Marraskuun pimeydessä findietä, nekrofiliaa ja toimintaa

Muutama viikko sitten järjestetty Cinemadrome Halloween Special toimi jälleen Tampereen tiukimman elokuvafestivaalin syksyn päätapahtuman lämmittäjänä. Pääfestivaali, yhdeksäs Cinemadrome järjestetään ensi viikolla 14.–15.11. Se on tällä kertaa nimeltään Cinemadrom9 Goes to Hell. Luvassa on kaksi myöhään yöhön jatkuvaa iltaa täynnä elokuvia, joita elokuvateattereissa ei yleensä nähdä. Yleisesti ottaen aina K18.

Ohjelmistossa on seitsemän pitkää elokuvaa ja kaksi uutta findie-lyhytelokuvaa, jotka avaavat festivaalin perjantaina 14. marraskuuta.

Taistelu tohtori Pretoriuksen kabinetista 1918Taistelu tohtori Pretoriuksen kabinetista 1918 (2014) sijoittuu veljessodan viimeisiin päiviin. Sodan verinen loppunäytös on vasta alkamassa, sillä silmittömien teloitusten varjossa lymyilee aivan toisenlainen uhka. Niljakas hahmo, Rotta-Matti, on nähty raahaamassa teloitettujen ja onnettomien ruumiita metsän siimekseen, mutta mitä sairaita kokeita todella suoritetaankaan tohtori Pretoriuksen kabimetissa?

Goremageddon 2 (Suomi 2014) on rakkauskirje findiegoren oppi-isille ja kultakaudelle. Elokuva on metsäsplatterin ja törkyhuumorin kristallisoituma, jossa mikään ruumiinkappale ei jää pilkkomatta eikä mikään tabu rikkomatta. Vuosikymmen Turkua vavisuttaneen murha-aallon jälkeen lyhytpinnainen sankarimme on vetäytynyt elämään erakon elämää mökkimailleen saaristoon. Mutta ei kestä kauan, kun hänen rauhansa järkkyy, verisin seurauksin.

”Mielenterveydelle haitallinen”

Festivaalin uutena ohjelmanumerona on vhs-nostagianäytös, jossa katsellaan ajassa hieman taaksepäin, aikaan, kun Suomen videotarkastuslaki oli tiukimmillaan, ja pahamaineiset, mielenterveydelle haitallisiksi tuomitut elokuvat levisivät kopionauhoina katselijalta toiselle. Ensimmäisenä vhs-nostalgianäytöksen elokuvana nähdään ehkä se kaikkein tuomituin teos, Jörg Buttgereitin ohjaama Nekromantik (1988). Elokuvan nähneet ovat katsoneet sen aikanaan videonauhalta ja sitä kunnioittaen myös Cinemadrome esittää elokuvan vhs-kasetilta.

NekromantikKulttiteoksessa onnettomuuspaikkasiivoojana työskentelevä Robert tuo töistä kotiin ihmisruumiin itselleen ja vaimolleen leikkikaluksi kiihkeisiin petipuuhiin. Robertin mielenterveys kuitenkin järkkyy entisestään, kun hän hoksaa, että vaimokulta pitääkin ruumiista enemmän.

Jörg Buttgereitin elokuva on yksi harvoista nekrofiliaa käsittelevistä elokuvista. Se käsittelee aihettaan niin eksplisiittisesti, että se on ollut kielletty hedelmä monissa maissa, myös Suomessa. 1990-luvun alun R&A-esitys oli kotimaisille sensoreille niin kova pala, että esitys jouduttiin järjestämään Virossa. Nyt elokuva pääsee valkokankaalle Cinemadromessa.

Kasari-ikoneita ja muovimonsteri

Kahdeksankymmentäluvulla videokansien ikonisia hahmoja olivat Chuck Norris ja Arnold Schwarzenegger. Avaruuden saalistaja kohtaa vertaisensa vastustajan, kun kommandoryhmän pomona nähtävä Schwarzenegger näyttää tiukan taiston jälkeen avaruuden sittiäiselle kaapin paikan yhdessä 1980-luvun kirkkaimmassa toimintahelmessä, Predatorissa (1987).

Invasion USANorrisin tähdittämässä Invasion USA (1985) -elokuvassa terroristihyökkäys Yhdysvaltojen maaperälle kohtaa ongelmia heti alkumetreillä. Matt Hunteriksi nimetty Norris tarttuu aseisiin ja näyttää mikä on oikein. Siinä on turha kenenkään vastaan pullikoida.

Perjantai-illan kruununa nähdään japanilainen The X from Outer Space (1967), jossa muovisen oloinen avaruusmonsteri aikoo laittaa maailmalle pisteen. Vauhtia ja älyttömyyksiä ei reippaan sekopäisestä menosta puutu.

Kauhuelokuvan klassikosta uutuusleffaan

Cinemadromen ohjelmistoon on jo alkutaipaleelta alkaen kuulunut mykkäelokuvakonsertti ja niin tälläkin kertaa. Tämän syksyn mykkäelokuvakonsertissa nähdään Edgar Allan Poen legendaariseen tarinaan perustuva filmatisointi, kauhuelokuvan klassikko, Usherin talon häviö (1928). Elokuvasta esitetään La Cinémathéque francaisen restauroima versio.

La chute de la maison UsherUsherin talossa kaikki ei ole kohdallaan: talon isäntä maalaa muotokuvaa sairaasta vaimostaan, joka sairastuu jokaisella siveltimenvedolla enemmän. Elokuvan säestää elektro-folkista tunnettu Lau Nau, joka on saavuttanut kulttisuosiota varsinkin USA:ssa. Aikaisempien vuosien tapaan elokuvan alustaa Raimo Silius.

Tämänkertainen festari viimeistellään uutuusleffalla. Aiheensa puolesta Starry Eyes (2014) on ajan hermolla, kun nuoren naisen tähteyteen pyrkiminen alkaa vaatia kovia uhrauksia. Kauhutrilleri on aiheelle enemmän kuin sopiva genremiksaus, ja leffa onkin herättänyt paljon huomiota festivaaleilla ja kauhudiggareiden keskuudessa.

Cinemadrome järjestetään Tampereella elokuvateatteri Niagarassa Kehräsaaressa keväisin ja syksyisin. Ohjelmistossa on kauhu-, toiminta-, kultti- ja roskaelokuvia. Järjestäjinä toimivat Pirkanmaan Elokuvakeskus ja Trash Video yhteistyössä Night Visionsin, Cinemaren ja Iik!-kauhuelokuvafestivaalin kanssa.

Tarkempia tietoja festivaalin kotisivulta cinemadrome.com ja Facebook-sivulta