Udo Kieristä nykygenren parhaimmistoon

Helsingin kulttuurikeskus valitsi Night Visions -festivaalin Helsingin kulttuuriteoksi 2012. Yksi perusteluista oli , että festivaali on ”15 vuoden ajan tuonut Helsinkiin elokuvia, joista useimmat jäisivät muuten Suomessa kokonaan näkemättä”.

Genre-elokuvien kenttä olisikin Suomessa paljon köyhempi ilman Night Visionsia. Vaikka festarille ei pääsisikään paikan päälle, on sen ohjelmisto sen verran hallitun kokoinen, että sitä voi pitää myös kuratoituna valikoimana tutustumisen arvoisista uutuuselokuvista. Lisäksi sen ohjelmistoa valuu myös muille paikkakunnille esimerkiksi IIK!!- ja Hurme-festivaalien kautta.

Joulubileet30.10.–3.11.2013 pidettävä Maximum Halloween 3013 jatkaa hyväksihavaittua uusien elokuvien ja klassikoiden linjaa, ja laajentaa festarien valikoimaa myös dokumenttien ja kotimaisten elokuvien suuntaan. Tämän vuoden Finlandia-gaalanäytöksessä nähdään kulttiklassikko Joulubileet (1996). Ohjaaja Jari Halonen on aikan päällä esittelemässä elokuvan. Halosen uusi, Kalevalasta kertova elokuva on ensi-illassa marraskuussa.

Festarilla voi sitä ennen nähdä vanhemman tulkinnan aiheesta. Lauantain pitkän elokuvayön ja koko festivaalin viimeisenä elokuvana nähdään Aleksandr Ptushkon Sampo, vuonna 1959 tehty suomalais-neuvostoliittolainen tulkinta aiheesta. Luvassa on myös kotimaisen elokuvan maailmanensi-ilta. Turkulaisen Nightsatan-yhtyeen ympärille rakennettu lyhytelokuva Nightsatan and The Loops of Doom nähdään perjantaina.

Kotimaisten elokuvien yhteydessä voi myös mainita Renny Harlinin uuden The Dyatlov Pass Incidentin, pienen budjetin kauhuelokuvan, jonka ainoa teatteriesitys Suomessa on luultavasti tällä festivaalilla.

GravityAvajaiselokuvana nähdään Alfonso Cuarónin odotettu Gravity, kokonaan painottomaan tilaan sijoittuva kovan linjan tieteiselokuva. Gravity on ollut muualla jo iso katsojamenestys, ja sen Suomen ensi-iltakin on pian festivaalin jälkeen. Sen ja muiden yleiseen levitykseen tulevien elokuvien eli Joseph Gordon-Levittin Don Jonin ja Jon S. Bairdin Filthin kohdalla kannattaa miettiä menisikö mieluummin katsomaan samaan aikaan pyöriviä Udo Kierin elokuvia.

Festivaalille on aikamoinen saavutus saada kunniavieraaksi tämä yli sadassa elokuvassa esiintynyt kovan luokan kulttinäyttelijä. Kier on elämää isompi persoona ja paikalla omien elokuviensa esityksissä. Jo tämä tekee Andy Warholin Blood for Draculasta ja Flesh for Frankensteinista sekä House on Straw Hillistä että Tohtori Jekyllin naisista kiinnostavia näytöksiä.

Dokumenttiosastolla nähtävistä elokuvista odotetuin on luultavasti Frank Pavichin Jodorowsky’s Dune, joka kertoo Alejandro Jodorowskyn yrityksistä 1970-luvulla filmatisoida Frank Herbertin tieteisklassikko Dyyni. Kaikki projektista tihkuneet tiedonpalaset ja Jodorowskyn omat elokuvat tietäen olisi kyseessä voinut olla tieteiselokuvan suuntaa muuttava elokuva. Sittemminhän Dyyni päätyi elokuvaksi David Lynchin ohjaamana. Ei siitä sen enempää. Pavich on myös vieraana festivaalilla.

Hieman samanlaisesta mitä jos -asetelmasta on kyse myös A Band Called Deathissa, joka kertoo 1970-luvun alussa soittaneesta Death-yhtyeestä. Death soitti punkkia ennen kuin genreä oli edes olemassa, ja äskettäin julkaistu levy todistaa kyseessä olleen kovan luokan yhtye. Uskomatonta kyllä, nimi Death oli liikaa levy-yhtiöille 1970-luvulla ja veljeksistä koostuneen yhtyeen johtaja ja visionääri oli liian itsepäinen muuttaakseen nimeä.

Big Bad WolvesUutuuselokuvien osalta nostettakoon esiin esimerkiksi Big Bad Wolves, The Strange Colour of Your Body’s Tears ja You’re Next. Aharon Keshalesin ja Navot Papushadon Big Bad Wolves sai nostetta muutama viikko sitten, kun Quentin Tarantino julisti sen kuuluvan vuoden parhaimpien elokuvien joukkoon. Tarantino julisti samaa tosin myös The Lone Rangerista, mutta israelilainen trillerin ja mustan komedian yhdistelmä on tehokas ja tunnelmaltaan piinaava kostoelokuva.

Espoo Cinéssä nähtiin muutama vuosi sitten Hélène Cattetin ja Bruno Forzanin esikoiselokuva Amer, joka oli äärimmäisyyksiin asti viety, muodollisesti täydellinen giallotrilleri. Uusi The Strange Colour of Your Body’s Tears lupailee vahvaa jatkoa esikoiselle jo erittäin hienojen julisteidensa kautta.

You’re Next on jo 2011 kiertänyt muutamilla festareilla mutta päässyt laajempaan levitykseen vasta tänä vuonna. Adam Wingardin ohjaamaa ja Simon Barrettin käsikirjoittamaa slasher-elokuva on ylistetty nerokkaaksi. Barrett on myös vieraana festivaalilla, ja hänen kädenjälkeään on esillä myös V/H/S 2 -antologiaelokuvassa.

Lord of DarknessOheisohjelman saralla festivaali esittelee oman versionsa Culinary Cinemasta, jossa aluksi katsotaan elokuva ja sen jälkeen siirrytään elokuvaan liittyvään ruokailutilaisuuteen. Teemana on tietysti kannibalismi, ja näytöksissä nähdään Ricky Woodin Lord of Darkness (ohjaaja on vieraana festivaalilla, lue Woodin haastattelu) ja Jim Micklen We Are What We Are (lue arvostelu).

Night Visions Maximum Halloween 2013 30.11.–3.11.2013 Helsingissä. Lisätietoja www.nightvisions.info.

Lue myös