Kosmisten jumalhahmojen aamuhämärä

Kun ohjaaja Zack Snyder oli viimeistelemässä jatkoa aiemmille DC-supersankarielokuvilleen, koitti suunnaton tragedia. Hänen tyttärensä teki itsemurhan. Zack Snyder ja hänen tuottajavaimonsa Deborah Snyder jättivät elokuvahankkeen kesken voidakseen surra kunnolla.

Zack Snyder’s Justice LeagueTragedian vanavedessä seurasi toinen, inhimillisesti paljon pienempi mutta elokuvallisesti merkittävä tragedia. Warnerin tuottajapomot iskivät haaskalle kätyrinään ohjaaja Joss Whedon. Pomojen käskystä Whedon leikkeli moottorisahalla elokuvan runkoa ja ohjasi lisää materiaalia, jossa oli muun muassa hassunhauskaa huumoria ja Whedonille ominaisia, mutta Snyderin tyylistä selvästi eroavia kohtauksia. Katkeraksi pisteeksi i:n päälle Justice League (2017) julkaistiin kuitenkin siten, että sen ohjaajaksi oli merkitty Zack Snyder.

Joidenkin hahmojen roolia supistettiin merkittävästi, esimerkiksi Ray Fisherin mukaan hänen esittämänsä Kyborgin alkuperäisistä kohtauksista säilyi Whedonin versiossa vain yksi. Fisher myös syytti Whedonia syrjinnästä. Snyder puolestaan kertoi, että mustan Kyborgin hahmokehitys oli alun perin allegoria Yhdysvaltain mustan väestön historiasta ja Kyborgi oli elokuvan sydän.

Zack Snyder's Justice LeaguePaljon muitakin soraääniä kuului. Niitä ei vähentänyt se, että Justice League ei ollut odotetunlainen menestys lippuluukuilla. Kahden tunnin mittaisena se tuntui lähinnä efektitaisteluiden putkijuoksulta vailla koherenssia. Alkoi kuulua huhuja paljon laajemmasta materiaalista ja vähitellen myös vaatimuksia siitä, että Zack Snyder saisi tehdä omiin nimiinsä merkitystä elokuvastaan oman versionsa, Zack Snyder’s Justice Leaguen eli Oikeuden Puolustajat.

Harvinaislaatuisesti näin lopulta tapahtui. Kuin anteeksipyyntönä ja vastauksena laajaan yleisökampanjaan Snyder sai 70 miljoonan dollarin budjetin oman versionsa tekemiseen. Uutta aineistoa hän kuvasi vain viisi minuuttia. Niin paljon olivat Whedon ja tuottajat leikelleet, että vanhaa ja alkuperäistä aineistoa oli kaksinkertaisesti jo julkaistun elokuvan verran, yli neljä tuntia. Snyder ei käyttänyt sekuntiakaan Whedonin kuvaamaa aineistoa.

Zack Snyder's Justice LeagueZack Snyderin versio osoittaa paitsi ohjaajan alkuperäisen vision voiman, myös elokuvien editoijien korvaamattoman merkityksen. Runkoidea on uudessa ja vanhassa versiossa sama. Kosmisen pahan jumalan Darkseidin kätyri ja sukulainen Steppenwolf uhkaa maapalloa, ja Batmanin (Ben Affleck) on koottava Oikeuden Puolustajat ja virvoitettava Teräsmies (Henry Cavill) voidakseen pelastaa maailman. Idea on sama, käsikirjoitus on samansuuntainen, näyttelijät ovat samat – mutta toteutus, näkemys ja tunnelma ovat aivan erilaiset.

Snyderin nelituntinen järkäle on jaettu useaan eri osaan, ja rakenteellisesti se muistuttaa enemmän moninäytöksisiä oopperoita kuin perinteistä tieteistoimintaa. Hahmot ovat elämää suurempia, roolit väkeviä ja miltei odottaisi, että Batman laulaisi bassoäänellä.

Zack Snyder's Justice LeagueTarinassa on kuitenkin myös väljyyttä ja suvantovaiheita, ja sen draaman kaari hengittää riittävän ilmavasti. Konfliktikohtaukset ovat suurellisia, mutta ne eivät ole puuduttavia. Niiden välissä ja lomassa on maltettu rakentaa henkilöhahmoja ja tunnelatausta. Snyder oli oikeassa, Ray Fisherin Kyborgilla on nyt huomattavasti enemmän keskiössä. Kyborgi kasvaa hahmoksi, jonka tragediasta välittää isommankin melskeen keskellä.

Snyder oli alun perin kaavaillut usean elokuvan sarjalleen vielä päätösosaa, jossa DC:n kosmis-mytologiset hahmot, kuten Darkseid pääsevät kunnolla vauhtiin. Näillä näkymin tämä ei toteudu ja Zack Snyderin Justice League jää miehen joutsenlauluksi DC:n laajennetussa elokuvauniversumissa. Snyderin teokset jakavat vahvasti mielipiteitä puolesta ja vastaan, monelle raskas Snyder-pauhu on ollut liikaa. Oli kuitenkin oikeus ja kohtuus, että Snyder sai toteuttaa näkemyksensä omilla ehdoillaan eikä viimeiseksi muistoksi DC-elokuvista jäänyt surun keskeltä vierestä katsominen, kun toiset runtelivat hänen teostaan ja julkaisivat siitä irvikuvaversion hänen nimissään.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä