Siperia opettaa

Ohjaaja Brad Anderson vakuutti viitisen vuotta sitten The Machinist -elokuvallaan, joka taisi kerätä eniten huomiota Christian Balen kovalla laihduttamisella pääosaroolia varten. Hivenen vähemmälle huomiolle jäi Andersonin ansiokas ohjaus tarinan ankeuden vähäeleisenä visualisoijana.

Transsiberian on Andersonin ensimmäinen elokuvaohjaus sitten Machinistin. Monikansallisena tuotantona tehty elokuva ei ollut Yhdysvalloissa mikään menestys ja meilläkin elokuva julkaistiin suoraan dvd:lle. Sääli, sillä tiivistunnelmainen junajännäri pitäisi parhaiten otteessaan teatterissa.

TranssiberianEmily Mortimer ja Woody Harrelson esittävät yhdysvaltalaispariskuntaa, joka on ollut auttamassa kiinalaislapsia. Paluumatkan he päättävät tehdä junalla, matkaten kuuluisalla Trans-Siperian radalla. Junassa he jakavat makuuvaununsa reppureissaajien (Kate Mara ja Eduardo Noriega) kanssa, mikä johtaa vähitellen epämiellyttävään tapahtumavyyhteen, johon selkoa yrittää saada Ben Kingsleyn esittämä venäläispoliisi.

Käsikirjoitusta on kiitettävä uskottavista henkilöhahmoista. Avainhenkilöiden luonnekuvat rakennetaan vähitellen ja hahmot ovat toimissaan ja reaktioissaan johdonmukaisia. Katsojan alta ei vedetä mattoa yllättävienkään ratkaisujen yhteydessä. Juna ja talvinen Siperia muodostavat hiljaa piinavan tapahtumaympäristön, joka paljastaa lopulta ihmisten raadollisimmatkin piirteet.

TranssiberianAndersson hyödyntää esimerkillisesti ankeaa ympäristöä tarinan jännitteiden kehittelyssä. Juna tuo suljettuna ympäristönä tarinaan aina oman dynamiikkansa. Vaikka Andersson ei lumimaisemassa pyyhältävän junan osalta aivan Andrei Konchalovskyn Pakojunan (1985) kaltaiseen sykkeen nostatukseen ylläkään, Transsiberian on keskimääräistä paremmin jännitteensä kantava jännäri.

Elokuvan lopetus olisi kuitenkin edellyttänyt väkevämpiä vetoja, jotta kokonaisuus olisi pysynyt eheänä. Tietyt liennyttävät ja tehtyjen tekojen oikeudenmukaisuutta jälkikäteen alleviivaavat ratkaisut ovat tarpeettomia. Onneksi tarinan sisällöllistä kantavuutta ei täysin vesitetä, ja hyvän ja pahan rajanveto jätetään riittävän avoimeksi, eikä kukaan ole moraalin suhteen nuhteeton.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 3 henkilöä