Berlinale levittää punaiset matot eri puolille kaupunkia
Berliinin elokuvajuhlat järjestetään Saksan pääkaupungissa 11.–21. helmikuuta 66. kerran. Länsi-Berliinissä vuonna 1951 perustettu festivaali on lähes kaikkialla kaupungissa näkyvä ja kuuluva karnevaali, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Elokuvien kirjo ulottuu Forum-sarjan kokeellisista taide-elokuvista tuleviin Oscar-voittajiin, ja Berlinale Palastin edustalla päivystämällä voi nähdä vilauksen Meryl Streepistä tai Clive Owenista.
Eurooppaan kohdistuvan terroriuhan vuoksi festivaalin turvatoimet ovat tänä vuonna huomattavasti tiukemmat kuin aikaisempina vuosina. Suurempia laukkuja tai reppuja ei saa tuoda teattereihin ollenkaan, ja ennakkotietojen mukaan myös käsilaukut tarkistetaan.
Festivaalin pääpalkinto on Kultainen karhu, jonka saajasta päättävän tuomariston puheenjohtaja on tänä talvena Meryl Streep. Streepin ja Clive Owenin lisäksi juryyn kuuluvat myös muun muassa italialaisnäyttelijä Alba Rohrwacher, Sight & Sound -elokuvalehden päätoimittaja Nick James sekä viime vuoden Berlinalessa Hopeisella karhulla palkittu puolalaisohjaaja Malgorzata Szumowska.
Festivaalin avajaiselokuvana nähdään Joel ja Ethan Coenin Hail, Caesar!, joka saa Suomen ensi-iltansa maaliskuun alussa. Hollywood-studioiden kulta-ajasta kertovaa komediaa tähdittävät muiden muassa George Clooney, Josh Brolin ja Scarlett Johansson. Coenien elokuvan tavoin kilpasarjan ulkopuolella esitetään Spike Leen Chicagon hiphop-skenestä kertova Shi-Raq ja Lee Tamahorin 1960-luvun Uuteen-Seelantiin sijoittuva The Patriarch.
Kultaisesta karhusta kilpailee yhteensä 18 elokuvaa. Indiewire-elokuvasivustolla nostettiin esiin naisohjaajien entisestään pienentynyt määrä: vain kaksi kilpasarjan elokuvista on naisten ohjaamia.
Kilpailussa ovat mukana esimerkiksi ranskalaisen André Téchinén Being 17 ja amerikkalaisen Jeff Nicholsin (Take Shelter, Mud) scifidraama Midnight Special. Tanskalaisohjaaja Thomas Vinterbergin (Submarino, Jahti) 70-luvun kommuunielämää kuvaava Kollektivet pohjautuu löyhästi ohjaajan omiin lapsuuskokemuksiin. Hans Falladan kuuluisan Berliini-romaanin on puolestaan filmatisoinut näyttelijä-ohjaaja Vincent Perez, jonka Alone in Berlin -elokuvan pääosia näyttelevät Emma Thompson ja Brendan Gleeson.
Panorama-sarjassa esitetään indie- ja arthouse-elokuvia, joilla on myös kaupallista potentiaalia. Sarjan lukuisista kiinnostavista ensi-illoista mainittakoon esimerkiksi Smoke-ohjaaja Wayne Wangin While the Women are Sleeping, valokuvaaja Robert Mapplethorpesta kertova dokumentti Mapplethorpe: Look at the Pictures sekä saksalaisohjaaja Doris Dörrien Japaniin sijoittuva Fukushima, mon amour. Klassikko-sarjassa esitetään digitaalisesti restauroidut kopiot Fritz Langin mykkäelokuvasta Väsynyt kuolema (1921) sekä Yasujirō Ozun elokuvasta Varhainen kesä (1951).
Berlinale Special-sarjassa nähdään Don Cheadlen ohjaama ja tähdittämä Miles Davis-elokuva Miles Ahead sekä Michael Mooren uutuusdokumentti Where to Invade Next. Brittiohjaaja Terence Daviesin A Quiet Passion kertoo runoilija Emily Dickinsonista; pääroolin tekee Sinkkuelämää -tähti Cynthia Nixon. Samaisessa Special-sarjassa kunnioitetaan myös tammikuussa edesmenneitä Ettore Scolaa, David Bowieta ja Alan Rickmania. Scolan elokuvista esitetään Tanssit (1983), Bowielta Nicolas Roegin ohjaama The Man Who Fell to Earth (1976) ja Rickmanilta Ang Leen ohjaama Järki ja tunteet (1995).
Useimpia Berlinalen lehdistötilaisuuksia ja punaisen maton valokuvaussessioita voi seurata suorana osoitteessa: https://www.berlinale.de/en/im_fokus/live-streaming/index.html
Festivaalin kotisivu: www.berlinale.de
Seuraava:
Tampere Film Festival 2016
Lyhytelokuviin keskittyvän festivaalin ohjelmistossa on jälleen erittäin runsas näkökulmien ja teemojen kirjo.
Edellinen: DocPoint 2016
DocPoint tuo valkokankaille dokumenttituotannon tuoreinta kärkeä.