Pitkä yö

The Vigil on suurimmaksi osaksi yhdessä asunnossa tapahtuva pienen budjetin kauhuelokuva. Se on elokuvana hyvin pelkistetty. Suurimman osan elokuvasta päähenkilö viettää aikaa yhdessä huoneessa. Usein näin rajoitetussa tilassa toimivan elokuvan ongelma on, kuinka pitää tapahtumat kiinnostavana koko elokuvan ajan. Kestoltaan lyhyessä The Vigilissa tapahtumat ovat koko ajan liikkeessä, mikä on elokuvan vahvuus.

The VigilThe Vigil luottaa tunnelman luontiin. Tunnelma saadaan aikaan pimeydellä ja äänillä. Elokuva ei juurikaan käytä erikoistehosteita. Tapahtumien keskittäminen hyvin pienelle alueelle korostaa ja vahvistaa tunnelman tehokkuutta. Elokuvassa huoneesta toiseen siirtyminen luo jännitettä. Ei päähenkilö eivätkä katsojat voi olla varmoja mitä kulman takana odottaa.

Suurin osa länsimaissa tehdyistä uskonnollisista kauhuelokuvista käsittelee kristinuskoa. The Vigil on juutalaisuudesta tehty uskonnollinen kauhuelokuva. Tämä hieman epätavallisempi näkökulma toimii The Vigilin hyödyksi. Siten se erottuu monista muista uskonnollisista kauhuelokuvista.

The VigilElokuva alkaa kohtauksella, jossa uskonnollisesta yhteisöstä lähteneet nuoret aikuiset keskustelevat, kuinka he saamansa kasvatuksen jälkeen pystyvät sopeutumaan laajempaan yhteiskuntaan. Heti alussa elokuva esittää uskonnon ja maallisuuden välisen ristiriidan. Yön mittaan riivaaja pyrkii vaikuttamaan uhrinsa syyllisyydentuntoon ja katumukseen. Yön edetessä harha-aistimukset horjuttavat päähenkilön luottamusta todellisuuteen ja hänen omiin päätöksiinsä.

The Vigil ei pelottelukohtauksiltaan ole mitenkään tavallisuudesta poikkeava kauhuelokuva. Kokonaisuus tekee siitä tavallista onnistuneemman kauhuelokuvan. Hyvä idea, vahva tunnelma ja pienen budjetin onnistunut hyödyntäminen tekevät elokuvasta katsomisen arvoisen.

* * *
Arvostelukäytännöt