Naisia ja artisokkaa

Helsingissä 24.–26.2. järjestettävä Nainen vai artisokka -festivaali nostaa naiset keskiöön. Kuudetta kertaa järjestettävän festivaalin tavoitteena on esitellä naisten elämän monimuotoisuutta ja naisten tekijyyttä. Bio Rexin valkokangas täyttyykin monenlaisista naisista, jotka eivät kuitenkaan jää vain katseen kohteeksi. Tämän festivaalin naiset ovat toimijoita – ohjaajia, käsikirjoittajia ja näyttelijöitä.

Feministisestä asenteestaan huolimatta Nainen vai artisokka ei halua asettua poliittiseksi suunnannäyttäjäksi. Tarkoituksena on ennen kaikkea esitellä kansainvälisten elokuvafestivaalien parhaimmistoa ja elokuvia, joita muutoin ei Suomessa näkisi. Tarjolla onkin sangen mielenkiintoisia poimintoja, joiden parissa viihtyy niin naisasian puolustaja kuin tavallinen elokuvanystäväkin.

Kansainvälisyyttä ja uusia näkökulmia

FrozenAvajaiselokuvana Artisokka-festareilla nähdään brittiläinen mysteeritrilleri Frozen, jonka pääosassa valloittaa Wilbur Wants to Kill Himself -elokuvasta tuttu Shirley Henderson. Brittiväriä nähdään myös mustassa komediassa Breakfast on Pluto, jossa seurataan nuoren transvestiittimiehen aikuistumista. Kyseinen elokuva on festivaalin tarjonnasta ainoa, joka on myöhemmin keväällä tulossa teatterilevitykseen Suomeen.

Eksoottisempaa naisnäkökulmaa tarjoaa Alice Wu elokuvallaan Saving Face. New Yorkin kiinalaisyhteisöön sijoittuva erilainen romanttinen komedia esittelee selviytymistä modernin elämän ja tiukkojen kulttuurinormien välisessä ristiaallokossa. Ehdottomasti nähtäviin elokuviin kuuluu myös Miranda Julyn jenkki-indiehitti Me and You and Everyone We Know. Omaperäinen komedia performanssitaiteilijan ja kenkämyyjän kohtaamisesta on voittanut Sundancessa tuomariston erikoispalkinnon ja Cannesissakin useita palkintoja.

WaterNainen vai artisokka tuo näytille myös ohjaaja Deepa Mehtan kohua herättäneen Water-teoksen. Earth-Fire-Water -trilogian viimeinen osa on koskettava tarina 30-luvun Intiasta, missä naiset edelleen eristetään miehen kuoleman jälkeen leskien taloon. La Petite Jérusalem taas sijoittuu pariisilaislähiöön ja seuraa 18-vuotiaan Lauran elämän myllerrystä kodin ortodoksijuutalaisuuden, filosofian opiskelun ja muslimiin ihastumisen keskellä.

Etelä-Amerikkaan katsojan tutustuttaa tämän vuoden festivaalihitti Play. Videopelien fiktio sekoittuu arkielämään Alicia Schersonin valloittavassa esikoiselokuvassa, jossa kuin bonuksena tuodaan naisten lisäksi esille myös artisokkaa. Valinta on siis helppo: sekä nainen että artisokka!

Nainen vai artisokka -festivaalin järjestää Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus ja Helsinki Film Festival. Liput maksavat kuusi euroa, ja niitä myydään etukäteen Lippurexistä 20.2. alkaen. Lauantaina 25.2. klo 21–03 festivaali vaihtaa viihteelle mbarissa, jossa esiintyvät Astronominen Zoo Sauvage, dj Maria Monsteri ja dj Siili. Helsingin tapahtuman jälkeisellä viikolla tapahtuma vierailee myös Tampereella.

Lisätietoja osoitteista: www.artisokka.info & www.elokuvakeskus.fi/niagara/artisokka.htm