Tanssielokuvaa vasta-alkajille ja ammattilaisille

Järjestyksessään neljäs tanssielokuvaan keskittyvä LOIKKA-festivaali järjestetään Helsingissä torstaista sunnuntaihin 24.–27.3.2011. Teemana on tanssin eri genret: festivaalielokuvat esittelevät flamencoa, balettia, bollywood-tanssia, parkouria ja kabareeta. Elokuvissa on tarjolla uutta ja vanhaa, lyhyttä ja pitkää, ja niiden lisäksi on tarjolla monenmoista oheisohjelmaa. Loikan elokuvat sekä käsittelevät tanssia että kertovat sen kautta. Myös tanssiammattilaiset ja lapset on huomioitu erityisohjelmilla.

Muitakin kuin tanssientusiasteja houkutellaan näyttävillä klassikoilla. Suomessa vain pariin otteeseen esitetty Carlos Sauran flamencokuvaus Veren häät (1981) kannattaa nähdä isolta kankaalta. Päätöselokuvana nähtävä musikaaliklassikko Cabaret (1972) on nyt hieno mahdollisuus katsastaa sekä valkokankaalla että näyttämöllä; se nimittäin kuuluu Svenska Teaternin kevään ohjelmistoon. Cannesissakin esitetty Devdas (2002) puolestaan kertoo traagisen rakkaustarinan kaikkine asiaankuuluvine draamankäänteineen, pääosissa Bollywoodin suurimmat tähdet Shahrukh Khan ja entinen Miss Maailma Aishwarya Rai. Tanssikohtaukset ovat genren parhaimmistoa.

Oscar-voittaja Black Swanin (2010) nostattamaan baletti-innostukseen voi käydä katsomassa todellisten ballerinojen arkea Frederick Wisemanin dokumentissa La Danse –The Paris Opera Ballet (2009). Torstaina nähdään Andorrassa festivaalin ilmaisena avajaiselokuvana NY Export: Opus Jazz (2010). Elokuva perustuu West side storysta (1957) tunnetun koreografi Jerome Robbinsin jazzvaikutteiseen balettiin, esiintyjinä ovat New York City Ballet’n tanssijat.

Lyhytelokuvia esitetään useammassa sarjassa. Kolmiosainen Forward Motion -katsaus valottaa brittiläisen tanssielokuvan historiaa ja nykypäivää 1950-luvulta lähtien. Toisen osan elokuvat ovat tanssiammattilaisten itsensä valitsemia. Raadin valinnat -sarja esittelee 14 lyhytelokuvaa, jotka on valittu avoimen haun kautta toimitetuista töistä. Erityisen mielenkiintoiselta kuulostaa perjantaina esitettävä armenilaisesta nuorallatanssiperinteestä kertova The Last Tightrope Dancer in Armenia (2009–2010). Lyhytelokuvien valikoima ulottuu ympäri maailmaa, suomalaisia pätkiä sarjassa on mukana kolme.

Lapsille on tarjolla lyhytelokuvia koululaisnäytöksinä kolmeen eri ikäluokkaan jaoteltuina. Aihevalinnat liikkuvat rakkaudesta kiusaamiseen. Tanssin ammattilaiset on puolestaan huomioitu työpajojen ja (ammattimaisten) pikatreffien muodossa.

Oheisohjelmaa on luvassa enemmän kuin tarpeeksi. Esitettäviin klassikkoelokuviin voi perehtyä ilmaisilla luennoilla. Kirjasto 10:ssä on esillä julistenäyttely. Festivaalin sivuilla on käynnissä tanssiaiheinen YouCurator! -kilpailu, jonne jokainen voi jättää ehdotuksensa parkour-lyhytelokuvan kumppaniksi. Voittajavideo sekä muut eniten ääniä saaneet videot ovat nähtävissä lauantain festariklubilla Dubrovnikissa, jossa dj:t soittavat tanssittavaa musaa ja vj miksaa tanssivideoita.

Mielenkiintoisena bonuksena festari levittäytyy kaupungille ilmaisten elokuvankatselupaikkojen muodossa. Löhötuoleissa hyvien elokuvien parissa voi lojua Kirjasto 10:ssä, samoin rautatieasemalla ja Lasipalatsissa kummassakin yhtenä päivänä.

Elokuvien esityspaikat ovat festarityyliin Andorra ja Bio Rex. Lisätietoja www.loikka.fi ja liput osoitteesta www.tiketti.fi.