Kikkailua kultaisella kuusikymmenluvulla

Vähät rakkaudesta on kirja, jonka on kirjoittanut herttainen pikkukaupungin tyttö, Barbara Novak (Renée Zellweger). Hän saapuu vuoden 1962 New Yorkiin markkinoimaan teostaan ja sekoittaa seksistisiä sutkauksia viljelevien setien patriarkaalisen maailmanjärjestyksen. Novakin kirja neuvoo naisia korvaamaan seksin suklaalla, jolloin rakkaus ja seksi opitaan erottamaan toisistaan. Päämääränä on itsenäinen, tasa-arvoinen ja ennen kaikkea miehen tavoin vapaasta seksistä nauttiva nainen.

Pastelliset lavasteet ja asusteet sekä kuva-alan jakamiset kiinnittävät tämän päivän katsojan huomion ensisijaisesti muotoseikkoihin. Välillä elokuvan sisältö tuntuu jopa alisteiselta sen muodolle, mikä tosin on pelkästään piristävää Hollywood-elokuvan ollessa kyseessä. 1950- ja 60-luvun sukupuolikomedioiden tunnelma tulee tavoitetuksi kaikilla tasoilla näyttelijäntyötä, pikkutuhmia viittauksia, dialogin rytmiä, kuvausta sekä leikkausta myöten. Muotoseikkojen lakattua varastamasta huomiota, tarinakin alkaa viihdyttää.

Merrick Morton - © 2003 Twentieth Century FoxKielelliset, kuvalliset ja kuva-kielelliset puujalka-aasinsillat kohtausten välillä kuljettavat hämmästyttävin juonenkääntein etenevää tarinaa mukavasti. Vaikka vanhemmat tyylikeinot vaikuttavatkin nyt hauskemmilta kuin loppuun nauretut 80-luvun vaatteet ja hiukset, television Charlien enkelien estetiikka lienee totuttanut katsojat viattomaan näpsäkkyyteen siinä määrin, että muotokikkaa ei jaksa ihastella koko elokuvan ajan.

David Hyde Pierce esittää kutakuinkin samaa sympaattista roolia kuin Frasierin Nilesina, mutta mausteena on vielä lisää neurooseja ja itsetunto-ongelmia. Miehen totutusta tyylistä pitävät mieltyvät varmasti tähänkin kustannustoimittajan hahmoon. Renée Zellweger on kotonaan pääosassa silmäripsiään räpyttelevänä sipsuttelijana. Myös Ewan McGregor onnistuu roolissaan erinomaisesti. Naisten suosiossa pelehtivä toimittaja vaikuttaa ihka aidolta 60-lukulaiselta rottamieheltä.

Mutta mistä ajasta Vähät rakkaudesta oikeasti kertoo? Kaikki näyttää 60-luvulta, mutta sulatettaisiinko vastaava tarina ilman tämänkaltaista ajallista etäännyttämistä? Peruskysymykset vaikuttavat vaivaannuttavan ajankohtaisilta. Mikä yllättävintä, koomiset kiertoilmaisut tuntuvat oikeasti jopa seksikkäiltä MusicTv:n öljyisen pakara-armeijan turruttamissa silmissä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä