Toiveikkuuden ja synkkien tunnelmien vuoristorataa
Espoo Cinén festivaaliohjelmistoa on vuosien mittaan katseltu elokuisessa ympäristössä, mutta tänä vuonna festivaali pyörähtää käyntiin jo toukokuussa, 5.–14.5.2017. Uusi ajankohta tasapainottaa kotimaista festivaalikalenteria ja valittu ohjelmistokin noudattelee Suomen keväistä säätä – molemmista on löydettävissä toiveikkuuden ja synkkien tunnelmien vuoristorataa.
Festivaalin avajaiselokuvaksi on valittu puolalaisen Agnieszka Hollandin elokuva Jäljet (2017). Elokuvassa luontoa rakastava, eläköitynyt opettajatar piinaa paikallisia poliiseja ja pappeja salametsästäjien ilmiantamisella. Eläinten oikeuksien käsittelystä tarina rakentuu trilleriksi, kun naisen koirat katoavat ja paikalliset metsästäjät alkavat löytyä kuolleina. Mielenkiintoisen ja hyvin toteutetun tarinan ohella Jäljet edustaa tämän vuoden keskeistä teemaa Espoo Cinéssä – naistekijyyden ja naisnäkökulman näkyväksi tekemistä.
Uudesta esitysajankohdasta huolimatta festivaali on vaalinut monia perinteitään, kuten eurooppalaisen nykyelokuvan maailmaa ja panostustaan HLBTQ-elokuviin. Tänä vuonna mukana on erityisesti tunteikkaita kasvutarinoita, kuten Guðmundur Arnar Guðmundssonin palkittu elokuva Heartstone (2016), kuvaus teini-ikäisestä Kristjánista, joka herää omaan homoseksuaalisuuteensa pienessä islantilaisessa kalastajakylässä. Toisenlainen lähestymistapa erilaisiin seksuaalisuuksiin on espanjalaisen Eduardo Casanovan omalaatuisessa esikoisohjauksessa Skins (2017), joka yhdistelee sadunomaisia, impressionistisia, jopa perverssejä elementtejä vaaleanpunertavaan fantasiamaailmaan. Korostamalla outoutta elokuva kyseenalaistaa käsityksiämme seksuaalisuudesta, kauneudesta ja ihmissuhteista.
Poliittiset teemat luonnehtivat ohjelmistoa, jossa ajattelun aiheita yhdistetään uusiin näkökulmiin. Tarjolla on lapsen näkökulmaa serbivähemmistön ahdingosta Kosovossa (Enclave, 2015), musikaalia espanjan vuoden 2007 asuntohäädöistä (At Your Doorstep, 2016), ja ennakkoon kohuttua draamaa ranskalaisen sairaanhoitajan valinnasta äärioikeistolaisen RNP:n pormestariehdokkaaksi (This is Our Land, 2017).
Yksi käsiteltävistä teemoista on holokausti. Saksalaisessa Austerlitzissa (2016) kuvataan kahden keskistysleirimuseon (Sachsenhausen ja Dachau) vieraita. Dokumentti ei puutu ihmisten toimintaan, vaan herättelee kysymyksiä, miksi ihmiset haluavat käydä keskitysleireillä. Vaihtoehtoisen näkökulman tarjoaa Mick Jacksonin draama Denial (2016), jossa holokausti-tutkija ja holokaustin kieltävä kohtaavat toisensa brittiläisessä oikeuslaitoksessa.
Uusiakin avauksiakin on tarjolla. Kotimaisia lyhytelokuvia on saanut tilata kotinäytöksiin festivaalin ennakko-ohjelmistona. Kotikissojen ohella uusia katsojakuntia on löydetty lapsista ja nuorista. Ensimmäistä kertaa tarjolla on lastenelokuvafestivaali Junior Ciné, jonka avajaisanimaatiossa Elämäni kesäkurpitsana (2016) pohditaan perheen merkitystä. Äitinsä menettänyt poika lähetetään orpokotiin, jossa hän ystävystyy muiden asukkien kanssa ja löytää turvaa uudesta asuinpaikastaan. Elokuva esitetään festivaalin perhepäivänä, lauantaina 6.5.2017. Lasten ja nuorten elokuvien lisäksi tarjolla on työpajoja ja aktiviteetteja eri-ikäisille lapsille.
Espoo Cinén ohjelmisto koostuu ennätysmäisesti yli sadasta pitkästä elokuvasta, melkein kolmestasadasta näytöksestä ja lukuisista tekijävieraista. Lisätietoa festivaalin kotisivulta: www.espoocine.fi
Seuraava:
Sodankylän elokuvajuhlat 2017
Monipuolinen ohjelmisto, nimekkäät vieraat ja ainutlaatuinen tunnelma houkuttelevat napapiirin pohjoispuolelle.
Edellinen: Night Visions Back to Basics 2017
Night Visions pumppaa kevään back to basics -ohjelmistollaan mämmit roskannälkäisten putkistoista 19.–23.4.2017.