Mielivaltaista sodankäyntiä

WTC-iskujen jälkimainingeissa ihmisoikeuskysymykset ovat olleet monesti tapetilla Yhdysvalloissa. Kidutuksen käytön ja Patriot Act -lain tapaiset asiat ovat saaneet aikaan kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Lisäksi terrorismin pelkoa on käytetty keppihevosena ties missä asiassa. Yksi tällainen asia on USA vs Al-Arian -dokumentin mukaan professori Sami Al-Arianin oikeudenkäynti.

© Dalchows VerdenÄänekäs ja aktiivinen Palestiinan puolustaja Al-Arian pidätettiin vuonna 2003 syytettynä terrorismista. Dokumentti käy läpi oikeudenkäynnin kaikki vaiheet ja on välillä uskomatonta katsottavaa. Al-Arian ja kolme muuta pidätettyä odottavat vuosia oikeudenkäyntiä, jossa lauotaan huimia väitteitä ilman konkreettisia todisteita. Valamiehistö toteaa miehet syyttömiksi kaikkiin syytteisiin joulukuussa 2005, mutta Al-Arian istuu vielä tälläkin hetkellä vankilassa. Oikeudenkäynnin jälkeiset vaiheet tuntuvat sekavalta hätäilyltä, missä syyttömäksi todettua miestä ei voida vapauttaa ja myöntää tutkinnan olleen hedelmätön.

Näkökulma on rajattu tiukasti Al-Arianin perheeseen sekä muutamaan tapaamiseen itse professorin kanssa, joten jutussa voi olla enemmän harmaan sävyjä kuin tässä tulee ilmi. Toteutus on erittäin yksinkertainen ja toimiva. Ohjaaja Line Halvorsenin oma näkökulma tulee helposti esille, mutta yksipuolisuudesta dokumenttia on turha syyttää. Oikeudenkäynti puhuu puolestaan. Pituuteen nähden sisältöä ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Parikymmentä minuuttia lyhyempänäkin samat asiat olisi voinut käydä läpi ja vaikutus olisi ollut tehokkaampi.

© Dalchows VerdenItse oikeudenkäynnin lisäksi dokumentti kuvaa sen vaikutuksia syytetyn lähimmäisiin. Koko homma vaikuttaa yhä enemmän ja enemmän farssilta, vaikka tapahtumien vaikutuksessa perheeseen ei ole mitään hauskaa. Perheen äiti lähes romahtaa kun saa tietää, että FBI on nauhoittanut lähes puoli miljoonaa Al-Arianien puhelua. Yhdessäkään ei ollut mitään terrorismiin viittaavaa sisältöä.

* * *
Arvostelukäytännöt