Sankarikoira

Alaskassa on puolenvuosisadan ajan järjestetty pitkän matkan koiravaljakkokilpailua Iditarod, jota pidetään maailman vaativimpana valjakkokisana. Kyseessä on yli 1500 kilometrin matkan taivaltaminen Alaskan hyisessä talvessa. Nopeimmin taival on valjakolla taitettu vuonna 2017 vain runsaassa kahdeksassa päivässä.

TogoValjakkokilpailun juuret juontavat Alaskan kultaryntäykseen, jolloin valjakkokisoja pidettiin talvisin kullankaivuun ollessa seisahduksissa. Isänsä puoleltaan suomalaistaustainen norjalainen Leonhard Seppala tuli tunnetuksi valjakkoajajaksi 1910-luvulla. Alkujaan hänen piti Alaskassa kouluttaa vetokoiria maanmiehensä Roald Amundsenin pohjoisnaparetkelle, mutta matkan peruunnuttua koirat jäivät Seppalalle, joka alkoi kilpailla niiden kanssa. Koirat olivat Alaskassa tuntemattomia siperialaisia rekikoiria, siperianhuskyja, jotka osoittautuivat nopeiksi ja kestäviksi vetokoiriksi. Kilpailumenestyksen myötä siperianhuskyt on sittemmin jalostettu nykyisenkaltaiseksi rodukseen juuri Yhdysvalloissa.

Parhaiten Seppala koirineen tunnettaneen kuitenkin vuoden 1925 seeruminhakumatkastaan "Great Race of Mercy". Nomen kaupungissa kärsittiin kurkkumädästä ja lääke oli vanhentunut. Talviolosuhteissa koiravaljakot olivat ainoa keino saada kaupunkiin lääkettä satojen kilometrien päästä. Parinkymmentä valjakkoa kattoi kaikkiaan yli 1000 kilometrin matkan ja lääke saatiin Nomeen vain reilussa viidessä päivässä.

TogoSilloinen media, lehdistö ja radio, tekivät valjakoista sankareita, eritoten viimeisen valjakon johtajakoiraksi väitetystä Baltosta, jolle sittemmin pystytettiin patsaskin New Yorkiin. Todellinen sankari oli kuitenkin Balton kasvattaneen Seppalan toinen koira, peräti 12-vuotias Togo, joka johti matkan vaativimmat ja ylivoimaisesti pisimmät osuudet taivaltanutta Seppalan itsensä ohjastamaa valjakkoa. Siinä missä julkisuus ja myöhemmin myös populaarikulttuuri ovat leiponeet sankaria Baltosta, valjakkopiireissä Togon ja Seppalan sankaruus on tiedetty ja tunnustettu pitkään. Vuonna 2011 Togon tarina sai laajempaa tietoisuutta, kun Time-lehdessä Togo valittiin kaikkien aikojen sankarillisimmaksi eläimeksi.

Vuoden 1925 tapahtumista on vuosikymmenten saatossa tehty kirjoja, dokumentteja ja elokuvia. Viime vuonna aiheesta valmistui peräti kaksi elokuvasovitusta The Great Alaskan Race (2019) ja Togo (2019), joista jälkimmäinen on noussut paremmin tietoisuuteen. Disneyn tuottama elokuva on ollut esillä Disneyn omassa suoratoistopalvelussa.

Togo

Togo kertoo Seppalan ja Togon tarinan keskittyen seeruminhakumatkaan. Elokuva on varsin uskollinen niin dokumentoiduille tapahtumille kuin henkilöiden ja koirien piirteille. Erityisesti esiin nousee Seppalan ja Togon ainutlaatuinen suhde. Seppala kohteli koiriaan monia aikalaisiaan inhimillisemmin ja harjoitti niitä myös poikkeuksellisin menetelmin. Parhaimmillaan elokuva onkin syventyessään koiran ja ihmisen erityislaatuiseen suhteeseen.

Varsinainen seikkailutarinakin toimii elokuvassa. Koiravaljakon ponnistelu ankarissa talvisolosuhteissa sisältää itsessään jo kaiken tarvittavan draaman. Ylöspano on nykykäytännön mukaisesti pitkälti digitaalista, mikä paikoin pistää silmään, mutta koirat ovat aitoja toisin kuin Erämaan kutsussa (2020). Samaan tapaan kuin Harrison Ford kannatteli kultaryntäyksen aikaan sijoittunutta Erämaan kutsua, Togossa paljon lepää Seppalaa karismaattisesti esittävän Willem Dafoen harteilla. Dafoe kun on vielä huomattavan yhdennäköinen oikean Seppalan kanssa

TogoKoko perheen seikkailuelokuvaksi ja sankaritarinaksi Togo on tunnelmaltaan yllättävänkin melankolinen. Monia Disney-elokuvia enemmän Togossa annetaan tilaa myös sankaritarinan varjoille, mitä tulee niihin inhimillisiin uhrauksiin, joita poikkeukselliset teot vaativat ja miten sankaritekojen tekijät itse suorituksensa mieltävät. Siinä missä Seppala pelasti monien sairastuneiden hengen, hän pani alttiiksi itsensä ja koiransa, joilla taisi Seppalan elämässä olla ihmisiäkin merkityksellisempi rooli.

* * * *
Arvostelukäytännöt