Murhanhimoiset teinit tappavat haukotuksella

Cory Finley on sekä käsikirjoittanut että ohjannut esikoiselokuvansa Thoroughbreds. Finley kuuluu nuorista alle kolmikymppisistä näytelmäkirjailijoista muodostuvaan Youngbloods-kollektiiviin. Alunperin elokuva oli kirjoitettu näytelmäksi, ja voikin kuvitella, että näyttämöllä tarina voisi toimia paremmin. Kyseessä on nimittäin harvinaisen kuivakiskoisesti kerrottu tarina kylmäverisestä murhasta, jonka kaksi emotionaalisesti täysin tyhjää teiniä suorittaa.

ThoroughbredsElokuvan takakannen teksti kertoo että Lily (Anya Taylor-Joy) ja Amanda (Olivia Cooke) ovat lapsuudenystäviä.He ovat välillä kadonneet toistensa elämästä, mutta löytävät jälleen toisensa Connecticutista, asumasta samoilla nurkilla. Omituista sinällään, että elokuva viittaa näihin taustatietoihin vain sivulauseissa ohittaen täysin tyttöjen välisen menneisyyden mahdolliset kipupisteet sekä valta- ja alistussuhteet, jotka myöhemmin elokuvassa ovat kyllä näkyvissä. Heikko käsikirjoitus huutaa kissankokoisin kirjaimin sinänsä hillitysti ja hallitusti ohjatusta elokuvasta. Jotain on jo lähtökohtaisesti pielessä, kun takakannen teksti on informatiivisempi kuin itse tuote.

Lily on yläluokkainen snobi, Amanda taas jonkinlaisista mielenterveyden ongelmista kärsivä köyhempi tyttö. Tyttöjen välisestä ystävyydestä ei näy merkkiäkään, mutta jonkinlainen yhteinen sävel löytyy, kun Lily tuo esiin ajatuksen tappaa isäpuolensa, joka ärsyttää teiniä. Tytöt miettivät puolihuolimattomasti eri teloitustapoja ja keksivät käyttää hyväkseen huumekauppias Timiä (Anton Yelchin eräässä viimeisistä rooleistaan), joka vaikuttaa niin totaaliselta luuserilta että suostuu mihin vain. Kun juoni ei toimi, täytyy tyttöjen itse toteuttaa murhasuunnitelma. Loppu onkin sitten haukotuksen paikka.

ThoroughbredsJälleen kerran on pakko todeta, että hyvät ja mielenkiintoiset asetelmat jäävät lähtökuoppiinsa, ja yrityksetkin punoa mielenkiintoinen psykologinen trilleri hukataan. Kyllä elokuvaan tarvitaan jotain muutakin kuin kuivakiskoista hengailua valkokankaalla. Kotimaisessa realitysarjassa Sohvanvaltaajatkin on enemmän kipinää kuin tässä elokuvassa. Thoroughbreds on silkkaa ajanhaaskuuta. Jos haluaa nähdä teinityttöjen välisestä traagisesta ystävyydestä kertovan viiden tähden elokuvan, kannattaa hankkia käsiinsä Peter Jacksonin Taivaalliset olennot (Heavenly Creatures, 1994).

*
Arvostelukäytännöt