Pukki ovella kolkuttaa

Joulu on juhlista jaloin, ja monen perheen ovelle kolkuttaa jouluaattoehtoona Joulupukki, tuo Korvatunturilla asuva lahjojen jaon erikoismies. Perinteisesti pukki saattaa ensin naurahdella hohottaen, jonka jälkeen valkoparta vanha ukki kyselee, onko kotona kilttejä lapsia. Tuhmille on risuja, mutta kumma kyllä ani harva nykypukki kaivaa kontistaan risukimppuja vaan pukki jakaa sekä pienemmille että vähän isommillekin paketit. Sen jälkeen pukki heilahtaa takavasemmalle, seuraavaan perheeseen. Jos porokyydin sijasta käytössä on auto, niin toivottavasti pukki on raitis.

Violent NightViihteen puolella on nähty toisenlaisiakin pukkitulkintoja, kuten M.A. Nummisen räväkkä kappale Joulupukki puree ja lyö. Sen mustan humoristisen ytimen on parhaiten tavoittanut suomalainen black metal -yhtye Ajattara, joka tulkitsi kappaleen vuoden 2009 albumillaan Joululevy. Kyseisellä tummempien jouluöiden helmellä on myös oiva versio Juice Leskisen kappaleesta Sika.

Elokuvallisesti erilaisten pukkien perinne on pitkä. Äkäisiä, kyynisiä ja jopa rikollisia pukkeja on nähty. Karuimman ja nihilistisimmän pukin tittelistä kamppailee vahvasti Billy Bob Thornton elokuvassa Bad Santa - Paha pukki (2004). Nämä pukit eivät juuri joulun henkeä levitä. Lisäksi harvoin moiset törkypukit ovat olleet aitoja pukkeja vaan joulupukin esittäjiä. Aito joulupukkihan puolustaa joulun henkeä ja turvaa viattomien lasten lahjojen saannin. Joskus jopa huomattavan kovin ottein.

Violent NightBill Murrayn tähdittämässä jouluajan mestariteoksessa, klassikkokomediassa Haamujen kosto (1989) nähtiin kovaotteisten mutta hyväsydämisten joulupukkien arkkityyppi. Murrayn esittämä tv-moguli Frank Cross lanseerasi uudenlaista jouluaaton tv-ohjelmaa, jonka sisällöstä nähtiin elokuvan sisällä pätkä, The Night The Reindeer Died. Siinä Lee Majorsin pukki taisteli Korvatunturille tunkevia palkkasotilaita vastaan räjähdysten ja konetuliaseiden saattamana. Tämä pätkä on kaikkien jälkeen tulleiden action-pukkien henkinen esi-isä. Sitä se on myös Violent Nightille.

Violent Night on konseptiltaan täysin älytön elokuva, joka heittäytyy surutta absurdiin ja veriseen joulupukkitoimintaan. Se on hölmön yliampuva mutta lupsakka toimintakomedia, jossa pukki heiluttaa moukaria ja irrottaa pahisten päitä luistimen terillä koska joulun lämminhenkinen taika merkitsee.

Violent NightElokuvan ohjannut norjalainen Tommy Wirkola on vastaavien yliampuvien ja vinon huumorin kyllästämien genre-elokuvien erikoismies. Jo Wirkolan esikoiselokuva Dead Snow (2009) oli natsizombieista kertova splatter-komedia. Hannun ja Kertun tarinan väkivaltaisempi tulkinta, Hannu ja Kerttu: Noitajahti (2013) oli komedian osalta hillitympi mutta yhtä kaikki itseironinen, täynnä deadpan-dialogia muka vakavissa kohtauksissa. Kyseinen elokuva tarjosi myös suomalaisväriä ja on tähän mennessä Pihla Viitalan uran kansainvälinen kohokohta.

Violent Night yhdistelee surutta Yksin kotona -elokuvia ja Die Hardia (1988). John McClanen tilalla vain on Joulupukki (David Harbour), joka on jäänyt jumiin vastenmielisten yltiörikkaiden muodostaman perheen kartanoon. Kartanon ovat vallanneet veriset rikolliset, jotka havittelevat satojen miljoonien rahapottia. Rikollisia johtaa joulunvastainen herra Scrooge (John Leguizamo).

Violent NightJouluaattoon vuosisatojen varrella jo kyllästynyt, alkoholisoitunut ja huonokäytöksinen pukki lähtisi muuten hissukseen livohkaan, mutta kaapattuun perheeseen kuuluu nuori ja viaton Trudy (Leah Brady). Trudy on ainoa, joka uskoo jouluun ja joulupukkiin aidosti. Pakkohan se on pukin tarttua lähimpään astaloon ja saatella tuhmien listalle kuuluvat kriminaalit tuonpuoleiseen. Joulupukkia esittävä David Harbour on tulkinnut pitkään karun oloisia mutta sisimmässään hyväsydämisiä köriläitä. Harbour on karskin toimintapukin perikuva, joka ottaa roolin haltuun luontevasti.

Edes vahva pääroolisuoritus ei peitä elokuvan rakenteellisia ongelmia. Violent Night on liian pitkä. Loppua kohden tarinaa venytetään ja siinä on turhaa toistoa. Konnia on liikaa lahdattavaksi. Käsikirjoitus yrittää kovasti tuoda myös muiden perheenjäsenten kuin Trudyn kohtaloja etualalle, mutta perheenjäsenet ovat niin yksiulotteisia ja vastenmielisiä, että heidän kohtalostaan on lähes mahdoton piitata. Paikoin katsoja saattaa asettua jopa konnien näkökulman puolelle. Trudyn ja pukin yhteys kuitenkin pelastaa paljon, samoin Harbourin pilke silmäkulmassa. Violent Nightin jouluyö, juhlayö on lopulta pelastettu ainakin kertaluonteisesti.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä