Cinefiilit valtaavat Potsdamer Platzin

Berliinin elokuvajuhlat ovat saavuttaneet eläkeiän: festivaali järjestetään tänä vuonna jo 65. kertaa. Mitään hyytymisen merkkejä maailman merkittävimpiin elokuvatapahtumiin kuuluva Berlinale ei kuitenkaan osoita. Potsdamer Platzin tavallisesti melko tylsä ja kolkko ympäristö sähköistyy festivaalin myötä. Elokuvia näytetään aamusta iltaan kymmenen päivän ajan, 5.–15. helmikuuta. Vaikutelmia elokuvista ja festivaalitunnelmasta voi lukea Film-O-Holicin blogista.

Kultaisen karhun saajasta päättävän tuomariston puheenjohtaja on tänä vuonna yhdysvaltalaisohjaaja Darren Aronofsky (The Wrestler, Black Swan). Muita tuomariston tunnettuja jäseniä ovat näyttelijät Audrey Tautou (Amélie) ja Daniel Brühl (Rush) sekä Mad Men -sarjan luonut Matthew Weiner.

Festivaalin avajaiselokuva on Isabel Coixet'in Nobody Wants the Night. Vahvan feministinen, visuaalisesti näyttävä elokuva sijoittuu 1900-luvun alun Grönlantiin. Juliette Binoche näyttelee Pohjoisnavalle pyrkivän tutkimusmatkailijan vaimoa, joka lähtee etsimään miestään kylmän keskeltä. Ääriolosuhteissa Alaka-nimisen inuiittinaisen (Rinko Kikuchi) ystävyys osoittautuu korvaamattomaksi. Avajaiselokuvavalintaa on arvosteltu etukäteen, eikä suotta: arktisella selviytymistarinalla on hetkensä, mutta kokonaisuutena se on hiukan hengetön ja ennalta arvattava.

Muita parhaan elokuvan tittelistä kilpailevia elokuvia ovat esimerkiksi Terrence Malickin odotettu Knight of Cups, Andrew Haigh'in 45 Years ja Benoit Jacquotin Diary of a Chambermaid. Iranilaisen Jafar Panahin Taxissa 20 vuoden elokuvantekokieltoon määrätty ohjaaja ajelee taksissa ympäri Teherania. Suomalaisittainkin kiinnostava on brittimestari Peter Greenawayn Eisenstein in Guanajuoto, jonka pääosassa nähdään suomenruotsalainen Elmer Bäck.

Saksalaisohjaajista mukana ovat sekä Werner Herzog että Wim Wenders. Molempien konkariohjaajien uutuuksissa näyttelee James Franco. Herzogin Queen of the Desert kertoo Gertrude Bellistä (Nicole Kidman), Lähi-itää 1900-luvun alkupuolella kolunneesta monitoiminaisesta. Wendersin kilpasarjan ulkopuolella esitettävä Everything Will Be Fine tutkailee auto-onnettomuuden vaikutuksia sen aiheuttajaan. Wendersin elokuvia näytetään myös Homage-sarjassa, johon on poimittu ohjaajan kiinnostavimpia töitä Paris, Texasista Pinaan.

Eniten odotan kuitenkin Andreas Dresenin As We Were Dreaming -uutuudelta; Dresenin Espoo Cinéssä esitetty Stopped on Track (2011) oli järisyttävän hieno ja koskettava kuvaus aivosyöpään sairastuneen perheenisän viimeisistä elinkuukausista. Uutta saksalaista elokuvaa esitellään myös nousevien kykyjen Perspektive Deutsches Kino-sarjassa sekä toukokuussa jaettavista Lola-palkinnoista (Saksan Jussit) kisaavien ohjaustöiden sarjassa.

Indie ja art house -uutuuksiin keskittyvässä Panorama-sarjassa esitetään esimerkiksi Hal Hartleyn Ned Rifle sekä Justin Kellyn I am Michael. Jälkimmäinen kertoo homoaktivisti Michael Glatzen tarinan: James Francon näyttelemä Glatze oli homojen oikeuksien puolestapuhuja, mutta päätyi kieltämään homoseksuaalisuutensa ja ryhtyi pastoriksi. Matthew Weinerin Are You Here, Anton Corbijnin Life ja Ava DuVernayn Selma esitetään Berlinale Special -sarjassa. Kokeellisemman elokuvan Focus-sarjan avaa kanadalaisen Guy Maddinin Sundancessa kehuja kerännyt The Forbidden Room.

Retrospective-sarjan teema on tänä vuonna ”Glorious Technicolor”. Värikylläisessä klassikkosarjassa esitetään muiden muassa Powellin ja Pressburgerin Musta Narsissi, Victor Flemingin Tuulen viemää ja Ihmemaa Oz sekä Disney-piirretty Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Lisätietoja festivaalista: www.berlinale.de