Luonnontila

Stephen Fingletonin esikoisohjaus The Survivalist on post-apokalyptiseen maailmaan sijoittuva realistinen selviytymistarina Irlannin takahikiän metsissä asustavasta erakosta, joka aina silloin tällöin saa kutsumattomia vieraita metsämökilleen. Erakko on vielä nuori mies, joten voimiensa ja kekseliäisyytensä avulla hänellä on mahdollisuudet selvitä hengissä viljelypalstansa avulla.

The SurvivalistMökkiä ympäröivä maasto on viritetty täyteen ansoja, sillä jokainen ihminen on potentiaalinen vihollinen ja uhka selviytymiselle. Maailmassa vallitsee darwinistinen survival-of-the-fittest -laki, syö tai tule syödyksi ihan konkreettisessakin mielessä. Maailma on ihmisenkin osalta palannut takaisin paratiisiin, luonnontilaan. Tuliaseitakin on vielä tasoittamassa eroja voimasuhteissa, kunhan vain saa jostakin käsiinsä ammuksia. Erakon ainoa heikko kohta on siinä, että hän on yksin.

Kaikki on järjestyksessä miehen pienessä maailmassa, kunnes mökin oveen kolkutetaan. Oven takana on kaksi naista, nuori ja vanha, jotka ovat nälissään ja pyytävät ruokaa. Tästä seuraa tietenkin dilemma. Nuori nainen on miehen seksuaalisen halun kohde, mutta yhtään lisäsuuta ei olisi varaa ruokkia.

The SurvivalistElokuva keskittyykin pitkälti kolmikon keskinäiseen dynamiikkaan ja nälästä selviytymiseen karujen lakien toimiessa viitekehyksenä. Kolmikkoa uhkaa kuitenkin koko ajan sisäisten ristiriitojen lisäksi myös ulkoa päin tuleva, ryöstelevien ja raiskaavien jengien muodostama uhka. Vain yhteistyö voi pelastaa ihmiskunnan, voisi olla elokuvan humaani sanoma, ellei siinä puolustettaisi niin raivokkaasti omaa reviiriä, omaa oikeutta olla olemassa.

Stephen Fingleton antaa varsin vahvan näytön heti esikoispitkällään. Myös elokuvan käsikirjoituksesta vastaava Singleton kertoo tarinansa vähäeleisesti mutta tehokkaasti ja on onnistunut saamaan elokuvaansa myös uskottavat näyttelijät. Varsinkin Martin McCann tekee uskottavan rujon roolityön, joka tuo mieleen nuoren Daniel Day-Lewisin metodinäyttelemisen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä