DocViisivuotiaan juhla

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint täyttää tänä vuonna viisi vuotta. Lyhyen historiansa aikana DocPoint on kasvanut yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista dokumenttielokuvien festivaaleista. Alusta asti hyvin yleisönsä löytänyt DocPoint onkin todistanut tarpeellisuutensa ja vakiinnuttanut asemansa kotimaisten elokuvafestivaalien kärkijoukossa hyvin nopeasti.

Mestari Frederick Weisman

Tämänvuotisen DocPointin päävieras ja sunnuntaisen elokuva-alan opiskelijoille ja ammattilaisille suunnatun Masterclassin vetäjä on niin kutsutun suoran elokuvan (direct cinema) mestari, amerikkalainen Frederick Wiseman. Itse ohjaaja-äänisuunnittelija-leikkaaja Wiseman kutsuu tyyliään todellisuus-fiktioksi (reality-fiction). Käsitteet pyrkivät joka tapauksessa kuvaamaan tyyliä, jossa valkokankaalla näkyvää ei selitetä voice overilla tai johdatella katsojan tulkintoja musiikilla. Tavoitteena on ainoastaan näyttää ja jättää tulkintojen ja analyysien tekeminen katsojalle.

DocPoint esittää nyt jo 1960-luvulla elokuvanteon aloittaneen Weismanin tuotannosta kymmenen elokuvan retrospektiivin. Elokuvien aiheet ovat usein yhteiskunnallisia, jopa poliittisia. Esikoiselokuva Titicut Follies (1967) on 24 vuodeksi esityskieltoon joutunut dokumentti vankimielisairaalasta. Model (1980) luo avoimen ja arvottamattoman katseen monia kiehtovaan mallimaailmaan ja Aspen (1991) näyttää kuuluisan hiihtokeskuksen yöllä ja päivällä, paikallisten ja turistien kautta.

Apollo 2006

Tämänvuotisilla festivaaleilla ensimmäistä kertaa jaettava Apollo-palkinto ojennetaan dokumenttielokuvaohjaajalle ja -tuottajalle, TV2:n Dokumenttiprojektin perustajalle Jarmo Jääskeläiselle kotimaisen dokumenttielokuvan puolesta tehdystä työstä. Perusteluissa todetaan, että Dokumenttiprojekti on vahvistanut kotimaisen dokumenttielokuvan asemaa, edistänyt sen tekemistä ja kansainvälistymistä.

Jääskeläisen valitsemassa carte blanche -ohjelmasarjassa esitetään paitsi Jääskeläisen itsensä ohjaamia ja tuottamia elokuvia, myös esimerkiksi Krzysztof Kieslowskin kolme lyhyttä dokumenttia Sairaala (1976), Yövahdin näkökulma (1979) ja Puhuvat päät (1980).

Kotimaisia ensi-iltoja ja DOKKINO

DocPointista on kehittynyt kotimaisten pitkien dokumenttielokuvien ensi-iltapaikka. Tänä vuonna ensi-iltansa saavat festivaalin perustajan, Arto Halosen tuorein dokumentti Pavlovin koirat (2005), Rostislav Aallon Ota minut syliin (2006), Toinen Suomi -projektin Kone 17 (2005), sekä festivaalin avajaiselokuvana esitettävä Pia Andellin ohjaama, vanhoista kaitafilmeistä koostettu koskettava rakkaustarina, Hetket jotka jäivät (2005). Lisäksi ohjelmassa on oppilastöiden sarja, jossa esitetään kymmenen opiskelijoiden tekemää dokumenttielokuvaa.

Lasten- ja nuortendokumenttielokuviin keskittyvä DOKKINO esittelee jälleen kiinnostavia ja laadukkaita elokuvia myös perheen pienimmille. Ohjelmistossa on esimerkiksi ruotsalaisen Thomas Danielssonin syömishäiriötä käsittelevä Ylva ja lohikäärme (2005) ja Annelok Sollarin pelosta ja sen voittamisesta kertova Olen vahva (2004). Perjantaina Tennispalatsissa järjestetään hyväntekeväisyysnäytös norjalaisen Erlend E. Mo’n syöpäsairaasta Jonathanista kertovasta elokuvasta Voiko taivaassa kuolla? (2005). Lipputulot ohjataan lyhentämättöminä lasten syöpäosasto 10:lle.

Kansainvälistä parhaimmistoa

Tämänvuotisen DocPointin teemamaita ovat Japani ja Portugali. Sekä japanilaisissa että portugalilaisissa elokuvissa aiheet vaihtelevat yleisen yhteiskunnallisista erittäin henkilökohtaisiin.

Noriaki Tsuchimoton Minamata – Victims and Their World (1971) kertoo voitontavoitteluun keskittyvän tehtaan perustamisen tuhoisista seurauksista. Kazuo Haran The Emperor’s Naked Army Marches On (1987) on sukellus Japanin historiaan ja Extremely Private Eros Love Song (1974) ohjaajan henkilöhistoriaan. Festivaalin päätöselokuvana nähtävä, portugalilaisen Susana de Sousa Diasin mustavalkoinen ja ilman puhetta toteutettu Still Life (2005) on arkistomateriaaleista, uutiskuvista ja propagandaelokuvista yhdistelty syvällinen tutkielma diktatuurista. Fleurette (2002) puolestaan on ohjaaja Sérgio Tréfaut’n henkilökohtainen tutkielma omasta äidistään ja In Vanda’s Room (2000) Pedro Costan realistinen muotokuva Lissabonin laitamilla elävästä narkomaanista.

Lisäksi tämänvuotisessa DocPointissa voi tutustua valikoimaan viime aikojen "voittajia ja bestsellereitä". Sarjassa nähdään esimerkiksi Yhdysvalloissa katsojaennätyksiä rikkonut ja Oscar-ehdokkuuden napannut, Los Angelesin lähiöihin sijoittuva huikea tanssidokumentti Rize (LaChapelle, 2005). Muita Winners and Bestsellers -sarjan elokuvia ovat esimerkiksi pyörätuolirugbya esittelevä Murderball (2004) ja energiajätti Enronin romahdusta luotaava Enron: The Smartest Guys in the Room (2005).

DocPoint valloittaa Helsingin 25.–29.1.2006. Esityspaikoista, lipuista ja tarkemmin festivaalin ohjelmistosta osoitteessa www.docpoint.info.