Tromaa, post-apocalypsea ja elämän ja kuoleman kamppailuja

Valkokangas täyttyy jälleen verestä ja mönjästä, kun Night Visions Back to Basics valtaa Helsingin kahdenkymmenen elokuvan voimin 9.–13.4.2014. Festivaalin teattereina toimivat tänä vuonna Bio Rex, Kino Engel ja Andorra, ja luvassa on myös perinteinen hurmepitoinen yömaraton, jonka tukikohtana toimii Kino Engel.

Festivaalin kunniavieraana on Troma Entertament -studionsa 40-vuotista taivalta juhliva ohjaaja ja tuottaja Lloud Kaufman. Kaufmanin ja Michael Herzin perustaman indiestudion räävittömät ja roiskeiset elokuvat ovat vuosikymmenten ajan ravistelleen amerikkalaisia elokuvamarkkinoita. Troman elokuvien tavaramerkkeinä ovat paitsi gore ja luokaton huumori myös tuhruiset tehosteet ja kankeat näyttelijäsuoritukset.

The Toxic AvengerNight Visions tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden maistella Troma-elokuvia isolta kankaalta. Buffetpöytä on varmasti ruotsinlaivan tasoa, paitsi kattavuudessaan myös mauttomuudessaan. Troman ehkä tunnetuin elokuva The Toxic Avenger (1984) saa festivaaleilla 30-vuotisjuhlaesityksensä, ja päätöselokuvana esitetään Kaufmanin uudempi ohjaus Return to Nuke’em High vol. 1 (2013), joka palaa jo 1980-luvulla nähtyyn Nuke’em High’n kouluun. Muita festivaalin Troma-elokuvia ovat misogyyniseksi tuomittu kidutussirkus Bloodsucking Freaks (1976) ja intiaanien hautausmaata ja kanazombeja yhdistelevä Poultrygeist: Night of the Chicken Dead (2006).

Back to Basics -nimen mukaisesti tarjolla on myös muuta vanhempaa tuotantoa, josta osa on jäänyt Suomessa aiemmin sensuurin kouriin. Vuosikymmenten taakse voi matkustaa esimerkiksi kolmiodraama-giallo Paranoian (1969) tai erikoisemman sarjamurhaajakuvauksen White of the eyen (1987) mukana.

The Raid 2: Berandal Festivaalin uudempien elokuvien isoimmat edustajat tulevat tänä vuonna Aasiasta. Ilmeisesti edeltäjäänsäkin kovaotteisempi avajaiselokuva The Raid 2: Berandal (2014) herättää kiinnostusta jo siksikin, että se on edeltäjäänsä lähes puolet pidempi. Lohdutonta post-apocalypsea tarjoava Snowpiercer (2013) on, Suomessa aiemmin lähinnä The Hostista (2006) tunnetun, eteläkorealaisen Bong Joon-Hon ensimmäinen elokuva, jossa on mukana nimekkäitä amerikkalaisnäyttelijöitä.

Perinteiset elämän ja kuoleman rajoilla olevat olennot ovat festivaalilla myös edustettuina. Zombinatsien tarina jatkuu norjalais-islantilaisessa Dead Snow 2: Red vs. Dead:ssa (2014), jonka edeltäjä Dead Snow (2009) voitti vuoden 2009 Night Visionsin yleisöpalkinnon. Verta muuallakin kuin suonissa lupailevaa vampyyrikuvausta taas löytyy sveitsiläisestä Chiméresista (2013).

Psykologisempaa pelotteluosastoa edustavat esimerkiksi elokuvat The Second Coming 3D (2014) ja Dark Touch (2013), joita yhdistää nuori tyttö päähenkilönä. Naishahmoista pitävien kannattaa katsoa naisten fight till death -myllytys Raze (2014) sekä Nurse 3D (2013), jossa sairaanhoitaja pistää pettäjät matalaksi. Pettämisteemaa voi kätevästi jatkaa myös katsomalla Kim Ki-dukin Moebiuksen (2013).

Night Visionsin avajaisklubi järjestetään Dubrovnikissa torstaina 10. huhtikuuta kello 22:00 alkaen. Clubilla esiintyvät The Ghost of Jack Nance, DJ-duo Tissit, ja paikalla on myös kunniavieraita.

Lisätietoja, liput ja sarjakortit Night Visionsin kotisivuilta: www.nightvisions.info