Elokuisen illan fantasioita

Vampyyrejä, vinksahtaneita tiedemiehiä, toisia todellisuuksia ja goottikauhua on tulossa tuutin täydeltä Espoon Cinéssä 22.–27. elokuuta. Luvassa on piristävää vaihtelua Hollywoodin tuotannolle, sillä Tapiolan kulttuuritalolla juhlitaan eurooppalaisen genre-elokuvan uudistumista, laadukkuutta ja omaperäisyyttä.

Jopa kolmannes ohjelmistosta on fantasiaa, mistä kiittäminen Fantasy Zone -ohjelmiston lisäksi Méliès d’Or -loppukilpailua, joka järjestetään tänä vuonna Suomessa. Kymmenettä kertaa valitaan paras eurooppalainen fantasiaelokuva kymmenen pitkän ja viidentoista lyhyen filmin joukosta. Kukin ehdokkaista on voittanut aiemmin yhden European Fantastic Film Festivals Federationin (EFFFF) jäsenfestivaalien alkukarsinnoista. Finaali tuo Espooseen kymmenittäin elokuvantekijöitä ja muita alan ammattilaisia, joten kansainväliseen tunnelmaan pääsee mukavasti virittäytymään heti lämpiön puolella.

Mikäli fantasiaelokuva ei satu kiinnostamaan, ei kannata vaipua epätoivoon. Festivaalin 96 elokuvassa on runsaasti valinnanvaraa ja vaihtelua. Tästä pitävät huolta esitettävät sarjat. Festivaalin oma kokoelma on poimintoja eurooppalaisilta kentiltä ja tätä täydentävät espanjalaisen elokuvan sarja El mundo español ja balkanilaisen elokuvan rypäs Bal-can-can. Muutoin esityslistalta löytävät gay-elokuvien Pink Zone, valikoima dokumentteja, kotimaisia tuotoksia ja lasten ja nuorten elokuvia.

Viattomat äänetFestivaalin pääelokuviksi on valittu kolme hyvin erilaista tarinaa. Avajaisista vastuun kantaa Paris, je t’aime, joka koostuu yli 20 ohjaajan episodisista näkemyksistä rakkaudesta Pariisissa. Muun muassa Ethan ja Joel Coen, Wes Craven ja Gus van Sant ovat tulkitsemassa rakkauden kaupunkia omalla persoonallisella tyylillään. Lauantaina valkokankaalle heijastetaan Luis Mandokin ohjaama Viattomat äänet, joka kertoo pienestä pojasta El Salvadorin sisällissodan jaloissa. Festivaalin päätöksestä huolehtii Robert Altmanin A Prairie Home Companion, joka pohjautuu jenkkilän legendaariseen countrypainotteiseen radio-ohjelmaan. Ilottelua tähdittävät muun muassa Kevin Kline, Meryl Streep, Woody Harrelson ja Tommy Lee Jones.

Suurin osa kuuden päivän aikana nähtävistä elokuvista on tämän ja viime vuoden tuotantoa ja monet niistä näkevät samalla Suomen ensi-iltansa. Muun muassa ensimmäinen kotimainen kokopitkä tietokoneanimaatio Keisarin salaisuus ja Pixarin tuorein animaatio Cars saapuvat teatterilevitykseen vasta myöhemmin. Elonkorjuun päivinä voikin hankkia maistiaisia myös tulevan syksyn elokuvasadosta.

Tarkempi ohjelmisto ja lisätietoja löytyy osoitteesta www.espoocine.fi