DOCPOINT - Helsingin dokumenttielokuvafestivaali 15.-18.1.2004

Docpointin Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto Pirjo Honkasalolle

Kolmatta kertaa järjestettävä Docpoint - Helsingin dokumenttielokuvafestivaali tekee tänä vuonna kunniaa elokuvan monitaituri Pirjo Honkasalolle. 1990-luvulla yhdeksi Suomen arvostetuimmaksi elokuvantekijäksi noussut Honkasalo on toiminut sekä dokumentti- että fiktioelokuvan alalla. Honkasalon tunnetuimmat teokset, hyvän ja pahan trilogian muodostavat Mysterion (1991), Tanjuska ja seitsemän perkelettä (1993) sekä Atman (1996), ovat voittaneet lukuisia palkintoja alan arvostetuimmilla elokuvafestivaaleilla. Suurimpana meriittinä voinee pitää Amsterdamin kansainvälisen dokumenttielokuvafestivaalin (IDFA) Joris Ivens -pääpalkintoa, joka myönnettiin Honkasalolle vuonna 1996.

Aho & Soldan -palkinto on aikaisemmin myönnetty Markku Lehmuskalliolle (2002) ja Lasse Naukkariselle (2003). Palkinto itsessään on arvokas osa kotimaisen elokuvakulttuurin väsymättömien uurastajien panoksen tunnustamista. Aho & Soldan -palkinto ei ole vain kuluneen vuoden työpanoksesta annettava tunnustus, vaan useiden vuosien pitkäjänteisestä työstä annettava palkinto. Honkasalon viimeisin elokuva Tulennielijä valmistui jo vuonna 1998, mikä ei yhtään vähennä hänen vaikutustaan kotimaiseen nykytuotantoon. Honkasalon rooli viimeisten vuosikymmenien suomalaisessa laatuelokuvatuotannossa on ollut niin keskeinen, että palkinto on erittäin ansaittu. Ohjaajan monipuolisessa tuotannossa yhdistyvät sekä elokuvailmaisuun liittyvät taiteelliset ansiot että ihmisyyden peruskysymyksiä käsittelevä tinkimätön analyysi.

Docpoint tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua myös Honkasalon vähemmän tunnettuun tuotantoon. Teosten retrospektiivin ensimmäinen näytös on jo maanantaina 12.1. klo 18 elokuvateatteri Forumissa, jolloin nähdään elokuva Tulipää vuodelta 1980. Festivaalin toinen retrospektiivi esittelee saksalaisen Werner Herzogin tuotannon. Myös Herzog on ohjannut urallaan sekä dokumentti- että fiktioelokuvia. Retrospektiivien kautta Docpoint käsittelee aina ajankohtaista kysymystä fiktion ja dokumentaarisuuden häilyvästä rajasta.

Kotimainen kilpailusarja, oppilassarja ja sveitsiläisiä visioita

Kuten aiemminkin, myös tänä vuonna Docpointin yksi tärkeimmistä sarjoista on kotimainen kilpailusarja. Kotimaisen esityssarjan ja oppilastyösarjan esivalintaan ilmoitettiin 93 dokumenttielokuvaa, joista oppilastöitä oli 31. Vuoden 2004 kotimaisen ohjelmiston on valinnut lautakunta, jonka jäseniä ovat kansanedustaja Anni Sinnemäki, ohjaaja Johanna Vuoksenmaa, tuottaja Jari Matala, toimittaja Elizabeth Marschan ja Docpointin taiteellinen johtaja Arto Halonen. Valintaraati kelpuutti kotimaiseen kilpailusarjaan 11 ja oppilastyösarjaan 10 elokuvaa. Kilpailusarja sisältää uusia töitä mm. Veikko Aaltoselta (Työväenluokka), Kanerva Cederströmiltä (Lost and Found) sekä Klaus Häröltä (Statisti). Kilpailusarjojen ulkopuolella kotimaisia erikoistapauksia ovat ainakin Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin Jumalan morsian -fiktioelokuvan ensi-ilta. Jenni Lingon Vain sä tiedät taas on ensimmäinen Docpointin lastenelokuvasarjassa koskaan esitetty kotimainen teos.

Kansainvälistä näkökulmaa dokumenttielokuvaan tarjotaan tänä vuonna Sveitsistä. Nyonissa järjestettävä Visions du Réel -festivaali on Docpointin vieraana useamman elokuvan voimin. Visions du Réel on vahvat perinteet omaava tapahtuma, jolta ei kuitenkaan ole puuttunut uskallusta nostaa esille myös kokeellisempaa tuotantoa. Helsinkiin saapuvat myös ohjaajat Christian Frei ja Peter Mettler, joita pidetään tämän hetken sveitsiläisen dokumenttielokuvan kuumimpina niminä. Frei oli teoksellaan War Photographer vuoden 2002 Oscar-ehdokas ja Mettlerin Gambling, Gods and LSD voitti vuoden 2002 Visions du Réel -festivaalin pääpalkinnon.

Docpointin erikoisesitykset pyörähtävät käyntiin jo maanantaina 12. tammikuuta, mutta virallisesti festivaali polkaistaan käyntiin torstaina 15.1. klo. 19 Bio Rexissä, jolloin Pirjo Honkasalolle luovutetaan Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto. Bio Rexin lisäksi festivaaliteattereina toimivat Tennispalatsi, Forum, Kiasma Teatteri ja Ateneum-sali. Festivaalin tarkka ohjelmisto löytyy osoitteesta www.docpoint.info.