Disneyn prinsessaunelmia

Walt Disneyn studio palasi monessa mielessä juurilleen vuonna 1950 Tuhkimo-elokuvan myötä. Toinen maailmansota oli osunut studiolle pahaan paikkaan. Vuonna 1937 oli saatu ulos yksi animaatiohistorian merkittävimpiä teoksia, Lumikki (Snow White and the Seven Dwarfs). Sota velvoitti Disneyn studion tuottamaan patrioottisia lyhytelokuvia, joilla värvättiin lisää sotilaita Setä Samulin joukkoihin. Vaikka voimavaroja riitti myös upeisiin, Fantasian (1940) kaltaisiin, kokeilevampiin kokoillan elokuviin, oli kansalle annettava rauhan saavuttua sitä mitä se halusi: hienon näköinen prinsessasatu, jossa on yksiselitteisesti onnellinen loppu.

Buena Vista Home EntertainmentTuhkimon ohjaajatiimi oli sama kuin sitä seuraavissa pitkissä piirretyissä Liisa ihmemaassa (Alice in Wonderland, 1951) ja Peter Pan (1953). Näitä kolmea animaatiota määrittää konservatiivisuus ja kiiltokuvamaisuus, minkä tarkoitus on rauhoittaa katsojakuntaa levottoman vuosikymmenen jälkeen. Tuhkimossa varovainen anarkia pilkahtaa esiin vain muutaman kerran, mutta jos sitä ei osaa odottaa, jäävät visuaaliset jipot kokonaan huomaamatta. Kohderyhmä mielessä pitäen ovat pääasia kuitenkin kaunis sankaritar, jämäkkä matami haltijatar-kummina ja huolellisesti sävelletty musiikki.

Buena Vista Home EntertainmentAikuisen katsojan näkökulmasta Tuhkimossa kulkee kaksi eri elokuvaa. Päällimmäisenä on tarina prinssistä haaveilevasta kyökkipiiasta, mutta tasavertaisena kertomuksena seurataan, mitä talon eläimet puuhaavat. Hiirten taistelu Lucifer-kissan kanssa on kuin sarja erillisiä sketsejä, joissa kisua höynäytetään tavalla tai toisella. Näiden eläimellisten "sidekickien" persoonallisuus nousee sittemmin Disneyn elokuvissa tärkeäksi väriläiskäksi, mitä ensimmäisessä prinsessasadussa, Lumikissa ei vielä nähty samalla tavalla. Prinsessojen välissä Disney työstikin muun muassa kaksi pitkää, eläinpäähenkilöihin keskittyvää piirrettyä, Dumbon (1941) ja Bambin (1942), joilla lienee oma osansa edellä mainittuun kehitykseen.

Nyt julkaistavan dvd:n lisämateriaaleista tulee huonolle tuulelle viehättävän vanhanaikaisen satuelokuvan jälkeen. Varsinainen kauhistus on Vinkkejä prinsessan elämäntyylistä -opastusohjelma. Siinä ylipirteä amerikkalaistyttö vierailee verryttelyasussaan muotiguru Isaac Mizrahin, sisustussuunnittelijoiden ja oikean aatelisen tykönä oppia hakemassa. Jos tytön naamalle jämähtänyt hymy ei kylmää, niin viimeistään konsulttiryhmän tarjoama myyntihenkinen tavaran tyrkytys.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä