Katujen virkamies

David Ayer tuli tunnetuksi tekemällä käsikirjoituksen rikoselokuvaan Training Day (2001). Sen jälkeen hän on luonut uraa ohjaamalla ja käsikirjoittamalla samantyylisiä kovaotteisia rikoselokuvia. The Tax Collector on niistä uusin.

The Tax CollectorDavid (Bobby Soto) toimii ”veronkerääjänä” gangsteripomo Wizardille, joka johtaa toimintaa vankilasta käsin. David kiertää päivittäin Creeper-nimisen psykopaatin (Shia LaBeouf) kanssa keräämässä Los Angelesin rikollisilta isoille pomoille kuuluvan osuuden kaikesta kaupungin rikollisen toiminnan tuotoista. Työnjako on selvä. David hoitaa puhumisen ja maksujen perinnän, Creeper kiduttaa ja tappaa niitä, jotka eivät maksa tarpeeksi. Kaikki sujuu hyvin, kunnes uusi tulija haastaa Wizardin aseman johtajana ja Davidin maailma romahtaa.

The Tax Collector muistuttaa paljon Ayerin muita rikoselokuvia. Jopa niin paljon, että se tuntuu lähes kaavamaiselta. Tarinan rakenne on samanlainen kuin elokuvissa Training Day ja Poliisit. Ensimmäinen puolituntia käytetään kuvaamaan päähenkilöiden normaalia työpäivän kulkua. Katsojalle näytetään kuinka järjestelmä toimii. Sitten asiat menevät pieleen ja normaali järjestys järkkyy. Elokuva huipentuu toimintaelokuvamaiseen ja melodramaattiseen toimintakohtaukseen, joka ratkaisee tilanteen.

The Tax CollectorRikoselokuville on tyypillistä tuoda esiin rikollisten oma näkökulma rikoksiin. He eivät koe tekevänsä mitään väärää ja he keksivät oikeutuksen omille teoilleen. Ayerin kerronta painottaa tätä todella raskaasti. Elokuvan näkökulma on vahvasti Davidin, joka ei näe mitään outoa omassa elämäntavassaan. Ayerin valittu näkökulma saa tukea Bobby Soton roolisuorituksesta. Soto esittää Davidia tavallisena perheenisänä ja hartaana katolilaisena.

David kokee, että uusi valtaan nousija olisi pahempi vaihtoehto kuin vanha järjestys, koska uusi tulokas on valmis tappamaan vastustajiensa läheisiä. Katsojan on kuitenkin vaikea uskoa, etteikö Wizard olisi rakentanut valtaansa ja ylläpitänyt sitä samanlaisin keinoin. Tai että Creeper ei olisi valmis tappamaan lapsia, jos hänen työantajansa sitä häneltä vaatisi. David toteaakin, että Creeper ja vastapuolen ykköstappaja Gata (Cheyenne Rae Hernandez) ovat molemmat samanlaisia ihmisiä. He olisivat sarjamurhaajia, elleivät he olisi löytäneet itselleen sopivaa työuraa.

The Tax CollectorThe Tax Collector saattaa herättää kiinnostusta sillä, että Shia LaBeouf esittää psykopaattia. Creeperillä ei ole paljoakaan tekemistä elokuvassa. Creeper näyttää suurimman osan elokuvaa tylsistyneeltä. Kun asiat alkavat mennä pieleen, hän innostuu, koska tietää pääsevänsä pian tappamaan ihmisiä. Creeper on hullu koira, jota pidetään hihnassa.

The Tax Collectorista pitäminen riippuu paljon siitä, mitä mieltä katsoja on David Ayerin rikoselokuvista noin yleensä. Jos niistä pitää, niin tässä on lisää sitä samaa. Elokuva ei ole huono, mutta se tuntuu hieman tyhjänpäiväiseltä. Elokuvassa on hyviäkin puolia, esimerkiksi kerronta etenee hyvällä tempolla ja henkilöhahmot ovat riittävän kiinnostavia. The Tax Collector on kuin gangsterien veronkerääjän tavallinen työpäivä. Se on rutiinia.

* *
Arvostelukäytännöt