Pohdintaa kauhun olemuksesta

The Shiver of the Vampires on mielenkiintoinen 1970-lukulainen vampyyrielokuva. Se hyödyntää yhtä aikaa Hollywoodin klassisia kauhuelokuvia ja ranskalaista ekspressionistista auteurismia. Paradoksisesti teos on liiaksi näiden perinteiden kaltainen, jotta se juurikaan muistuttaisi muita samoista lähteistä ammentavia tuotantoja.

Kyseessä on ohjaaja Jean Rollinin kolmas vampyyrielokuva. Siinä on vielä nähtävissä sama alkuaikojen tuoreus, kuvaston uutuus ja kokeilevuus kuin edeltäjässään The Nude Vampiressa (1969) ja Ranskan ensimmäiseksi vampyyrielokuvaksi tituleeratussa The Rape of the Vampiressa (1968).

© Another World EntertainmentElokuvassa nuori pari saapuu morsiamen sukulaisten luokse ja huomaa näiden muuttuneen vampyyreiksi. Miehen myöhemmästä tuotannosta poiketen The Shiver of the Vampire rakentuu merkittävästi dialogille ja kerronnassa vuorotellaan kahden vastakkaisen vakuuttelun välillä. Yhtäältä sulhanen korostaa morsiamelleen elämisen, moraalisuuden ja heidän välisensä rakkauden merkitystä ja toisaalta vampyyriseurue ylistää serkulleen vaihtoehtoisen olemassaolon muotoa.

Kerronta rakentuukin filosofiselle pohdinnalle ja tuttujen kauhuasetelmien kyseenalaistamiselle. Ryöpytyksen kohteeksi joutuvat niin Hollywoodin vampyyrimytologia kuin laajemmassa mielessä okkultismikin. Älykkään irrottelevaa tunnelmaa korostaa ja laajentaa entisestään elokuvassa kuultava progressiivinen rock-musiikki.

Etenkin vampyyrien absurdit ilmestymiset ovat ironisuudessaan loistavaa kritiikkiä klassiselle vampyyrikuvaukselle. Rollinin vampyyrit ilmestyvät keskiyöllä kellokaapista, putoamalla savupiipusta kömpelön joulupukkikokelaan tavoin, muka piilotetusti verhojen takaa tai helmoihinsa kompastelevina hahmoina arkuistaan.

The Shiver of the Vampires on syystä ollut Rollinin suosituin vampyyrielokuva. Ohjaaja on urallaan luisunut usein omien tavaramerkkiensä ylikorostamiseen. Tässä elokuvassa kuitenkin samat elementit nousevat vahvuuksiksi. Eroottisuus, banaalisuus, ekspressionistinen kuvaus ja visuaalisuus tukevat juonta ja kerrontaa sekä ennen kaikkea pirteää asennetta vampyyrikuvauksia kohtaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt