eivätkä sen ystävät tule pettymään. Miyazakin uutukainen nähdään sekä alkuperäiskielellä että suomeksi dubattuna. Josef Faresin Zozo nähdään sarjassa myös, ja ohjaaja itse on festivaaleilla vieraana.

Edellä mainittujen sarjojen lisäksi teemoina ovat fiktion puolelta eurooppalaiset ja latinoamerikkalaiset elokuvat sekä yhdysvaltalaiset indie-elokuvat. Vieraaksi saapuvat Benito Zambrano, jonka Havanna Blues kertoo kuubalaisesta musiikkibisneksestä, sekä Lucile Hadzihalilovic ja Thomas Clay. Clayn väkivaltainen The Great Ecstasy of Robert Charmichael kohahdutti keväällä Cannesissa. Latinoamerikkalaisessa sarjassa nähdään elokuvia vähän tunnetuista elokuvamaista, kuten Boliviasta ja Costa Ricasta.

Dokumentit on jaettu kahteen sarjaan. Ajan kuvia -sarja keskittyy historiallisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Sen puitteissa nähdään mm. Inside Deep Throat, joka tutkii Syvä kurkku-pornoelokuvan aikaansaamaa vaikutusta. Myös itse elokuva vuodelta 1972 on näytillä. Ääntä ja vimmaa -sarja sisältää musiikkidokumentteja, kuten Punk: Attituden, joka käsittelee 1960- ja 70-luvun punkin synnyttävää maaperää. George Michael: A Different Story taasen antaa artistin itse puhua suunsa puhtaaksi asioista, joista hän haluaa.

Sarjakortit, katalogit ja näytöskohtaiset liput ovat jo myynnissä. Lisätietoa löytyy festareiden kotisivuilta osoitteesta www.hiff.fi.