Keskustelujen avauksia

Dokumenttielokuvaa juhlistava, järjestyksessään 17. DocPoint polkaisee käyntiin Helsingissä maanantaina 29.1.2018. Dokumentaarisen elokuvan kavalkadi jatkuu viikon verran. Festivaaliohjelmisto kattaa tänä vuonna 118 dokumenttielokuvaa ympäri maailmaa. Festivaalin ohjelmisto koostuu pääosin Suomen ensi-illassa nähtävistä kansainvälisistä ja kotimaisista dokumenttielokuvauutuuksista.

17. DocPoint-festivaalin ohjelmisto keskittyy tänä vuonna pyrkimykseen avata keskusteluyhteys ja löytää uusia näkökulmia niin henkilökohtaisiin kuin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Suomalaiset elokuvantekijät ovat esillä Made with Finns -sarjassa, joka tarjoaa kansainvälisiä yhteistuotantoja vahvoilla suomalaismausteilla seitsemän elokuvan voimin. Dokumenttifestivaalin ohessa järjestetään myös useita keskustelutilaisuuksia ja seminaareja.

Avajaiselokuvana nähdään Raimo Jõerandin ja Kiur Aarman ohjaama Rodeo – Viron villit vuodet (2017). Se kertoo Viron poliittisesta myllerryksestä Neuvostoliiton kaaduttua. Vuoden 1992 vaalien jälkeen Virossa vallankahvaan tarttui nuorten, politiikan tantereilla noviisien muodostama hallitus. Rakkaan naapurin historia on monelle suomalaiselle vielä turhan vieras. Rodeo tarjoaakin hienon mahdollisuuden kurkistaa veljeskansan lähihistorian kulissien taakse.

Festivaalilla nähdään myös kaksi retrospektiiviä. Tanskalaisen Phie Ambon tuotantoon voi tutustua viiden kokopitkän ja yhden lyhytelokuvan kautta. Teknologiaa, tietoisuutta, luontoa ja ihmisyyttä käsittelevistä dokumenteista nähdään valkokankaalla kokeileva dokumentti When You Look Away (2017), luonnonkiertokulkua rakkaudella katsovat Songs from the Soil (2016) ja Good Things Await (2014), meditaation maailmaan vievä Free the Mind (2012), elokuvamaailmaan sijoittuva Gambler sekä palkittu ihmisen ja teknologian suhdetta tarkasteleva Mechanical Love (2007).

Toinen retrospektiivi pureutuu suomalaisohjaaja Mika Kaurismäen musiikkielokuviin. Kaurismäen tuotannosta nähdään eteläafrikkalaisesta laulajasta ja ihmisoikeusaktivistista Miriam Makebasta kertova Mama Africa (2011), brasilialaisen choro-musiikkia juhliva Brasileirinho (2005), brasilialaiseen musiikkiskeneen pureutuva Moro no Brasilin (2002), Tigero (1994) sekä yhdessä Aki Kaurismäen kanssa ohjattu, suomirockin kultavuosista kertova Saimaa-ilmiö (1981). Uutta tuotantoa edustaa Ryhmäteatterin 50-vuotistaivalta seuraava dokumentti.

Kaurismäki saa myös tämän vuoden DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n myöntämän Aho & Soldan -elämäntyöpalkinnon.

Yhdysvaltalaisia dokumentteja on tarjolla laaja kattaus. Niistä mainitsemisen arvoinen on esimerkiksi syntyjään filippiiniläisen Ramona S. Diazin dokumentti Motherland (2017), joka palkittiin Sundance-festivaalilla viime vuonna. Dokumentti kuvaa maailman kiireisimmäksi kutsutun synnytysosaston arkea Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Kaoottisen maailman taakse piiloutuu vahva yhteisöllisyys, huumorikin. Toinen huomiota ansaitseva dokumentti, Oscar-ehdokkaaksikin veikattu, Brett Morgenin dokumentti Jane (2017) kertoo simpanssien sosiaalista elämää tutkineesta Jane Goodallista.

Kiinnostavia katsauksia kahden yhdysvaltalaisen presidentin elämään tarjoavat Obaman viimeisestä vuodesta kertova The Final Year (2017) ja 1980-luvun Hollywoodista Valkoiseen taloon ponnahtaneesta Ronald Reaganista kertova The Reagan Show (2017). Tv-poliitikkona loistaneen Reaganin mediaspektaakkeleita on mielekästä tarkastella erityisesti nykyisen presidentti Trumpin showpolitiikan valossa. The Final Yearin ohjannut Greg Barker puolestaan seurasi presidentti Barack Obaman ja hänen ulkopoliittisen ydintiiminsä viimeistä vuotta Capitol Hillillä.

Intiaa valotetaan muun muassa dokumenttien Ask the Sexpert (2017) ja We are Humanity (2017) kautta. Ask the Sexpert maalaa henkilökuvan 90-vuotiaasta Mahindra Watsasta, jonka Mumbai Mirrorissa julkaistusta seksiä ja seksuaalisuutta käsittelevästä palstasta on tullut suoranainen hitti. Watsan ytimekkäät ja humoristiset vastaukset ovat tuoneet paitsi kulttimaineen myös paljon äkäistä palautetta maassa, jossa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyy edelleen paljon myyttejä ja tabuja.

Toinen Intiaan sijoittuva dokumentti We are Humanity kertoo Intian valtamerellä sijaitsevan paratiisimaisessa Andamaanien saaristossa elävien jarawojen ahdingosta. 70 000 vuotta sitten Afrikasta saapunut yhteisö on kutistunut neljään sataan ja kulttuuri uhkaa kuihtua Intian valtion assimilaatiopolitiikan ja turismin ristipaineessa. Dokumentin ympärille on syntynyt maailmanlaajuinen ihmisoikeuskampanja.

Uutuuksien lisäksi DocPointissa on mahdollista tutustua myös klassikoihin. Näistä kalenterivarauksen arvoinen on erityisesti Luc Bessonin Atlantis (1991), joka antaa katsojalle tilaa ja mahdollisuuden lumoutua merenalaisesta maailmasta. Bessonin dokumentti on sanaton rakkaudentunnustus merelle ja musiikille.

DocPointissa, niin kuin elokuvafestivaaleilla ylipäätään, kiinnostavan ulottuvuuden tarjoavat tekijävierailut, jotka linkittyvät pääsääntöisesti elokuvanäytösten yhteyteen. Dokumenttifanien kannattaakin ehdottomasti kalenteroida näytösten väliin sen verran aikaa, että elokuvan jälkeen on aikaa rauhassa istua paikoillaan ja kuunnella myös tekijöiden ajatuksia elokuvasta. Siihen DocPoint-festivaaliin osallistuvat 45 kansainvälistä vierasta tarjovat erinomaisen mahdollisuuden.

Lisätietoja festivaalista ja ohjelmistosta osoitteessa www.docpoint.info