Ajankohtaisia dokumentteja verkossa
DocPoint on jälleen täällä! Helsingissä perinteisesti järjestetty dokumentteihin keskittyvä elokuvafestivaali on vallitsevien olosuhteiden pakosta siirtynyt verkkoon, joten DocPointiin pääsee tänä vuonna osallistumaan ympäri Suomen. Yhtä elokuvaa lukuun ottamatta kaikki elokuvat ovat katseltavissa festivaalin ajan verkossa lippua vastaan. Vain Gunda on nähtävissä 48 tuntia alkaen 30.1. klo 12.00.
DocPointilta löytyy tänäkin vuonna tuttuun tapaan sekä kotimaista että ulkomaalaista dokumenttitarjontaa. Perinteisempien henkilödokumenttien ystäville on tarjolla Jörn Donneriin keskittyvä Donner – Privat (2021) sekä kuvataiteilija Outi Heiskasta ja hänen taidettaan esittelevä Heiskuja ja leikkaus (2021). Vakavampaan aihepiiriin sukeltava Eatnameamet – hiljainen taistelumme (2021) keskittyy saamelaisten kohtaamiin vastoinkäymisiin ja Suomen valtion kolonialistiseen tapaan kohdella saamelaisia. Episodielokuvamuotoon koottu dokumentti väläyttää katsojalle saamelaisten nykytilanteen viiden eri tarinan kautta.
Muiden festivaalien tavoin myös DocPoint on ajan hermolla ihmisoikeuksien äärellä. Black Lives Matter näkyy Martin Luther Kingin ja FBI:n yhteyksiä Sam Pollardin pohdiskelevassa teoksessa MLK/FBI (2020). Saamelaisten lisäksi alkuperäiskansojen elämää avaavat myös alkuperäisamerikkalaisten asemaa nyky-yhteiskunnassa öljyputkikamppailun keskellä elokuvassa The End of the Line – The Women of Standing Rock (2021) ja The Wall of Shadows (2020) näyttää idän ja lännen kohtaamisen Nepalin vuoristoon sijoittuvissa jylhissä maisemissa.
Luonto ja arvot ovat yksi näkyvä osa tämän vuoden DocPointia. Puhutteleva dokumenttielokuva ympäristömme kohtelusta ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta on myös Yle Areenaan nähtäville tuleva I Am Greta (2020). Elokuvassa ei pelkästään keskitytä ilmastonmuutokseen ja sen pysäyttämiseen, vaan myös siihen, miten moni pitää Gretaa pelkkänä kasvokuvana agendalleen. Turhautunut nuori koettaa silti saada äänensä kuuluviin hyväksikäyttävässä aikuisten maailmassa. Hyväksikäyttöä eläimiä kohtaan näkyy eläintarhan tiikeristä kertovassa Mayassa (2020).
Yksi festivaalin odotetuimpia elokuvia on norjalainen Gunda (2020). Ohjaaja Viktor Kossakovsky on ottanut elokuvansa tekemiseen mukaan suuria nimiä Hollywoodista, muun muassa vegaaniuden tärkeyttä ja eläinten oikeuksia suureen ääneen puolustavan Joaquin Phoenixin. Gunda tarjoaa markettien lihatiskin äärellä eläimistä vieraantuneelle katsojalle tirkistyksen eläinten maailmaan ja pienen porsaan kasvutarinaan tavalla, joka varmasti jää mietityttämään katsojaa jälkikäteen. Elokuva ei vaikuta niinkään tiedon syöttämisellä, vaan antaa kuvan ja äänen puhua puolestaan.
Lisätietoja festivaalista: docpointfestival.fi
Seuraava:
Tampere Film Festival 2021
Perinteinen lyhytelokuvafestivaali panee parastaan poikkeusoloissakin.
Edellinen: Vinokino 2020
Elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on tarjolla Turussa, Tampereella, Oulussa ja Helsingissä.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd
- The Peasants – Talonpoikia ensi-ilta
- Savage Salvation dvd
- Päivät kuin unta ensi-ilta
- Kivun ja ilon työ ensi-ilta