Napakkaa tieteiskauhua kelpaa aina katsoa. Valitettavasti viime vuosina sitä ei enää ole ollut tarjolla kovin viljalti varsinkaan valkokankailla. "Löydöt" on tehtävä videoliikkeiden hyllyistä. Lähes parin vuoden takainen Viimeinen horisontti edusti nykypäivän tieteiskauhun parhaimmistoa. Paluu eristettyyn tilaan, jossa paha alkaa ottaa mittaa ihmisistä ei ole kliseetä, vaan paluuta juurille yksinkertaisten elementtien taikaan, missä kauhusta on nimenomaisesti kysymys. Virus rakentuu juuri näistä elementeistä, vaikka hiomattomana siitä ei Viimeisen horisontin veroista selkäpiin karmijaa saakaan.

Virus - © 1998 Universal City StudiosEristäytyneisyys on kauhun yksi kulmakivi. Tällä kertaa eristäytyneisyys on lähes pimeän avaruuden veroista, kun tapahtumat ottavat paikkansa Tyynellä valtamerellä, jossa hirmumyrskyn vahingoittama piskuinen hinaaja löytää hylätyn venäläisen tutkimusaluksen. Miehistön siirryttyä hylättyyn alukseen pelastuspalkkion innoittamana alkaakin tapahtua kummia. Avaruudesta on satelliitin kautta pesiytynyt alukselle pirullinen voima. Ihmiset aloittavat puolustustaistelun pahaa vastaan.

Virus - © 1998 Universal City StudiosVirus ei ole kovin omaperäinen elokuva. Tarina rakentuu klassiseen, mutta toimivaan kaavaan. Ongelmat sen sijaan ovat pesiytyneet aiheen hahmotteluun. Ideat tuntuvat kovin puhkihinkatuilta näinä x-fileiden siunaamina aikoina. Avaruudesta tupsahtanut energian olomuodossa toimiva yliälykäs eliö on kuin tietokoneistettu The Thing. Turhan trendikkäältä haiskahtaa myös mömmiäisen motiivit maahantuloonsa: ihmiset ovat tuhoava eliölaji, virus, joka pitää tuhota.

Virus - © 1998 Universal City StudiosKarkeasta oloasustaan huolimatta Virus on kokonaisuutena toimiva. Pikkuvirheet antaa helposti anteeksi, kun on päässyt tunnelmaan, johon nykyelokuvissa harvoin enää törmää. Kauhu on kiehtovaa. Ja - vaikka Virus Suomessa tuleekin suoraan videolle Viimeisen horisontin tapaan, mistään halpatuotoksesta ei suinkaan ole kysymys. Huolellinen tuotantokoneisto näkyy niin teknisessä toteutuksessa kuin näyttelijävalinnoissakin. Donald Sutherland, Jamie Lee Curtis ja William Baldwin hoitavat leiviskänsä kelvollisesti. Harmi vain, että tämä lajityyppi ei ole enää pop.

* * *
Arvostelukäytännöt